Öljylämmitys – Usein kysytyt kysymykset
Palaa otsikoihin

1. Paljonko ilmalämpöpumppu säästää öljylämmitystalossa?

Vastaus:
Asennuspaikka, talon pohjaratkaisu, ominaiskulutus per neliö ja muun lämmityksen säätöjen tilanne vaikuttavat ilmalämpöpumpulla saatavaan säästöön suuresti. Keskimäärin suuri kulutus lähtötilanteessa korreloi suurten säästöjen kanssa, mutta vaihtelu on suurta.

Öljylämmitystalossa säästön määrä riippuu myös öljyn hinnasta, mutta se on lähes samaa luokkaa sähkölämmitystalon kanssa kun vanhan öljykattilan hyötysuhdekin huomioidaan. Sähkölämmitystalossa ilmalämpöpumpuilla säästetään keskimäärin 3 000 kWh vuodessa (eli säästöä syntyy 350-400€ vuodessa).

Lisätietoa:
Tutkittua energiansäästöä ilmalämpöpumpulla (pdf) (169.9 KB)Palaa otsikoihin

2. Lämmitysöljyn huima kulutus 200-neliöisessä omakotitalossa

Talvella öljyä kului 1 000 litraa kahdessa kuukaudessa, ja kulutus oli paljon aiempaa suurempi. Ammattilainen on tarkistanut öljypolttimen ja öljysäiliön kunnon. Lämmitystä on pidetty hyvin kohtuullisena koko ajan.

Vastaus:
Öljynkulutuksen arviointi kuukausitasolla on hankalaa ja parempi olisi katsoa vuosikulutusta: kuinka suuri kulutus on ollut viime vuosina? Onko vuosikulutus muuttunut merkittävästi? Minkäikäinen talo on ja missäpäin Suomea se sijaitsee? Käytetäänkö puuta lisälämmittämiseen? Onko puunkäyttö muuttunut? Onko ilmanvaihdossa tapahtunut muutoksia, kuten koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenoton muuttaminen päällä/pois ja/tai venttiilien tilanne?

Arviolta kyseisessä kohteessa voisi öljyä kulua noin 3000-4000 litraa vuodessa, joten 500 litraa kuukaudessa talviaikana ei ole lainkaan epärealistinen määrä. Vuoden viisi leudointa kuukautta vie lämmityksen nettotarpeesta vain noin 20 prosenttia, mutta kattilan ympärivuotinen lämpöhäviö ja käyttövedenkulutus tasoittavat tilannetta jonkin verran. Neljän asukkaan keskimääräinen käyttövesikulutus kuluttaa noin 500 litraa öljyä vuodessa.

Öljynkulutuksen arviointia vaikeuttaa muun muassa säiliön erilaiset täyttöasteet. Mikäli öljysäiliössä tai imuputkessa on vuoto, kulutus lisääntyisi. Onko sisällä/ulkona ilmennyt lisääntynyttä öljynhajua? Myös muun muassa öljypolttimen huolto tai huollon puute vaikuttavat oleellisesti kulutukseen.Palaa otsikoihin

3. Öljylämmitys ja vuotuinen öljyn kulutus

Harkitsemme 1970-luvulla rakennetun öljylämmitteisen täystiilitalon ostoa. Talo on yksikerroksinen ja siinä on noin 110 neliötä. Keittiössä ja kylpyhuoneessa on lattialämmitys ja lisäksi talossa on ilmalämpöpumppu. Mitä suuruusluokkaa talon vuotuinen öljyn kulutus voi olla?

Vastaus:

Öljyn kulutukseen vaikuttaa moni seikka, kuten esimerkiksi:

  • rakennuksen koko, muoto, ikkunointi, eristystaso, sijainti.
  • rakennuslupa-ajankohdan mukainen vaatimustaso energiatehokkuudessa (muutokset ovat juuri tuohon aikaan olleet suuria)
  • sisälämpötila (suuri merkitys)
  • onko talon eristystasoa tai ikkunoiden tasoa parannettu
  • onko talossa ilmanvaihto ja onko siinä lämmön talteenotto
  • missä kunnossa ovet ja ikkunat ovat vai onko ne vaihdettu
  • toimiiko myös keittiön ja kylpyhuoneen lattialämmitys öljyllä
  • minkä ikäinen ja kuntoinen kattila on.

Karkea arvio on, että kyseisen talon vuosikulutus voi vaihdella noin 2000–3000 litran välillä. Mikäli kattila on vanha kaksoispesäkattila (toinen pesä puulle), kulutus voi olla jopa 3500 litraa. Edellisen asukkaan öljynkulutuksesta voi päätellä jonkin verran, mutta käyttötottumukset ja asukasmäärä voivat aiheuttaa huomattavia eroja.Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 8.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.