Pientuulivoima – Usein kysytyt kysymykset

1. Pientuulivoimaa vapaa-ajan asuntoon

Olen rakentamassa saaristoon noin 120m2 vapaa-ajan asuntoa. Pääsääntöisesti talossa asuu kaksi henkilöä ja vain puolet vuodesta. Talo on kytketty sähköverkkoon. Voisiko tällaisessa tilanteessa pientuulivoima olla ratkaisu omaan sähköntuotantoon? Minkä kokoinen tuulivoimalaitos tulisi hankkia?

Vastaus:
Pientuulivoima ei sovellu kiinteistön ainoaksi sähkönlähteeksi, vaan sillä voidaan lisätä omavaraisuutta ja pienentää sähkölaskua. Alle 2 kilowatin (kW) laitteet soveltuvat käyttötarpeesta riippuen kesämökin valaistukseen ja elektroniikan tarpeisiin.

Omakotikäytössä noin 2 kW:n tuulivoimala voi hyvätuulisella paikalla tuottaa jopa puolet omakotitalon valaistukseen ja laitteisiin kuluvasta sähköstä, lämmitystä lukuun ottamatta. Isommat tuulivoimalat, 4–10 kW, voivat tuottaa hyvätuulisella paikalla ja korkealle sijoitettuna omakotitalon kaiken valaistukseen ja laitteisiin kuluvan sähkön sekä osan lämmitysenergiatarpeesta.

Pientuulivoimalaitokset ovat tuotantoonsa nähden melko kalliita, joten hyvät tuuliset olosuhteet on syytä varmistaa. Oman ongelmansa voi tuoda luvitus, eli tuulivoimalalle voi olla vaikea saada rakennuslupaa kaava-alueella.Sivua päivitetty viimeksi 24.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.