Katselmusten uusiminen ja päivittäminen

Energiakatselmukset tehdään projekteina, mutta ollakseen tuloksellista ja tehokasta katselmustoiminta on syytä liittää prosessina yritysten ja muiden organisaatioiden jatkuvaan energiatehokkuustoimintaan.

Katselmustietojen säännöllinen päivittäminen tärkeää

Aikaisemmin kohteissa tehtyjen katselmusten tietoja on tarpeellista jatkuvasti, esimerkiksi vuosittain, päivittää ja täydentää samalla, kun kohteessa seurataan toteutetun katselmuksen jälkeen energian käytön ja energiatehokkuuden muuttumista ja kehittymistä ja tehtyjen tehostamistoimenpiteiden vaikutuksia.

Energiakatselmus on syytä päivittää tai uusia muutaman vuoden kuluttua tai kun kohteen toiminnoissa on tapahtunut muutoksia. Päivitysten toteuttamiseksi on kiinteistöjen käyttöön laadittu oma Kiinteistön seurantakatselmus -malli. Seurantakatselmuksen toteuttamiseksi voi hakea tukea, jos edellisen katselmuksen raportin valmistumisesta on kulunut kolme vuotta.

Muille kohteille seurantavaiheen katselmus toteutetaan noudattamalla kyseisen sektorin varsinaisia katselmusmalleja ja soveltaen niitä erillisen projektisuunnitelman mukaan. Jos kohteen toiminnoissa ja energian tarpeessa tai käytössä on tapahtunut suuria muutoksia, voidaan katselmus toteuttaa kuten ensimmäistä kertaa kohdetta katselmoitaessa.

Aikaisempien katselmusten tiedot hyödynnetään

Seurantavaiheen energiakatselmuksessa on tarkoitus hyödyntää kohteen aikaisemmissa katselmuksissa ja selvityksissä esitettyjä voimassa olevia tietoja. Jos esimerkiksi jokin osa-alue on aikaisemmassa raportissa riittävän selkeästi kuvattu ja analysoitu eikä muutoksia ole toiminnassa tapahtunut, voidaan seurantavaiheen raportoinnissa tätä kuvausta tehokkaasti hyödyntää päällekkäisen ja tarpeettoman työn välttämiseksi. Säästömahdollisuudet on kuitenkin aina tutkittava ja uusien tekniikoiden ja hyvien käytäntöjen käytettävyys arvioitava. Myös aiemmin tehdyt kannattavuuslaskelmat on syytä tarkistaa päivän hinnoin.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 17.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.