Kaukolämpö – Usein kysytyt kysymykset

1. Kaukolämpö vai maalämpö omakotitaloon

Rakennamme omakotitaloa, jossa on mahdollista liittyä kaukolämpöverkkoon. Kumpi on järkevämpi vaihtoehto: kaukolämpö vai maalämpö?

Vastaus:
Lämmitysjärjestelmän valintaa voi tarkastella usealta kannalta, sillä valinnan järkevyys ja kannattavuus koostuvat monista tekijöistä.

Ensimmäiseksi tulee varmistaa, onko oman maalämmön tuottaminen ylipäätään mahdollista. Onko tontille mahdollista porata maalämpökaivo tai asentaa vaakaputkisto? Kunnalta tulee lisäksi varmistaa lupa-asiat.

Lämmitysvaihtoehtojen taloudellinen kannattavuus riippuu asuinpaikasta, sillä kaukolämpö on hinnoiteltu eri yhtiöillä eri lailla. Kannattaa verrata kaukolämmön toimittajalta saatua tarjousta maalämpöjärjestelmän toimittajilta saatuihin tarjouksiin.

Jos lämmön tuotantomuodolla on merkitystä, kannattaa selvittää, millä oman alueen kaukolämpö on tuotettu. Monet energiayhtiöt tuottavat nykyään kaukolämpöä uusiutuvalla energialla. Lisäksi Suomessa kaukolämpöä tuotetaan usein tehokkaasti sähköntuotannon yhteydessä.

Myös maalämmön tuottamiseen tarvitaan sähköä, jonka voi ostaa sähköyhtiöiltä eri tavoilla (uusiutuvalla energialla, ydinvoimalla tai fossiilisilla energialähteillä) tuotettuna. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön alkuperä varmistetaan alkuperätakuilla.

Lisää aiheesta:
Lämmitysjärjestelmän valinta
Kaukolämpö
Maalämpöpumppu, MLP
Sähkön alkuperätakuu – UKK
Sähkön hintavertailu


Sivua päivitetty viimeksi 7.9.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.