Ideoita oman kampanjan toteutukseen – 20+ tapaa viettää viikkoa

Energiansäästöviikko tarjoaa erinomaisen alustan juuri teidän yhteisönne resurssitehokkuustyön käynnistämiseen ja tunnetuksi tekemiseen. Se on työtä, josta kannattaa ylpeästi kertoa ja jota arvostetaan.

Energiansäästöviikkoa viettävien yritysten ja yhteisöjen määrä kasvaa vuosittain – yhdessä ääni kantaa kauemmas ja tavoitteiden saavuttaminen lähempänä. Tavoitamme vuosittain viettäjiemme kautta yli 250 000 suomalaista. Tehdään yhdessä energisempi tulevaisuus.


Materiaaleja ja lisätietolähteitä

Etsitkö ideoita työpaikan Energiansäästöviikon toteutukseen ja valmiita materiaaleja tietoiskuihin tai henkilökunnan aktivointiin? Tutustu Motivan materiaaleihin, Voit hyödyntää materiaaleja sellaisenaan tai koota laajasta aineistostamme juuri teille sopivan kampanjapaketin.

Täältä voi lukea, mitä viettäjämme ovat tehneet aiempina vuosina.

Energiansäästötanssi

Juhlavuoden kunniaksi haastamme kaikki Suomen työpaikat, oppilaitokset ja koulut, kauppakeskukset ja kuntosalit Energiansäästöttanssiin. Tanssivideot valtaavat somen viikolla 41. Valmiit moovit ja musiikin Energiansäästötanssiin julkaisemme viikolla 37.

Lataa viikon lukkari

Energiansäästöviikon lukujärjestyksessä on toiminta- ja linkkivinkkejä viikon jokaiselle päivälle. Toteuta viikon kaikki ideat tai poimi vaikka vain yksi.

Energiansäästöviikon lukkari 2017 (pdf) (227.2 KB

Energialeikkuri

Tiedetäänkö teillä, millaisia säästöjä energiakuluissa voi pk-yrityksessä tai kunnan kiinteistöissä voi saada, kun käyttää energiaa fiksusti ja tehokkaasti? Energialeikkuri kertoo, kuinka paljon muut ovat jo säästäneet.

Motiva-mallin mukainen energiakatselmus sopii erityisesti pk-yrityksille sekä kuntien kiinteistöjen energiankäytön tehostamiseen. Lue lisää energiakatselmuksista ja tee Energialeikkuri-testi täällä.

Materiaalitehokkuustesti

Materiaalitehokkuustesti sopii valmistavan pk-teollisuuden yrityksille. Vastaamalla 11 kysymykseen saat alustavaa tietoa yrityksesi materiaalitehokkuuden tasosta, säästöpotentiaalista sekä ehdotuksia toimenpiteistä.

Tutustu myös materiaalikatselmukseen. Se antaa syvällistä tietoa tuotantoprosessin vaiheista, joissa voidaan vähentää materiaalien käyttöä, syntyvän jätteen määrää sekä ympäristöhaittoja.

Webinaari: Alkuperätakuulla uusiutuvaa sähköä pk-yritykseen

On kaksi helppoa tapaa vähentää sähkönkulutuksen CO2-päästöjä: ostamalla suoraan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä tai hankkimalla alkuperätakuut vaikkapa vain osallekin sähkönkulutusta. Jos et vielä tunne alkuperätakuujärjestelmää, autamme sinut kartalle.

Keskiviikkona 11.10. järjestämme webinaarin sähkön alkuperätakuusta. Tämänvuotinen webinaarimme suunnataan erityisesti pk-yrityksille. Lue lisää ja ilmoittaudu maksuttomaan webinaariin.

Kuntien sähkönhankinnoista vastaaville on valmis tietopaketti Motivan Hankintapalvelun tietopankissa.

Kestävat ruokavalinnat

 • Jokapäiväisellä ruoalla on merkittävä ympäristövaikutus. Työpaikoilla kannattaa kampanjoida myös henkilöstölle vähemmän ympäristöä kuormittavien ruokavalintojen puolesta. Muistuta myös ruokahävikin välttämisestä – jokainen suomalainen kantaa kotoa 5 kassillista alkujaan syömäkelpoista ruokaa roskiin. Ilmastoystävällinen työpaikkalounas tai ruokalan biojätepunnitus ovat helppoja tapoja herätellä.
 • Lataa ruokapöytiin ruokahävikkiherättäjämme Saa syödä -sivustolta.
 • Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, reseptihaku ja annoslaskuri www.saasyödä.fi
 • Motivan Hankintapalvelu julkaisi keväällä oppaan vastuullisiin julkisiin elintarvikehankintoihin. Opas auttaa julkisen sektorin toimijoita hankkimaan vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.
 • Energiansäästöviikon ruokalista.

Oppilaitokset

Energian ja materiaalien järkevä käyttö sekä niiden merkityksen ymmärtäminen on tärkeä kansalaistaito, joka on hyvä opettaa lapsille jo nuorena. Energia-asiat kuuluvat monipuoliseen perusopetukseen eri oppiaineissa, varsinkin luonnontieteissä.
 • Tokaluokkalaisten Energiansäästöviikosta ja materiaalista lisätietoa >>
 • Joutsenmerkin Perhe pelastaa planeetan -testi on hauska alakoululaisten ja heidän vanhempiensa yhteisvisa. Osallistujien kesken arvotaan tuotekasseja täynnä Joutsenmerkittyjä tuotteita. Perhe pelastaa planeetan -testiin.
 • Lisää ideoita eri ikäisille koulut ja oppilaitokset osiosta >>

Sähkökuntolatauspyörän rakentaminen

Energian pitää olla hauska ja kiinnostava asia. Sähköä tuottavan kuntopyörän rakentaminen on monipuolinen projekti, jossa oppii kätevästi sähkötekniikan lisäksi puu- ja metallitöitä, mekaniikkaa, matematiikkaa, fysiikkaa ja myös viestinnällisiä taitoja. Opas on tuotettu vuonna 2016, jolloin varattiin pieni määrä rakennussarjoja Janne Käpylehdon kautta. Pyörä ja rakennusosat pitää tänä vuonna hankkia itse.Sähkökuntopyörän rakennusohje:
Rakenna sähköä tuottava kuntopyörä -opas (pdf) (1.3 MB)

Toimisto

Viihtyisyys ja työteho ovat hyvä parivaljakko, jonka seuralaisena energiatehokkuus viihtyy hyvin. Tarkkailkaa toimiston huonelämpötiloja ja ilmanvaihtoa. Tavoitelämpötila talvella on +21,5 °C ja jokainen ylimääräinen aste lisää lämmityksen energiankulutusta 5 %. Esimerkiksi toimistolaitteiden tai valaistuksen aiheuttama lämpökuorma nostaa lämpötilaa, jolloin ilmanlaatu koetaan huonoksi. Oikein säädetty ja suunnattu ilmanvaihto ja tarvittaessa jäähdytys parantavat tilannetta, mutta myös toimistolaitteiden ja työpisteiden sijoittelulla sekä nykyaikaisilla valaistusratkaisuilla voidaan vähentää sisäisiä lämpökuormia.

 • Lämpömittari on lahjomaton, mitä se näyttää teidän toimistossanne? Jos tiloissa ei vielä ole lämpömittareita, ne kannattaa hankkia ja asentaa Energiansäästöviikolla. Tiedottakaa henkilöstölle tavoitelämpötiloista sekä siitä, kenelle poikkeamista voi ilmoittaa.
 • Joko toimitiloissanne on siirrytty ledeihin? Kannattaa selvittää, millaisia nykyaikaiset valaistusratkaisut ovat ja kuinka paljon ne säästävät sähkölaskussa. VALTTI-laskurin sisä- ja ulkovalaistuksen elinkaarikustannuslaskuri on luotettava vertailutyökalu, kun olette tekemässä valaistushankintoja.
 • Kierrätys kuntoon, myös toimistossa! Paperi- ja pahvikeräyksen lisäksi toimistoissa kertyy erilaista kierrätettävää sähkö- ja elektroniikkaromua – johtoja, akkuja, paristoja, pieniä IT-laitteita. Jos teillä ei vielä ole järjestetty ja ohjeistettu SER-kierrätystä, se kannattaa tehdä nyt.

Taloyhtiö

Haukkaako energiahukka teidänkin taloyhtiössänne kolmanneksen energiasta? Se voi merkitä, että jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista menee suoraan suden suuhun. Järkevä energian käyttö on asukkaiden yhteinen asia, joka vaikuttaa asumiskustannuksiin ja -viihtyisyyteen. Energiankulutuksen seuranta ja säästötoimiin ryhtyminen on kuitenkin pitkälti aktiivisen hallinnon työtä.

 • Onko taloyhtiössäsi peto irti? Tee Energiahukka-testi ja tutustu rahanarvoisiin vinkkeihin ja toimenpideohjeisiin hukan häätämiseksi Energiahukka-verkkosivustolla.
 • Energiaekspertin aineisto on tuhti tietopaketti taloyhtiön energia-asioista aktiiviselle asukkaalle ja taloyhtiön hallitukselle. Lue lisää.
 • Sisä- ja ulkovalaistuksen uusiminen tuo säästöjä taloyhtiölle ja lisää viihtyisyyttä. Tutustu vinkkeihin ja taloyhtiön valaistusoppaaseen täällä.

Varhaiskasvatukseen ideoita

Tekemällä ja kokelmalla lapset oppivat enerigasta monipuolisesti. Ympäristökasvatus on tärkeää ja lapset omaksuvat nopeasti ja samalla levittävät energiansäästön viestiä eteenpäin.

 • Tutustukaa aurinko- ja tuulienergiaan keskusteluilla, aurinkoisilla leikeillä ja lauluilla sekä kuuntelemalla tuulen suhinaa.
 • Toteuttakaa metsäretki.
 • Valitkaa jokin sopiva säästöteema esim. älä tuhlaa vettä, sammuta turhat valot, syödään kaikki ruoka lautaselta, ettei tule hävikkiä.
 • Askarrelkaa käytetyistä elintarvikepakkauksista "ruokahävikki maskotti" muistuttamaan turhasta hävikistä.
 • Tutustukaa miten teidän toimipisteessä kierrätetään.
 • Pohtikaa mitä on energia ja mihin energiaa kuluu sekä missä voisi säästää.
 • Tutustukaa energiapelikortteihin ja ohjeisiin (6–10-vuotiaille).Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 13.11.2017

Energiansäästöviikko
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.