Kuljetusten energiansäästöpotentiaali teollisuusyrityksissä

Kuljetusten nykyinen energiankäyttö teollisuuden energiansäästösopimuksen solmineissa yrityksissä on arviolta 30 PJ (noin 835 miljoonaa litraa polttoainetta) vuodessa. Niistä kertyy energiakustannuksia noin 500 miljoonaa euroa ja hiilidioksidipäästöjä noin 2,2 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kuljetusketjujen energiansäästöpotentiaali on noin 10 %, mikä merkitsee vuodessa:
  • arviolta 3 PJ (noin 84 miljoonaa litraa) vähemmän polttoainetta,
  • noin 220 000 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä, ja
  • noin 50 miljoonaa euroa säästyneinä polttoainelaskuina.

Energiansäästöpotentiaali perustuu selvityksiin kuljetusalan sisäisestä kehityspotentiaalista (5 %) sekä arvioon asiakkaan vaikutuspiirissä olevista tekijöistä: logistiikan suunnittelu, ohjaus ja kuljetusmuodon valinta (5 %).
KA-kuljetussuorite-2005-2
Kuorma-autoliikenteen vuosittainen kuljetussuoritteen määrä on vaihdellut 2000-luvulla vain vähän. Vuonna 2005 se oli samalla tasolla kuin vuonna 2000. Samaan aikaan kuljetuskustannukset ovat kuitenkin nousseet noin 15 %.
Tieliikenteen-kuljetussuori
Kuljetusten kustannukset ovat olleet jatkuvassa nousussa muun muassa polttoaineen hinnankorotusten takia. Vuonna 2000 polttoaineen hinta nousi lähes 6 % ja hinnannousu on sen jälkeen jatkunut vuosittain. Polttoaineen hinnannousun vaikutus näkyy myös kuljetuskustannusindeksin muutoksessa vuonna 2000 ja sen jälkeen.
Kuljetuskustannusindeksin muutosOliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 17.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.