Rakennuskohtaiset säästöpotentiaalit

Rakennustyyppikohtaisten säästöpotentiaalien tarkastelu koskee vuosina 2010-2015 käynnistyneitä raportoituja energiakatselmuskohteita. Rakennustyyppiluokittelu vastaa Tilastokeskuksen rakennustyyppiluokitusta vuodelta 1994. Teollisuuden osalta rakennukset on kuitenkin jaoteltu Tilastokeskuksen luokittelua tarkentaen, joten taulukossa esitetyt rakennustyypit 62-67 sisältyvät kaikki Tilastokeskuksen virallisessa luokituksessa rakennustyyppiin 69.

Säästöpotentiaali rakennustyypeittäin

Vuosina 2010-2015 käynnistyneissä energiakatselmuksissa raportoidut lämpö- ja sähköenergian sekä veden kulutuksen säästöpotentiaalit (noin 1 450 kohdetta) eri tyyppisissä rakennuksissa on esitetty oheisessa pdf-tiedostossa.

Säästöpotentiaali rakennustyypeittäin 2010-2015 (pdf) (91.3 KB)

Suurin lämmön- ja sähkönsäästöpotentiaali löytyi seura- ja kerhorakennuksista (33 % ja 22 %), suurin vedensäästöpotentiaali löytyy energiantuotannon rakennuksista (39 %) ja suurin kustannussäästöpotentiaali seura- ja kerhorakennuksista (24 %). On kuitenkin huomioitava, että edellä mainituissa luokissa kohteiden määrä on melko pieni, joten yksittäisen kohteen vaikutus kokonaisuuteen on suuri.

Luotettavimman arvion rakennustyyppien säästöpotentiaalista saa rakennustyypeistä joissa on runsaasti kohteita. Säästöpotentiaaleja tarkastellessa tulee myös huomioida, että esimerkiksi rakennusvuosi ja kohteen käyttö vaihtelevat eri rakennuksissa.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 9.3.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.