Julkinen tuki energiakatselmustoiminnalle

Jaksolla 1992-2017 on katselmustoimintaan myönnetty tukea yhteensä 38,5 milj. euroa ja katselmuskustannukset ovat olleet yhteensä 88,4 milj. €. 

Kuntasektorin osuus myönnetystä katselmustuesta on ollut noin 24 %, yksityisen palvelusektorin noin 14 %, teollisuuden noin 54 % ja loput noin 8 % energia-alan.

Koko jaksolla 1992-2017 on katselmuksia käynnistynyt palvelusektorilla 199 milj. rm3 rakennuskannassa, josta kuntasektorin osuus on 91,7 milj. rm3

Teollisuuden vuotuisesta energiankäytöstä on katselmustoiminnan piiriin tullut lämmön ja polttoaineiden osalta 125,7 TWh ja sähkön osalta 47,0 TWh.
KAT_tuki ja kustannukset

Energiakatselmustoimintaan myönnetty TEM-tuki ja katselmuskustannukset 1992-2017

Vuodesta 2015 lähtien ei suurille yrityksille enää voitu myöntää energiakatselmustukea, ja myönnetty katselmustuki oli pienempi kuin koskaan ennen. Myös kuntasektorilla katselmusaktiivisuus laski hieman kuuden aiemman vuoden tasosta, vaikka tukikäytäntöjen muutoksella ei kuntasektorilla pitäisi olla suurta merkitystä. 

Energiatehokkuussopimuksiin liittyneille yrityksille ja yhteisöille kohdistui myönnetystä tuesta 74 % vuonna 2016.
KAT_tuki ja kustannukset kumulatiivinen

Kumulatiivinen energiakatselmustoimintaan myönnetty TEM-tuki ja katselmuskustannukset 1992-2017

Vuonna 2014 myönnetty katselmustuki oli ennätyksellisen suuri, yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Tämä on seurausta siitä, että alkuvuonna 2014 suurilla yrityksillä oli viimeinen mahdollisuus saada valtiontukea energiakatselmuksille. Tätä mahdollisuutta hyödynnettiin aktiivisesti, ja valtaosa alkuvuodesta 2014 haetuista hankkeista kohdistui suuriin yrityksiin ja niiden suuriin energiankäyttäjiin.

Raportoitujen katselmusten osalta on katselmustoiminnan seurantajärjestelmän avulla mahdollista seurata katselmuksissa havaittua säästöpotentiaalia suhteutettuna niihin myönnettyyn julkiseen tukeen. Katselmuksiin myönnettyyn tukeen verrattuna niissä havaittu keskimääräinen kustannussäästöpotentiaali on monikertainen.

Kaikki vuodet eivät ole keskenään täysin vertailukelpoisia, sillä TEM:n myöntämä tuki energiakatselmuksille on vaihdellut 40-50 prosentin välillä.
Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 20.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.