Ideoita oman kampanjan toteutukseen – 20+ tapaa viettää viikkoa

Energiansäästöviikko tarjoaa erinomaisen alustan juuri teidän yhteisönne resurssitehokkuustyön käynnistämiseen ja tunnetuksi tekemiseen. Se on työtä, josta kannattaa ylpeästi kertoa ja jota arvostetaan.

Energiansäästöviikkoa viettävien yritysten ja yhteisöjen määrä kasvaa vuosittain – yhdessä ääni kantaa kauemmas ja tavoitteiden saavuttaminen lähempänä. Tavoitamme vuosittain viettäjiemme kautta yli 250 000 suomalaista. Tehdään yhdessä energisempi tulevaisuus.


Materiaaleja ja lisätietolähteitä

Etsitkö ideoita työpaikan Energiansäästöviikon toteutukseen ja valmiita materiaaleja tietoiskuihin tai henkilökunnan aktivointiin? Tutustu Motivan materiaaleihin, Voit hyödyntää materiaaleja sellaisenaan tai koota laajasta aineistostamme juuri teille sopivan kampanjapaketin.

Täältä voi lukea, mitä viettäjämme ovat tehneet aiempina vuosina.

Lataa viikon lukkari

Energiansäästöviikon lukujärjestyksessä on toiminta- ja linkkivinkkejä viikon jokaiselle päivälle. Toteuta viikon kaikki ideat tai poimi vaikka vain yksi.

Energiansäästöviikon lukkari 2018 (pdf) (227.2 KB
 
Kuntien sähkönhankinnoista vastaaville on valmis tietopaketti Motivan Hankintapalvelun tietopankissa.

Kestävat ruokavalinnat

 • Jokapäiväisellä ruoalla on merkittävä ympäristövaikutus. Työpaikoilla kannattaa kampanjoida myös henkilöstölle vähemmän ympäristöä kuormittavien ruokavalintojen puolesta. Muistuta myös ruokahävikin välttämisestä – jokainen suomalainen kantaa kotoa 5 kassillista alkujaan syömäkelpoista ruokaa roskiin. Ilmastoystävällinen työpaikkalounas tai ruokalan biojätepunnitus ovat helppoja tapoja herätellä.
 • Lataa ruokapöytiin ruokahävikkiherättäjämme Saa syödä -sivustolta.
 • Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, reseptihaku ja annoslaskuri www.saasyödä.fi
 • Motivan Hankintapalvelu julkaisi keväällä oppaan vastuullisiin julkisiin elintarvikehankintoihin. Opas auttaa julkisen sektorin toimijoita hankkimaan vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.
 • Energiansäästöviikon ruokalista.

Oppilaitokset

Energian ja materiaalien järkevä käyttö sekä niiden merkityksen ymmärtäminen on tärkeä kansalaistaito, joka on hyvä opettaa lapsille jo nuorena. Energia-asiat kuuluvat monipuoliseen perusopetukseen eri oppiaineissa, varsinkin luonnontieteissä.
 • Tokaluokkalaisten Energiansäästöviikosta ja materiaalista lisätietoa >>
 • Joutsenmerkin Perhe pelastaa planeetan -testi on hauska alakoululaisten ja heidän vanhempiensa yhteisvisa. Osallistujien kesken arvotaan tuotekasseja täynnä Joutsenmerkittyjä tuotteita. Perhe pelastaa planeetan -testiin.
 • Lisää ideoita eri ikäisille koulut ja oppilaitokset osiosta >>

Toimisto

Viihtyisyys ja työteho ovat hyvä parivaljakko, jonka seuralaisena energiatehokkuus viihtyy hyvin. Tarkkailkaa toimiston huonelämpötiloja ja ilmanvaihtoa. Tavoitelämpötila talvella on +21,5 °C ja jokainen ylimääräinen aste lisää lämmityksen energiankulutusta 5 %. Esimerkiksi toimistolaitteiden tai valaistuksen aiheuttama lämpökuorma nostaa lämpötilaa, jolloin ilmanlaatu koetaan huonoksi. Oikein säädetty ja suunnattu ilmanvaihto ja tarvittaessa jäähdytys parantavat tilannetta, mutta myös toimistolaitteiden ja työpisteiden sijoittelulla sekä nykyaikaisilla valaistusratkaisuilla voidaan vähentää sisäisiä lämpökuormia.

 • Lämpömittari on lahjomaton, mitä se näyttää teidän toimistossanne? Jos tiloissa ei vielä ole lämpömittareita, ne kannattaa hankkia ja asentaa Energiansäästöviikolla. Tiedottakaa henkilöstölle tavoitelämpötiloista sekä siitä, kenelle poikkeamista voi ilmoittaa.
 • Joko toimitiloissanne on siirrytty ledeihin? Kannattaa selvittää, millaisia nykyaikaiset valaistusratkaisut ovat ja kuinka paljon ne säästävät sähkölaskussa. VALTTI-laskurin sisä- ja ulkovalaistuksen elinkaarikustannuslaskuri on luotettava vertailutyökalu, kun olette tekemässä valaistushankintoja.
 • Kierrätys kuntoon, myös toimistossa! Paperi- ja pahvikeräyksen lisäksi toimistoissa kertyy erilaista kierrätettävää sähkö- ja elektroniikkaromua – johtoja, akkuja, paristoja, pieniä IT-laitteita. Jos teillä ei vielä ole järjestetty ja ohjeistettu SER-kierrätystä, se kannattaa tehdä nyt.

Taloyhtiö

Haukkaako energiahukka teidänkin taloyhtiössänne kolmanneksen energiasta? Se voi merkitä, että jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista menee suoraan suden suuhun. Järkevä energian käyttö on asukkaiden yhteinen asia, joka vaikuttaa asumiskustannuksiin ja -viihtyisyyteen. Energiankulutuksen seuranta ja säästötoimiin ryhtyminen on kuitenkin pitkälti aktiivisen hallinnon työtä.
 • Onko taloyhtiössäsi peto irti? Tee Energiahukka-testi ja tutustu rahanarvoisiin vinkkeihin ja toimenpideohjeisiin hukan häätämiseksi Energiahukka-verkkosivustolla.
 • Energiaekspertin aineisto on tuhti tietopaketti taloyhtiön energia-asioista aktiiviselle asukkaalle ja taloyhtiön hallitukselle. Lue lisää.
 • Sisä- ja ulkovalaistuksen uusiminen tuo säästöjä taloyhtiölle ja lisää viihtyisyyttä. Tutustu vinkkeihin ja taloyhtiön valaistusoppaaseen täällä.

Kestävä työmatkaliikkuminen

Kannustamalla työntekijöitä liikkumaan työmatkat kestävästi, kävellen, pyörällä, joukkoliikenteellä, kimppakyydeillä jne., voi saada paljon hyvää aikaiseksi. Vinkkejä fiksuun työmatkaliikkumiseen saat osoitteesta www.fiksustitoihin.fi. Sivustolla on myös lyhyt testi, jonka avulla voit kartoittaa oman työyhteisösi fiksun työmatkaliikkumisen tilan.

Tee jokin näistä Energiansäästöviikolla:
 • Käy tulostamassa Työmatkasta hyvinvointia -julisteet ja laita niitä työpaikan seinille. Julisteista on tehty myös video, jonka voi laittaa pyörimään infotaululle.
 • Tee työntekijöille kysely työpaikan pyöräilyolosuhteista (mm. sosiaalitilat, pyöräpysäköinti). Kun pyöräilyolosuhteet ovat kunnossa, pyöräilymäärät saattavat nousta. Vinkkejä hyviin pyöräilyolosuhteisiin saat täältä.  
 • Joukkoliikenne työsuhde-etuna, kävellen ja pyöräillen hyvinvointia ja työpaikan pysäköintikäytännöt.  Nämä ovat kestävän liikkumisen toimenpiteitä, joiden käyttöönottoa moni työyhteisö pohtii. Käyttöönottoa helpottavat aiheisiin pureutuneet infokortit.
Lisää tietoa, vinkkejä ja ajankohtaista työmatkaliikkumisesta osoitteissa www.viisastyomatka.fi ja www.fiksustitoihin.fi.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 6.8.2018

Energiansäästöviikko
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.