Energiansäästöviikon historiaa

Energiansäästöviikko syntyi vuonna 1996 siten, että energiayhtiöt kustansivat peruskoulujen tokaluokkalaisille tietopaketin, jonka opiskelu ajoitettiin lokakuun alkuun. Seuraavana vuonna järjestettiin tapahtumia muillekin kohderyhmille.

2017 Energiansäästöviikko täytti 20-vuotta

Viime vuonna haastoimme kaikki Suomen työpaikat Energiansäästötanssiin 20-vuotis juhlavuoden kunniaksi! Viettäjillä oli tanssimoovit hyvin hallussa ja saimme mahtavia videoita. Youtubessa videoilla oli 11 700 katselukertaa. Useat työpaikat viettivät viikkoa myös muilla teemoilla. Osallistuvia työyhteisöjä oli mukana yhteensä 265 ja he tavoittivat lähes 438 000 henkilöä.

Tässä muutamia poimintoja, mitä osallistuneet toteuttivat viime vuonna:
 • Energiansäästöön ja energiaan liittyviä tietoiskuja oli sisäisessä intrassa
 • Kierrätystori, johon työntekijät toivat tarpeetontatavaraa viikon ajan
 • Kahvihuoneessa oli polkupyörä, jolla pystyi polkemaan virtaa esimerkiksi puhelimeensa
 • Järjestimme Energiansäästöviikolla kasvis- ja kalaruokapäivän ja perustimme Yammeriin kirppistysryhmän
 • Tiedotimme henkilöstöä päivittäin eri energiateemojen ympärillä. Omana teemanamme oli  tarpeenmukainen energiankäyttö sekä omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen
 • Tiedotimme energiansäästöstä mm. jakamalla vinkkejä ja materiaalia. Kerroimme mitä asian eteen on jo tehty yliopistolla esimerkkien avulla
 • Tietoisuuden lisääminen materiaalien avulla
 • Energiansäästövinkkeja jaettiin joka aamu sähköpostitse henkilökunnalle. Heitä pyydettiin keskustelemaan aiheista opiskelijoiden kanssa. Lisäksi joka päivä päivitettiin Ympäristöblogia päivän aiheista
 • Tietoiskut sähköpostilla ja somekanavissa, tanssi useissa eri tilaisuuksissa, sisäinen tiedottaminen (uutiskirjeet jne.)
 • Päivittäin vaihtuvia, eri energiansäästöaiheita käsitteleviä tiedotteita sisäisesti eri kanavissa. Heijastinjahti, jolloin ympäri toimistoa saattoi löytää heijastimia, joiden jokaisen yhteydessä oli jokin energian säätöön liittyvä muistutus.

2016

Tokaluokkalaisten energiansäästöviikkoa vietettiin jo 20:tta kertaa. Sen kunniaksi Motiva ja Joutsenmerkki jalkautuvat yhteistyökumppaneineen viiteen alakouluun vetämään Hei, kaikki toimii -energiapäivää, jossa opittiin kestävästä kulutuksesta. Kiertueella jalkauduttiin 4 eri kouluun ja tavoitettiin useampi sata oppilasta. Yritykset, yhteisöt ja kunnat olivat myös mukana viettämässä viikkoa. Osallistujia oli yhteensä 389, jotka tavoittivat yli 218 000 henkilöä.

2015

Energiansäästöviikko kehoitti kaikkia viettämään somepaastoa ja #sometonta viikkoa. Heräteltiin käyttäjiä sosiaalisen ja digitaalisen median järkevään käyttöön. Viikkoa viettiin perinteisesti monella eri teemalla ja osallistujat järjestivät muun muassa tapahtumia ja tempauksia henkilökunnalle ja asiakkaille. Erkki Wähä-Virtanen ryhtyi Energiansäästöviikon lähettilääksi.

2014

Energiansäästöviikkoa vietetään 18. kerran. Pääteemana oli hankinnat.

2013

Energiansäästöviikko oli jälleen hyvin esillä eri puolilla Suomea järjestettävissä energiailloissa, neuvontatapahtumissa ja tempauksissa. Viettäjät tekivät oman näköisen kampanjan omilla resursseilla.

2012

Energiansäästöviikkoa vietetään 16. kerran. Verkkosivusto uudistui ja teemat sekä säästövinkit nivotaan osaksi osallistuvien tahojen toimialoja: kunta, oppilaitos, palveluyritys, toimisto ja teollisuus.

2010–2011

Energiansäästöviikko siirtyi 2010 sosiaaliseen mediaan. Kotitaloudet ja yksityiset henkilöt voivat nyt ilmoittautua energiasäästöviikkoon Facebookin kautta. Viettäjiä jo yli kahdeksan sataa!

2007–2009

Kymmenvuotias energiansäästöviikko saa uuden sloganin: Aloita OnOff -suhde. Sen myötä pääteemaksi nousee sähkönkäyttö. Uusi teema saa valot sammumaan muun muassa Helsingin Tuomiokirkossa Ja Eduskuntatalossa.

2002–2006

Vuosituhannen alussa myös teollisuusyritykset liittyivät aktiivisesti mukaan. Myös uusiutuva energia liitettiin mukaan viikonpäiväteemoihin. Vuonna 2002 mukana oli runsaat kaksisataa yritystä ja yhteisöä ympäri Suomen.

1999–2001

Jo kolmantena vuonna viikon viettäminen laajeni myös viikonloppuun, jonka teemaksi nousi uusi ajankohtainen teema: kierrätys. Teemat ovat säilyneet muodossa jos toisessakin koko energiasäästöviikon historian ajan.

1997–1998

Ensimmäistä energiasäästöviikkoa vietettiin vuonna 1997 ja mukana oli 16 yritystä ja yhteisöä. Alkuperäinen perusviesti on säilynyt samana: energiasäästöviikko on joka viikko!

Viikon viettäjien avuksi arkipäivät saivat omat energiansäästöteemat:
 • Maanantai – lämmitys
 • Tiistai – liikenne
 • Keskiviikko – vedenkäyttö
 • Torstai – hankinnat
 • Perjantai – sähkönkäyttö

Motiva on toiminut Energiasäästöviikon promoottorina ja koordinaattorina alusta asti.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 28.5.2018

Energiansäästöviikko
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.