Kuljetusketjujen energiakatselmuksen hyödyt

Mikä on kuljetusketjujen energiakatselmus?

Katselmoinnin kulkuEnergiakatselmus on määrämuotoinen prosessi, jonka tavoitteena on kustannustehokkuuden parantaminen sekä energiankäytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen.

Katselmus alkaa tarkasteltavan kuljetusketjun määrittelyllä, jossa asiakkaan kanssa yhdessä sovitaan katselmuksen laajuus ja käytettävät toteutustavat nykytilanteen selvittämiseksi. Katselmuksessa otetaan laaja näkökulma kuljetuksiin.

Tarkastelun kohteena ovat:
  • logistiikan suunnittelu ja ohjaaminen,
  • kalusto ja kalustopolitiikka sekä
  • henkilöstön kouluttaminen ja kannustaminen.

Katselmuksessa käsitellään nykytilanteesta kerättyjä tietoja sekä arviointien ja kyselyjen tuloksia. Näistä tunnistetaan potentiaaliset kehityskohteet ja muodostetaan kuljetusketjun yhteenvetotiedot, joita voidaan hyödyntää ympäristö- ja yhteiskuntavastuun raportoinnissa.

Katselmusprosessi

Katselmusprosessissa selvitetään:

  • kuljetusketjujen energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt,
  • säästöpotentiaali ja
  • annetaan suositukset lyhyen ja pitkän aikavälin kehityskohteille.

Katselmustoiminta voidaan liittää yrityksen tai yhteisön normaaliin jatkuvaan toiminnan parantamiseen, jolla on myös alihankkijoita ohjaava vaikutus. Energiakatselmuksen tekevät asiantuntijat, jotka perehtyvät kuljetusten energiankäyttöön.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa paljastaa tehostamistarpeet

Katselmuksessa tavaraliikennettä käsitellään kokonaisuutena siten, että tarkastelu sisältää kaikki eri kuljetusmuodot – maantie-, rautatie-, meri- ja lentokuljetukset.

Katselmuksessa selvitetään asiakkaan vaikutuspiirissä olevat tekijät liittyen energiankäytön logistiikan suunnitteluun, ohjaukseen, kuljetusmuotojen valintoihin ja alihankkijoiden hallintaan. Lisäksi katselmoinnin kohteena ovat eri kuljetusmuotojen sisäiset kehityskohteet, kuten kalustohankinta, kuljettajien koulutus, energiankäytön seuranta ja tiedonvälitys.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 17.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.