Energiansäästöviikon historiaa

Energiansäästöviikko syntyi vuonna 1996 siten, että energiayhtiöt kustansivat peruskoulujen tokaluokkalaisille tietopaketin, jonka opiskelu ajoitettiin lokakuun alkuun. Seuraavana vuonna järjestettiin tapahtumia muillekin kohderyhmille.

2016

Tokaluokkalaisten energiansäästöviikkoa vietettiin jo 20:tta kertaa. Sen kunniaksi Motiva ja Joutsenmerkki jalkautuvat yhteistyökumppaneineen viiteen alakouluun vetämään Hei, kaikki toimii -energiapäivää, jossa opittiin kestävästä kulutuksesta. Kiertueella jalkauduttiin 4 eri kouluun ja tavoitettiin useampi sata oppilasta. Yritykset, yhteisöt ja kunnat olivat myös mukana viettämässä viikkoa. Osallistujia oli yhteensä 389, jotka tavoittivat yli 218 000 henkilöä.

2015

Energiansäästöviikko kehoitti kaikkia viettämään somepaastoa ja #sometonta viikkoa. Heräteltiin käyttäjiä sosiaalisen ja digitaalisen median järkevään käyttöön. Viikkoa viettiin perinteisesti monella eri teemalla ja osallistujat järjestivät muun muassa tapahtumia ja tempauksia henkilökunnalle ja asiakkaille. Erkki Wähä-Virtanen ryhtyi Energiansäästöviikon lähettilääksi.

2014

Energiansäästöviikkoa vietetään 18. kerran. Pääteemana oli hankinnat.

2013

Energiansäästöviikko oli jälleen hyvin esillä eri puolilla Suomea järjestettävissä energiailloissa, neuvontatapahtumissa ja tempauksissa. Viettäjät tekivät oman näköisen kampanjan omilla resursseilla.

2012

Energiansäästöviikkoa vietetään 16. kerran. Verkkosivusto uudistui ja teemat sekä säästövinkit nivotaan osaksi osallistuvien tahojen toimialoja: kunta, oppilaitos, palveluyritys, toimisto ja teollisuus.

2010–2011

Energiansäästöviikko siirtyi 2010 sosiaaliseen mediaan. Kotitaloudet ja yksityiset henkilöt voivat nyt ilmoittautua energiasäästöviikkoon Facebookin kautta. Viettäjiä jo yli kahdeksan sataa!

2007–2009

Kymmenvuotias energiansäästöviikko saa uuden sloganin: Aloita OnOff -suhde. Sen myötä pääteemaksi nousee sähkönkäyttö. Uusi teema saa valot sammumaan muun muassa Helsingin Tuomiokirkossa Ja Eduskuntatalossa.

2002–2006

Vuosituhannen alussa myös teollisuusyritykset liittyivät aktiivisesti mukaan. Myös uusiutuva energia liitettiin mukaan viikonpäiväteemoihin. Vuonna 2002 mukana oli runsaat kaksisataa yritystä ja yhteisöä ympäri Suomen.

1999–2001

Jo kolmantena vuonna viikon viettäminen laajeni myös viikonloppuun, jonka teemaksi nousi uusi ajankohtainen teema: kierrätys. Teemat ovat säilyneet muodossa jos toisessakin koko energiasäästöviikon historian ajan.

1997–1998

Ensimmäistä energiasäästöviikkoa vietettiin vuonna 1997 ja mukana oli 16 yritystä ja yhteisöä. Alkuperäinen perusviesti on säilynyt samana: energiasäästöviikko on joka viikko!

Viikon viettäjien avuksi arkipäivät saivat omat energiansäästöteemat:
  • Maanantai – lämmitys
  • Tiistai – liikenne
  • Keskiviikko – vedenkäyttö
  • Torstai – hankinnat
  • Perjantai – sähkönkäyttö

Motiva on toiminut Energiasäästöviikon promoottorina ja koordinaattorina alusta asti.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.10.2017

Energiansäästöviikko Suomi 100
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.