Valaistuksen uusiminen taloyhtiössä

Sisä- ja ulkovalaistuksen uudistaminen tuo säästöjä asuinkiinteistöissä ja lisää viihtyvyyttä. Laadultaan entistä parempi valaistus voidaan saavuttaa aiempaa pienemmillä käyttökustannuksilla.


Pienemmät käyttökustannukset

Energiankäytön tehostaminen voi olla peruste melko toimivankin valaistuksen uudistamiselle. Valaistuksen käyttökustannukset pienenevät valitsemalla energiatehokkaampia lamppuja ja valaisimia sekä ohjaamalla valaistusta vain sinne, missä sitä tarvitaan.

Valaistuksen huono laatu tai heikko kunto, kuten vilkunta, liian vähäinen valon määrä tai epäviihtyisä valon värisävy voivat luoda tarpeen valaistuksen uudistamiselle. Valaistuksen uudistustarve tulee vastaan viimeistään valaisimien käyttöiän loppupäässä tai rakennuksia tai piha-alueita peruskorjattaessa.

Energiatehottomat lampputyypit, kuten ulkovalaistuksessa yleiset elohopealamput, ovat poistuneet markkinoilta, mikä voi johtaa odotettua nopeammin valaisimien uudistustarpeeseen. Hyvin toimivia valaisimia ei tarvitse välttämättä kokonaan uusia, sillä saatavilla on elohopealampun korvaavia monimetallilamppuja, jotka voidaan asentaa ilman muutostöitä vanhaan valaisimeen.

valaistustieto
Kiinteistöjen valaistuksen uusiminen säästää energiaa ja parantaa asumisviihtyvyyttä.
Tutustu Valaistustiedon Taloyhtiön valaistusoppaaseen täällä.

Taloyhtiön hyvän valaistuksen tarkistuslista:
  1. Käy läpi ulko- ja sisätilojen valaistuksessa käytetyt lampputyypit sekä tarkista mahdollisuus lampunvaihtojen yhteydessä siirtyä energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.
  2. Selvitä valaistuksen ohjaustapa ja varmista, että valaistus ei ole päällä turhaan.
  3. Selvitä valaistusasiantuntijan kanssa valaistuksen nykyaikaistamisen vaihtoehdot; niin valaisimet kuin niiden säätö- ja ohjausmahdollisuudet.
  4. Huomioi myös muiden kunnostustarpeiden vaikutus valaistusuusinnan aikataulutukseen, kuten porraskäytävän maalaukset ja mahdolliset pihan rakennustyöt.
  5. Selvitä, millaisia eri ratkaisuja markkinoilla on tarjolla.
  6. Päätä, mitä asioita kilpailutuksessa painotetaan ja vertaile eri ratkaisujen kokonaiskustannuksia.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 27.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.