Lämmitysjärjestelmän valinta – Usein kysytyt kysymykset

1. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän uusiminen

Mietin omakotitalon lämmitysjärjestelmän uusimista. Mistä löydän hyvän, puolueettoman suunnittelutoimiston ja hyvän urakoitsijan?

Vastaus:
Omakotitalo-kokoluokkaan suuntautuneiden lämmitysjärjestelmien suunnittelijoiden markkina on hyvin pieni. Tyypillisesti alan urakoitsijat tekevät kohdesuunnitelmia sisältyen omakotitalourakoihin. Alueellisia urakoitsijoita voi etsiä laitemerkkien maahantuojien sivuilta. Maahantuojia löytyy esimerkiksi Suomen lämpöpumppuyhdistyksen sivuilta: https://www.sulpu.fi/sulpu-jasenet tai Suomen LVI-liitolta.

Alueellisilta energianeuvojilta voi kysyä suunnittelijaksi lämpöpumppu-, LVI- tai rakentamiskonsultteja. Energianeuvojien yhteystiedot löytyvät täältä: Energianeuvojat maakunnissa

Tehtävään voisi kysyä myös energiatodistusten laatijoita: 
Energiatodistusrekisteri2. Öljylämmityksen vaihtaminen pois


Omakotitalossamme on öljylämmitys ja vesikiertoiset patterit. Haluaisimme vaihtaa pois öljylämmityksestä. Millaisia vaihtoehtoja meillä on?  

Vastaus:
Öljylämmitys on vesikiertoinen lämmitysmuoto, joten lämmitysmuotovaihtoehtoja on monia. Päälämmitysmuotona voi olla puu- ja pellettikattila tai maalämpö. Jos öljykattila on vielä käyttökuntoinen ja talossa on tilaa, sen voi säilyttää varalämmitysjärjestelmänä.

Puu on edullisin polttoaine, mutta polttoaineen säilytys vaatii paljon tilaa. Kattilan käyttö ja huolto vaativat käsityötä. Pelletti on kalliimpi polttoaine, mutta käyttö on helpompaa kuin puulämmityksessä. Maalämpöinvestointi on kalliimpi kuin kattilainvestoinnit, mutta sen käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkön hinnoilla edullisemmat. Kannattaakin siis miettiä, miten paljon on valmis tekemään lämmityksen eteen töitä ja onko kiinteistössä tilaa säilyttää polttoainetta.

Teknisesti ja taloudellisesti kannattavia tukilämmitysmuotoja öljylämmityksen rinnalle ovat aurinkolämpö, ilma-vesilämpöpumppu, ilmalämpöpumppu sekä tulisija. Näillä voi vähentää öljyn kulutusta, jos ei ole mahdollisuutta vaihtaa koko lämmitysjärjestelmää. Jos öljylämmityksestä halutaan kokonaan pois, kannattaa kohteeseen harkita myös maalämpöpumppua tai pellettilämmitystä. 

Lisää aiheesta:

Sivua päivitetty viimeksi 28.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.