Aurinkolämpö – Usein kysytyt kysymykset
Palaa otsikoihin

1. Aurinkolämmön yhdistäminen öljylämmitykseen

Omakotitalossamme on öljylämmitys ja haluaisimme pienentää öljyn käyttöä. Sopiiko aurinkolämpö öljylämmityksen rinnalle? Minkä kokoiset kerääjät tarvitsemme?

Vastaus:
Aurinkolämmön kytkeminen öljykattilan rinnalle on teknisesti järkevää, koska öljykattilan ympäristöönsä säteilevää lämpöhäviötä voidaan vähentää kesäaikaan, jolloin öljypoltin voidaan jopa kytkeä pitkäksi ajaksi kokonaan pois päältä. Öljykattilan vesitilavuus on usein riittämätön aurinkolämpökäyttöön, joten keräinten tuottaman energian välivarastoimiseksi rinnalle kytketään erillinen energiavaraaja.

Aurinkokerääjillä saa katettua parhaimmillaan noin 20–30 % talon vuotuisesta lämmitystarpeesta ja noin 50–60 % lämpimän käyttöveden energiasta. Talon kulutus vaikuttaa tarvittavaan keräinpinta-alaan, mutta noin 8–12 m2:llä hoituu pientalon käyttöveden lisäksi myös osa tilojen lämmityksestä. Tärkeää on myös hyvä aurinkoinen paikka kerääjille.

Vaihtoehtoina ovat myös ilma-vesi-lämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun osalta tulee varmistaa, että ilma pääsee kiertämään kaikkiin huoneisiin.

Lisää aiheesta:
Aurinkolämpö
Ilmalämpöpumppu tukilämmityslähteenä
Ilma-vesilämpöpumppu, UVLPPalaa otsikoihin

2. Aurinkolämmön yhdistäminen puulämmitykseen

Omakotitalossamme on puukattila ja harkitsemme aurinkolämmön käyttöönottoa. Sopiiko aurinkolämpö puulämmityksen rinnalle? Minkä kokoiset kerääjät tarvitsemme?

Vastaus:
Aurinkoenergia soveltuu hyvin yhdistettäväksi puulämmitykseen tai muuhun biomassalämmitykseen. Kun lämmöntarve on suuri, puuta pystytään polttamaan tehokkaammin ja puhtaammin kuin kesällä. Aurinkolämmitys kannattaa mitoittaa niin, että kesäaikaan vapaudutaan lämmityksen polttoainehuollosta mahdollisimman pitkään. Puulämmityksen kanssa kannattaa aina olla varaaja ja keräimet kytketään siihen sijoitettuun lämmönsiirtimeen. Talon kulutus vaikuttaa tarvittavaan keräinpinta-alaan, mutta noin 8-12 m2:llä hoituu pientalon käyttöveden lisäksi myös osa tilojen lämmityksestä. Tärkeää on myös hyvä aurinkoinen paikka kerääjille.

Lisää aiheesta:
AurinkolämpöPalaa otsikoihin

3. Aurinkolämpö sähkölämmityksen rinnalle

Omakotitalossamme on suora sähkölämmitys ja haluaisimme pienentää sähkön käyttöä. Sopiiko aurinkolämpö sähkölämmityksen rinnalle? Minkä kokoiset kerääjät tarvisemme?

Vastaus:
Kun rakennus lämmitetään suoralla sähkölämmityksellä, voidaan aurinkoenergiaa käyttää aktiivisesti käyttöveden lämmitykseen. Tilojen lämmityksessä aurinkolämpöä voidaan tässä tilanteessa hyödyntää passiivisesti. Käyttöveden lämmitykseen aurinkoenergialla käytetään tavanomaisen varaajan sijasta aurinkokierukalla varustettua käyttövesivaraajaa. Talon energiankulutus vaikuttaa tarvittavaan keräinpinta-alaan, mutta noin 4-8 m2:llä voidaan kattaa pientalon käyttöveden lämmityksestä noin 50-60 %.

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 13.9.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.