Palaa otsikoihin

Varkauden Aluelämmöllä energiasäästöjä etsitään yhdessä

Energiansäästöviikolla on meillä jo pitkät perinteet. Paikallisena kaukolämpöyhtiönä ideologiaamme kuuluu, että koska energiaa käytetään yhdessä, sitä pitää myös pyrkiä säästämään porukalla.

Yksi meille erityisen tärkeä keino on kääntää huomio lapsiin. Olemmekin pitäneet jo liki 20 vuotta 2.-luokkalaisille oppitunteja energia-asioista. He ovat juuri sopivassa iässä ottamaan vastaan tietoa ja välittämään viestiä myös eteenpäin. Yhdessä etsimme esimerkiksi arkisia keinoja energian säästämiseksi ja opettelemme ymmärtämään, että maapallon resurssit ovat rajalliset.

Myös Avoimien ovien päivät pidetään meillä vuosittain energiansäästöviikolla. Se on hyvä keino lisätä ihmisten tietoisuutta energiatehokkuuden hyödyistä. Tänä vuonna järjestämme kiertoajeluja Riikinvoiman Ekovoimalaitokseen, jossa jätteistä tuotetaan energiaa polttamalla. Kutsumme paikalle myös muita energia-alan toimijoita: tänä vuonna paikallisen Kokoeko-hankkeen ihmiset. He kertovat keinoista, joilla voi vähentää ruokahävikkiä.

Meillä uskotaankin siihen, että yhdessä olemme vahvempia. Siksi energiansäästöviikkokin huipentuu yleisötapahtumaan. Kutsumme kaikki varkautelaiset perjantaina paikalliseen uimahalliin liikkumaan, saunomaan ja parantamaan maailmaa. Jos edes osa kaupunkilaisista jättää oman kiukaansa yhtenä iltana lämmittämättä, edistämme sekä yhteisöllisyyttä että energiatehokkuutta.

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Juhlavuotta viettävä energiansäästöviikko valloittaa Espoon

- Energiansäästöviikon 20-vuotisjuhlan kunniaksi tavoitteena on ollut saada teemaviikkoon mukaan 20 espoolaista esikouluryhmää, 20 päiväkotia sekä 20 koulua. Myös 20 kuntapäättäjää on haastettu mukaan, energia-asiantuntija Tiina Seppälä Tilapalveluista kertoo.

Teemaviikolla opitaan uutta energiansäästöstä

Koululaisille on luvassa energia-asioihin keskittyviä oppitunteja ja tehtäviä. Esikoululaiset pääsevät viikon aikana oppimaan uutta vedenkulutuksesta muun muassa mittaamalla, kuinka paljon hanasta tulee vettä. Lasten havaintojen avulla hanoja voidaan säätää kuluttamaan vettä vähemmän.

Kuntapäättäjät on haastettu tekemään ympäristöystävällisiä valintoja omassa arjessaan esimerkiksi valitsemalla oman auton sijasta julkinen liikenne ainakin kerran viikon aikana. Kaupunki kannustaa myös henkilöstöään kiinnittämään viikon aikana erityistä huomiota energiatehokkuuteen ja esimerkiksi syntyvän jätteen määrään.

”Säästetty energia säästää luontoa, ilmastoa ja rahaa,” Seppälä muistuttaa.

Energiansäästöviikko on vuosittain viikolla 41 toistuva kampanja, jonka aikana kiinnitetään huomiota energiansäästöön ja tottumuksiin käyttää energiaa.

Espoon kaupunki luo kestävää tulevaisuutta yhdessä asukkaiden ja kumppanien kanssa sekä osana pääkaupunkiseutua. Vuosina 2016 ja 2017 Espoo on valittu Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi. Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030.

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Itä-Suomen yliopisto: Pienistä puroista iso virta

Itä-Suomen yliopisto on osallistunut jo muutaman vuoden ajan valtakunnalliseen Energiansäästöviikkoon. Osallistuminen on ollut yksi osa yliopiston kestävän kehityksen toimintaa. Kestävä kehitys ja laadunhallinta ovat keskeisessä osassa yliopiston strategiassa. Tätä kestävän kehityksen ja laadunhallinnan linkittymistä yliopiston strategiseen johtamiseen on kuvattu yliopiston laatujärjestelmässä. Yliopiston toiminnassa toteutetaan myös Green Officen periaatteita ja yliopistolla on oikeus käyttää Reilun kaupan yliopiston arvonimeä. 

Kestävän kehityksen päämäärät ja käytännön toimenpiteet on purettu edelleen auki yliopiston Kestävän kehityksen toimenpideohjelmassa, Ympäristöohjelmassa sekä yhteiskuntasitoumuksessa. Myös energian kulutuksen osalta yliopistolla on isona ja eri paikkakunnilla toimivana organisaationa omat päämääränsä ja tavoitteensa. Energiansäästöviikon kampanjalupaukset ja tavoitteet onkin johdettu näistä yliopiston strategiaan ja eri ohjelmiin ja sitoumuksiin kirjatuista tavoitteista lähtien. 

Vaikka yliopiston tasolla tehdäänkin jatkuvasti eri tasoilla toimenpiteitä, niin hallinnollisia päätöksiä kuin esimerkiksi konkreettisia kiinteistönhuollon, hankintojen tai tietotekniikkaan liittyviä toimenpiteitä joilla tähdätään energiankulutuksen vähentämiseen ja sitä kautta pienempiin ympäristövaikutuksiin ja myös säästöihin, myös jokaisen yliopistolaisen niin henkilökunnan jäsenten kuin opiskelijoidenkin panoksella on oma tärkeä merkityksensä.

Palaa otsikoihin


Isoista, koko yliopistoa koskevista toimenpiteistä syntyvät toki isoimmat säästötkin, mutta myös ’pienistä puroista syntyy suuria säästöjä’. Siksi jokaisen yliopistolaisen omalla panoksella on merkitystä.
Palaa otsikoihin


Energiansäästöviikon aikana muistutamme yliopistolaisia heidän oman toimintansa vaikutuksesta yhteiseen tavoitteeseen ja jaamme tietoja ja arjenvinkkejä energiansäästö mahdollisuuksista käytännön esimerkkien avulla - vaikkapa miten paljon säästäisimme energiaa ja pienentäisimme hiilijalanjälkeämme, jos yhden päivän ajan kaikki yliopistolaiset sammuttaisivat työhuoneensa valot sieltä pidemmäksi aikaa poistuessaan ja sulkiessaan tietokoneidensa näytöt sekä kisailemme energiatietämyksestä.

Tuomme myös paremmin esiin mitä yliopistolla on jo tehty energiankulutuksen vähentämiseksi kuten esimerkiksi kiinteistötoimessa käyttöönotetuista energiatehokkaista ratkaisuista, valaistuksen ja kiinteistöjen lämmityksen optimoinnista ja hukkalämmön talteenotosta sekä ympäristön kannalta kestävistä hankinnoista. Ja tietävätkö henkilökunta ja opiskelijat, että yhden yliopiston päärakennuksen katolla on ollut aurinkopaneelit toiminnassa jo vuoden verran?

Olemme tehneet täällä Itä-Suomen alueella myös jo lähes kymmenen vuoden ajan kestävän kehityksen toiminnassa yhteistyötä alueen korkeakoulujen kesken. Itä-Suomen yliopisto sekä Savonia-, Karelia- ja Humanistinen ammattikorkeakoulu ovat yhteistyössä suunnitelleet, organisoineet ja toteuttaneet kestävän kehityksen toimenpiteitä kuten osallistuneet Energiansäästöviikon kaltaisiin valtakunnallisiin tapahtumiin tai oppilaitostemme yhteisiin tempauksiin. 

Tänä vuonna toteutamme yhteisen energiansäästön tiedottamismateriaalin lisäksi yhteistyössä Energiansäästöviikon 20-vuotisjuhlan kunniaksi myös Energiansäästötanssin kaikissa oppilaitoksissa ja kaikilla kampuksillamme, johon osallistuvat niin henkilöstö kuin opiskelijatkin.

Saila Vattinen, laatukoordinaattori
Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus


Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Vaasan esikoululaiset ruokkivat biokaasubusseja energiansäästöviikolla

Vaasan esikoululaisille järjestetään Sipi Sammakon Ruoki busseja-tapahtuma energiansäästöviikolla. Ideana on opettaa lapsille biojätteiden lajittelua ja sitä, miten biojätettä hyödynnetään biokaasubussien ”ruokana”.  
Esikoululaiset nousevat biokaasubussin kyytiin päiväkodin lähellä olevalta pysäkiltä. – Jaamme kaikille omat bussiliput matkaa varten, ja teemme samalla bussin käyttöä tutuksi lapsille, kertoo joukkoliikennesuunnittelija Lotta Rautio Vaasan kaupungilta. 

Bussimatkan jälkeen esikoululaiset osallistuvat oman alueensa Sipi Sammakon Ruoki busseja-tapahtumaan. Neljässä tapahtumassa jaetaan yhteensä 700 biojätepussia. Jaettaviin biopusseihin pakataan lapsille porkkanat, tietoa ja tehtäviä biojätteen lajittelusta sekä Sipi Sammakon siivouskoulun tehtäväkirjat.   

– Tarjoamme lapsille paikan päällä hedelmiä, ja samalla opetellaan biojätteen ja paperin tiputtamista oikeisiin roskiksiin. Kotiin vietävän biojätepussin kanssa voi harjoittelua jatkaa kotona, kertovat Siivouspalveluiden Arja Sipilä sekä Stormossenin Ira Kekarainen. 

Paikalla lapsia opastamassa ja tehtävänurkkauksia järjestämässä ovat Vaasan kaupungin siivouspalveluiden Sipi Sammakko (Arja Sipilä) sekä Stormossenin neuvontavastaavat. 

Päivän opit ja tehtävät viedään päiväkoteihin ja koteihin viemisiksi. – Jatkamme aiheesta päiväkodilla. Kestävä kehitys ja osallistaminen kuuluvat varhaiskasvatukseen. Lähdimme innolla mukaan tähän tapahtumaan, kertoo esikoululaisten osallistumista koordinoiva päiväkodinjohtaja Mia Jokipii. 

Jätteiden lajittelu ja joukkoliikenteen käyttö ovat avainasemassa Vaasan kaupungin tavoitteessa hiilineutraalista kaupungista vuoteen 2035 mennessä. – Kyllä lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus tässäkin asiassa, sanoo energia- ja ilmasto-ohjelman vetäjä Maija Alasalmi.

Palaa otsikoihin


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 12.10.2017

Energiansäästöviikko
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.