Tiedotteet ja uutiset 2023
Tälle sivulle on koottu erityisesti tukiin, rahoitusvaihtoehtoihin sekä rahoitusohjelmiin liittyvät tiedotteet ja uutiset.22.12.2023 TEM: Puhtaan energian hankkeisiin liki 31 milj. euroa RRF-energiainvestointitukea
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaista energiainvestointitukea energiainfrastruktuurihankkeisiin sekä teollisuuden prosessien sähköistämisen ja vähähiilistämisen hankkeisiin yhteensä noin 30,9 miljoonaa euroa, joka jakautuu 12 eri hankkeelle.
19.12.2023 Johtaminen osaksi kestävää kaupunkikehitystä
Kestävä kaupunki -ohjelmassa on tuotettu tietoa ja työkaluja kuntien strategisen johtamisen tueksi. Vuosina 2022-2023 johtamisen kehitystyössä on vahvistettu erityisesti kestävän kaupunkikehityksen strategista tavoitteenasettelua ja seurantaa, kestävän kehityksen budjetointia sekä kestävyystoimien ristikkäisvaikutusten tunnistamista.
18.12.2023 YM: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä alustava sopu
Euroopan unionin neuvosto, Euroopan parlamentti ja komissio pääsivät alustavaan sopuun rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä (EPBD). Direktiivin tavoitteena on vähentää rakennuksista aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ja energiankulutusta.
18.12.2023 YM: Rakennetun ympäristön vihreään siirtymään haettavissa 800 000 euroa valtionavustusta
Ympäristöministeriö on avannut tänään hankehaun, jossa kunnat, kuntayhtymät, tutkimuslaitokset ja järjestöt voivat saada rahoitusta rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä tai ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäville hankkeille. Rahoitusta on haettavana 800 000 euroa ja hakuaika päättyy 28.2.2024.
14.12.2023 Vuoden Energianerokkaina palkitut teot vauhdittavat energiamurrosta
Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustuksen kolmelle esimerkilliselle teolle, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä. Energianerokkaiksi teoiksi on valittu Mölnlycke Health Caren prosessilämmön talteenotto, työympäristöjen asiantuntijan Technopoliksen data-analytiikan käyttö kiinteistöjen energiatehokkuudessa ja Helenin Ellenin energiaseikkailu -lastenkirja.
14.12.2023 TEM: Muutoksia energiatuen myöntämisen ehtoihin vuosina 2023-2027
Valtioneuvosto antoi 14.12.2023 asetuksen, jolla muutetaan energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina 2023–2027 annettua asetusta. Muutos tarvittiin, jotta asetus vastaisi EU:n valtiontukisääntelyyn (ns. yleinen ryhmäpoikkeusasetus) tehtyjä muutoksia. Asetus tulee voimaan 1.1.2024.
14.12.2023 YM: Rakennustuoteasetuksesta alustava sopu
Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan parlamentti pääsivät alustavaan sopuun rakennustuoteasetuksen (CPR) päivityksestä. Asetuksen tavoitteena on vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää ja digitalisaatiota.
Hallituksen raha-asianvaliokunta puolsi 14.12.2023 investointituen myöntämistä kolmelle uuden energiateknologian suurelle demonstraatiohankkeelle. Puollot saivat Koppö Energia Oy:n uusiutuvan metaanin tuotantoinvestointi Kristiinankaupunkiin, Westenergy Oy:n hiilidioksidin talteenottolaitos Mustasaareen ja Helen Oy:n ilma-vesilämpöpumppulaitos Helsinkiin.
14.12.2023 YM ja Syke: Suomi sai EU:lta merkittävän rahoituksen ilmastoratkaisuja vauhdittavalle hankkeelle
Laaja suomalainen tutkimuslaitosten, julkishallinnon, yritysten ja säätiöiden muodostama verkosto menestyi EU LIFE -ohjelman ilmastohankkeiden rahoitushaussa. Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hanke käynnistyy 20 miljoonan euron budjetilla vuoden 2024 alusta. Rahoitus tukee kotimaisten ilmastoinvestointien toteuttamista ja tähtää niiden lisäämiseen.
13.12.2023 YM: Dubain ilmastokokouksessa sopu fossiilisista polttoaineista irtaantumisesta
YK:n ilmastokokous COP28 päättyi Dubaissa yliajalla haastavien neuvottelujen jälkeen. Fossiilisia polttoaineita koskevista kirjauksista saavutettiin kompromissi, mutta 1,5 asteen tavoite on jäämässä hauraalle pohjalle. Sen saavuttaminen vaatii mailta ja etenkin suurilta talouksilta kiireellisiä lisätoimia.
8.12.2023 YM: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä alustava sopu
Eurooppa-neuvosto, Euroopan parlamentti ja komissio pääsivät alustavaan sopuun rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä (EPBD). Direktiivin tavoitteena on vähentää rakennuksista aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ja energiankulutusta.
Valtioneuvosto lähetti 23.11.2023 eduskunnalle esityksen viime keväänä voimaan tulleen takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä annetun lain ja siihen liittyvien lakien muuttamisesta.
17.11.2023 Tee loppuvuoden laiteostoksista kestävämpiä huomioimalla energiamerkintä
Marras-joulukuussa kaupoissa on paljon alennuksia, ja moni kuluttaja suuntaa myös elektroniikka- ja kodinkonekaupoille. Vastuullinen kuluttaja tarkastaa laitteen energiamerkinnän ennen hankintapäätöstä, tuli laite sitten itselle tai lahjaksi.
14.11.2023 Onko nyt hyvä hetki sijoittaa kodin energiatehokkuuteen?
Taloudellinen epävarmuus on hillinnyt kotitalouksien investointihaluja ja myös kotien peruskorjaustahti on hidastunut. Oikein suunnitelluilla, ajoitetuilla ja toteutetuilla korjauksilla ylläpidetään kiinteistön asumismukavuutta ja -terveyttä sekä arvoa. Samalla on mahdollista parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia. Oma koti ja etenkin sen energiatehokkuuden parantaminen ovat hyvä sijoituskohde.
9.11.2023 YM: Valtioneuvosto asetti uuden ilmastopaneelin – puheenjohtajaksi Jyri Seppälä
Valtioneuvosto asetti 9. marraskuuta uuden ilmastopaneelin kaudelle 2024-2027. Puheenjohtajaksi valittiin Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta. Ilmastopaneeli antaa lausuntoja ja tuottaa tieteellistä tietoa päätöksenteon tueksi.
Suomessa ELENA-avustukset sopivat mainiosti allianssihankkeille, neuvoo asiantuntija.
EU:n RED III-direktiivi julkaistiin tällä viikolla EU:n virallisessa lehdessä. Direktiivi tulee voimaan 20.11.2023, jonka jälkeen jäsenvaltioiden on 18 kuukauden kuluessa toimeenpantava direktiivin velvoitteet.
3.11.2023 YM: Työryhmä valmistelemaan alueidenkäyttölain uudistusta
Ympäristöministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotuksen uudeksi alueidenkäyttölaiksi. Alueidenkäytön suunnittelua koskevat säännökset uudistetaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti.
2.11.2023 Maalahden kunta on vuoden julkisen puurakentamisen edelläkävijä
Ympäristöministeriö ja kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat myöntäneet Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan Maalahdelle. Maalahdessa on näkyvää intoa puurakentamisen edistämiseen, mikä tulee esiin strategisella ja käytännön tasolla. Vaikka Maalahti on pieni kunta, puurakentamista edistetään yhteisvoimin kunnassa.
31.10.2023 FINVAC ry: Pro Energia -palkinto Maarit Haakanalle
Pro Energia -palkinto jaettiin ympäristöneuvos Maarit Haakanalle 31.10.2023 järjestetyssä Rakennusten energiaseminaarissa Helsingissä.
30.10.2023 Talotekniikan säädöt ja järjestelmät kuntoon talven varalle
Taas on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon, jottei vilu yllätä, kun sää viilenee. Kulutuksen seuranta on yhä tärkeämpää paitsi energian ja kustannusten säästön myös järjestelmien vikaantumisen havaitsemisen vuoksi.
Vuoden Kiertopalkinnon 2023 saa tänä vuonna Tampereen kaupungilla toteutettu tontinluovutusmalli, jossa kiertotalouskriteereillä vauhditetaan kiertotaloutta ja rakentamisen päästövähennyksiä. Vuoden kiertopalkinnon lisäksi kunniamaininnan saavat uusioraaka-aineista rakennettu puisto, jonka taustalla on Helsingin kaupungin innovaatiohaaste ja yksi haasteen voittajista EcoUp Oyj sekä Circutus Oy, joka on kehittänyt uuden jakamistaloutta edistävän konseptin Circuttamisen.
26.10.2023 Kiertotaloudessa on kirittävää – uudella vauhdilla eteenpäin
Taloudellinen niukkuus, hupenevat luonnonvarat, ilmastonmuutos ja globaaleihin tuotantoketjuihin liittyvät haasteet ovat olleet esillä viime aikoina. Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja kaikkiin näihin haasteisiin. Tehtävää on paljon, sillä Suomi on kiertotaloudessa korkeintaan eurooppalaista keskikastia.
25.10.2023 Suurten aurinkovoimaloiden tuotantokapasiteetti voi olla jopa 190-kertainen vuoteen 2030 mennessä
Suomessa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Jos kaikki tällä hetkellä suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat, voimaloiden määrä kasvaa nykyisestä 16:sta jopa 120:een vuoden 2030 loppuun mennessä. Tiedot ilmenevät Motivan ja Energiaviraston uudesta Aurinkosähkövoimalat-karttapalvelusta.
16.10.2023 TEM: EU:n energiaministerit tähtäävät sopuun uudesta sähkömarkkinamallista
EU:n energiaministerit kokoontuvat 17.10.2023 Luxemburgiin Espanjan puheenjohtajakauden ensimmäiseen viralliseen energianeuvostoon. Tarkoituksena on saavuttaa neuvoston yleisnäkemys sähkömarkkinamallin parantamista koskevasta asetusehdotuksesta. Suomea kokouksessa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.
Suomen kestävän kasvun ohjelman RFF-energiainvestointitukien kolmas haku on käynnistynyt. Rahoitusta on haettavissa teollisuuden prosessien sähköistämisen ja vähähiilistämisen hankkeisiin. Rahoitusta haetaan Business Finlandin sähköisen asiointipalvelun kautta. Haku on auki 13.11.2023 saakka.
13.10.2023 TEM: Hallituksen esitys uudeksi päästökauppalaiksi eduskuntaan
Valtioneuvosto antoi 12.10.2023 eduskunnalle hallituksen esityksen uudeksi päästökauppalaiksi ja biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista annetun lain muuttamisesta. Nykyinen päästökauppalaki ja laki lentoliikenteen päästökaupasta kumottaisiin.
13.10.2023 YM: Ympäristöministeriö myönsi lähes 800 000 euroa avustuksia kuntien ilmastotyön vauhdittamiseen
Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta on myönnetty avustusta 16 paikallis- ja aluetason ilmastohankkeelle Suomen ilmastotyön vauhdittamiseen. Avustettujen hankkeiden tulee tuottaa mahdollisimman tuloksellisia keinoja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen kunnissa sekä kehittää vaikuttavia ilmastokäytäntöjä osaksi kunnan tavoitteellista ja jatkuvaa toimintaa.
11.10.2023 As Oy Säästörasti vuoden 2023 linjasaneerauskilpailun voittaja
Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n järjestämän Vuoden putkiremontti/linjasaneeraus -kilpailun voittaja on As Oy Säästörasti Helsingin Vuosaaresta. Kilpailu nostaa esille hyviä esimerkkejä onnistuneista toteutuksista, joista saadaan oppeja laajemmin hyödynnettäviksi.
Valtakunnallisen Energiansäästöviikon kunniaksi ympäristöministeriö haluaa muistuttaa energiansäästön merkityksestä tulevana talvena – ja myös sen jälkeen.
9.10.2023 Energiansäästöviikko: Uuden ajan energiansäästäjä hallitsee myös ajoituksen
Viimetalvinen energiakriisi yhdisti suomalaiset ennennäkemättömällä tavalla toimimaan energian riittävyyden puolesta, minkä ansiosta sähköä riitti kaikille koko lämmityskauden. 40 prosenttia suomalaisista tunnustaa peräti nauttineensa sähkönsäästöstä, selvisi Motivan teettämässä suomalaisten energia-asenteita ja energiansäästöä selvittäneessä tutkimuksessa.
5.10.2023 Kriteeripankki auttaa julkista sektoria vastuullisempien hankintojen tekemisessä
Kestävien ja innovatiivisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on julkaissut Kriteeripankin, josta julkisen sektorin toimijat voivat hakea valmiita vastuullisuusvaatimuksia omiin hankintoihinsa. Avoin ja maksuton palvelu tehostaa ja helpottaa hankintoja tekevien työtä ja on avuksi myös yrityksille, jotka tarjoavat tuotteita ja palveluita julkiselle sektorille.
3.10.2023 TEM, EV ja Motiva: Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 12,5 TWh
Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja kunnat ovat vuosina 2017–2022 tehneet yhteensä lähes 25 000 yksittäistä energiatehokkuustoimenpidettä. Toimet tehostavat vuotuista energiankäyttöä yhteensä lähes 12,5 terawattituntia, mikä vastaa 625 000 sähkölämmitteisen pientalon vuotuista energiankäyttöä.
25.9.2023 TEM: 35 uutta hakemusta suurten demonstraatiohankkeiden investointitukihakuun
Uuden energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden vuoden 2023 tukihaku on päättynyt. Työ- ja elinkeinoministeriö sai tällä hakukierroksella määräaikaan mennessä 35 uutta investointitukihakemusta. Haku oli avoinna 25.4.–15.9.2023.
Vuosittainen Euroopan liikkujan viikko tulee taas 16.–22.9.2023. Tänä vuonna viikolla kannustetaan miettimään, millä tavalla päivittäisestä arjen matkasta voi saada itselleen energiaa erilaisilla liikkumisvaihtoehdoilla. Suomessa Liikkujan viikkoa on vietetty vuodesta 2003 lähtien, ja sen 20-vuotisjuhlan kunniaksi kuntia halutaan mukaan ennätysmäärä.
5.9.2023 YM ja Teknisen Kaupan Liitto ry: Green deal -sopimus on lisännyt työkonealan sähköistymistä
Tuoreen arvion mukaan ympäristöministeriön ja Teknisen Kaupan Liiton välisessä sopimuksessa(* asetetut tavoitteet lisätä täyssähköisten työkoneiden käyttöä on saavutettu ennakoitua nopeammin. Sopimuksen (2019) tavoitteena on vähentää työkoneiden aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.
31.8.2023 Kotitalouksien energiankäyttö muuttuu hitaasti mutta varmasti
Kuudella prosentilla Harkka-kyselyyn vastanneista kotitalouksista on käytössä aurinkopaneelit ja yhdellä prosentilla aurinkokeräimet. Vuodesta 2017 toistettu Harkka-kysely osoittaa, että aurinkopaneeleita omistavien kotitalouksien määrä on selkeässä kasvussa, vaikka muutosvauhti on verkkainen.
30.8.2023 YM: Moni uusi kunta lähtee kehittämään ilmastotyötään
Ympäristöministeriö on myöntänyt 29 hankkeelle avustusta ilmastosuunnitelman valmisteluun, ja näissä hankkeissa on mukana yhteensä 63 kuntaa. Huhtikuussa avatussa avustushaussa jaettiin yhteensä 2,6 miljoonaa euroa.
29.8.2023 TEM: Energiatukiasetuksen muutokseen pyydetään lausuntoja
Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle luonnoksen energiatukiasetuksen muuttamiseksi. Nykyiseen, maaliskuussa annettuun asetukseen ehdotetaan muutoksia, jotta se vastaisi EU:n valtiontukisääntelyyn (ns. yleinen ryhmäpoikkeusasetus) tehtyjä muutoksia. Samalla asetukseen tehtäisiin joitakin teknisiä ja kielellisiä tarkistuksia.
Reilu kolmannes julkisista hankinnoista kohdistuu sellaisiin tuotteisiin, palveluihin tai ratkaisuihin, jotka ovat osittain tai kokonaan uusia hankintaorganisaatiolle. Uusilla ratkaisuilla parannetaan laatua ja tuottavuutta sekä autetaan saavuttamaan asetetut tavoitteet. Asia käy ilmi Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskus KEINOn tekemästä selvityksestä.
21.8.2023 Viisi ajankohtaista vinkkiä energianeuvonnasta asumiseen
Kesän jälkilämpöä riittää vielä, mutta lämmityskausi lähenee väistämättä. Kodeissa ja taloyhtiössä on nyt hyvä hetki varmistaa, etteivät energiakustannukset lähde laukalle ja rasita muutenkin kohonneita elinkustannuksia. Säästäväisyyden rinnalla oikein valitut ja ajoitetut huolto- ja korjaustyöt ja investoinnit energiatehokkuuteen alentavat energiankulutusta pysyvästi.
27.6.2023 Uudistetut elintarvikkeiden hankintakriteerit tukevat luonnon monimuotoisuutta
Julkisille hankintayksiköille tarkoitettua Vastuullisten elintarvikehankintojen opasta ja siinä olevia hankintakriteereitä päivitettiin kesäkuussa 2023. Päivityksen tavoitteena oli huomioida luonnon monimuotoisuutta tukevia alkutuotannon menetelmiä julkisissa elintarvikehankinnoissa. Lisäksi kriteereihin tuotiin mukaan luonnon monimuotoisuudelle vaatimuksia sisältäviä laatujärjestelmiä ja sertifikaatteja.
Ainakin noin 30 000 suomalaista pientalon omistajaa on halunnut vaihtaa pois fossiilisesta lämmityksestä vuosina 2020–2023. Öljylämmityksen vaihtaminen onkin tuoreiden laskemien perusteella taloudellisesti järkevää. Lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen tarjotaan edelleen ELY-keskuksen tukea.
15.6.2023 Energiavirasto: Aurinkosähkön pientuotanto kasvoi voimakkaasti vuonna 2022
Aurinkosähkön pientuotannon kapasiteetti ylitti 600 megawattia Suomessa vuonna 2022. Alustavan tiedon mukaan vuoden 2022 lopussa sähköverkkoon oli liitetty aurinkosähkön pientuotantokapasiteettia yhteensä noin 635 megawattia. Kapasiteetti kasvoi yli 60 prosenttia eli yli 240 megawattia vuoteen 2021 verrattuna.
8.6.2023 Kesäajan huoletonta kiinteistön huoltoa
Kesä on paras aika huoltaa lämmitysjärjestelmät, koska niitä ei tarvita muuhun kuin käyttöveden lämmittämiseen. Kun tilojen lämmitystä ei tarvita, huoltotyöt voidaan tehdä rauhassa. Moni muukin huolto- ja tarkastustoimi sopii hyvin kesällä tehtäväksi.
7.6.2023 TEM: Suomen RRF-energiainvestointien tukihakuun saapui 24 hakemusta – tukipäätökset syksyn aikana
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisen RRF-energiainvestointituen toiseen hakuun saapui 26.5.2023 määräaikaan mennessä 24 uutta hakemusta. Haettavissa oleva investointituki on kohdennettu energiainfrastruktuurihankkeisiin sekä teollisuuden prosessien sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.
5.6.2023 Järkevää jäähdytystä kesäkuumalla
Kun sää lämpenee ja aurinko hellii, voi lämpötila nousta tukalan korkealle sisätiloissa. Lämpötilaa on siis syytä seurata ja tarvittaessa jäähdyttää.
1.6.2023 TEM: Työryhmä asetettu valmistelemaan energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa
Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan uudistetun energiatehokkuusdirektiivin kansallista toimeenpanoa. Työryhmä suunnittelee toimenpiteet ja valmistelee tarvittavan lainsäädännön. Työryhmän toimikausi jatkuu 31.12.2024 saakka.
22.5.2023 YM: Ympäristöministeriöltä avustusta 15 hankkeelle rakennetun ympäristön ilmastotyöhön
Ympäristöministeriö on myöntänyt 1,2 miljoonaa euroa valtionavustusta 15 hankkeelle, jotka kehittävät rakennetun ympäristön keinoja vähentää päästöjä sekä sopeutua ilmastonmuutokseen. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman hankehaussa.
16.5.2023 Lämmityskausi on päättynyt, on aika sammuttaa lämmityslaitteet
Nyt kesän kynnyksellä viimeistään kannattaa sammuttaa kaikki kodin lämmityslaitteet, muistuttaa kuluttajien energianeuvonta. Ohje koskee sekä päälämmitysjärjestelmää että lämmityksen tukena käytettävää ilmalämpöpumppua, joka kannattaa kokonaan sulkea ja vain tarvittaessa hyödyntää sen viilennystoimintoa kovimmilla helteillä.
15.5.2023 YM: Kuntien ilmastohankkeiden avustushaku on avattu
Ympäristöministeriö avustaa kuntien ja alueiden hankkeita, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Avustushaku on auki 15.5.–31.7.2023.
5.5.2023 TEM: IEA arvioi jälleen myönteisesti Suomen energiapolitiikkaa – haasteita silti riittää
Kansainvälinen energiajärjestö IEA julkaisi 5.5.2023 Suomen energiapolitiikan maatutkinnan tulokset. IEA:n mukaan Suomen ydinenergian ja uusiutuvan energian vahvuudet antavat vankan pohjan kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiselle. Viiden vuoden välein toteutettava maatutkinta arvioi kohdemaansa energiapolitiikkaa ja antaa suosituksia uusista politiikkatoimista.
28.4.2023 TEM: Työryhmä selvitti energiayhteisöjen käytön edistämisestä sähkömarkkinoilla
Sähkönkäyttäjien rooli sähköjärjestelmässä korostuu vihreän siirtymän myötä. Erilaiset energiayhteisöt on suunniteltu helpottamaan sähkön loppukäyttäjien investointeja uusiutuvaan energiaan sekä edistämään uusien toimintatapojen käyttöönottoa kuten kulutusjoustoon osallistumasta.
25.4.2023 Motiva selvitti: Energiatodistusten hinnoissa hienoista nousua
Energiatodistusten hinnat ovat hienoisesti nousseet vuodesta 2021, jolloin Motiva edellisen kerran selvitti todistusten hintatasoa.
25.4.2023 TEM: Energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden investointitukien haku avattu
Työ- ja elinkeinoministeriö ja Business Finland ovat avanneet uuden energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden investointitukien haun vuodelle 2023. Haun tavoitteena on edistää uuteen energiateknologiaan perustuvia kansallisesti ja kansainvälisesti monistettavia ratkaisuja.
Jo yli 24 000 suomalaiselle pientalon omistajalle on myönnetty 2 500 tai 4 000 euron avustus öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseen. Avustushakemukset käsitellään nyt nopeasti, sillä ELY-keskus on onnistunut purkamaan suositun avustuksen aiemman hakemusruuhkan.
24.4.2023 YM: Kuntien ilmastosuunnitelmien avustushaku avattu
Uusi ilmastolaki velvoittaa kuntia laatimaan ilmastosuunnitelman. Ensimmäinen ilmastolain mukainen ilmastosuunnitelma tulee valmistua kunnan valtuustokaudella 2025–2029. Kunnat, joilla ei ole olemassa olevaa ilmastosuunnitelmaa tai joiden suunnitelma on vanhentunut, voivat hakea avustusta työn tueksi jo kuluvan valtuustokauden aikana. Opas ilmastosuunnitelmien valmisteluun julkaistaan toukokuussa.
20.4.2023 TEM: TEM käynnistää EU:n uusien ilmastosäädösten toimeenpanon
Euroopan parlamentti hyväksyi 18.4.2023 osaltaan Fit for 55 -valmiuspaketin viiden säädösehdotuksen neuvottelutulokset, joista parlamentti, komissio ja EU:n jäsenvaltiota edustava neuvosto olivat saavuttaneet alustavan sovun vuoden 2022 lopulla. EU:n ilmastopaketti tähtää kasvihuonekaasujen vähentämiseen EU:ssa vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.
18.4.2023 TEM: Uusiutuvan energian rahoitusmekanismin haku aurinkosähköhankkeille avattu
Luxemburg rahoittaa EU:n uuden uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta 40 miljoonalla eurolla Suomeen sijoittuvia aurinkosähköhankkeita. Tuettavat hankkeet valitaan kilpailutuksen kautta, jonka hoitavat Euroopan komissio ja Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA.
11.4.2023 Varmista onnistunut jäähdytyskausi ennakoimalla
Samoin kuin lämmityskauteen, myös jäähdytyskauteen kannattaa varautua ajoissa. Osa tarkistustoimista edellyttää erityistä ammattitaitoa ja asiaan perehtyneisyyttä. Osa taas kuuluu huoltohenkilökunnan perusosaamiseen.
6.4.2023 Yritykset investoivat yhä enemmän energiatehokkuuden parantamiseen ja ilmastopäästöjen vähentämiseen
Energiatehokkuuden parantaminen ja ilmastopäästöjen vähentäminen on yhä tärkeämpää energiatehokkuussopimuksessa mukana oleville yrityksille. Vihdoin sähköistymiseen liittyvät investoinnit näkyvät lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Myös aurinkosähkö, kysyntäjousto ja tuulivoima kasvattavat suosiotaan.
Luxemburg rahoittaa EU:n uuden uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta 40 miljoonalla eurolla Suomeen sijoittuvia uusia aurinkosähköhankkeita. Tuettavat hankkeet valitaan kilpailutuksessa, jonka järjestävät Euroopan komissio ja Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA.
30.3.2023 TEM: Uusiutuvan energian direktiivistä saavutettu kunnianhimoinen sopu EU:n trilogineuvotteluissa
Uusiutuvan energian direktiivin päivityksestä saavutettiin 30.3.2023 aamulla alustava yhteisymmärrys Euroopan komission, parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston trilogineuvottelussa. Direktiivin uusiutuvan energian tavoitteita korottavan päivityksen taustalla on EU:n 55-valmiuspaketti, jolla tähdätään unionin kasvihuonepäästöjen vähentämiseen 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.
Talotekniikan viestintäfoorumi on tarjonnut kahden vuoden ajan rakennusten omistajille ja ylläpidosta vastaaville henkilöille tietoa siitä, miten rakennusten energiatehokkuutta voi parantaa säätämällä talotekniset järjestelmät oikein ja pitämällä ne kunnossa. Foorumissa mukana olevilla toimijoilla on ollut yhteensä jo yli 1,5 miljoonaa asiakaskontaktia.
23.3.2023 Aurinkosähköjärjestelmät muistettava huomioida, kun katoilla työskennellään
Katoille asennetut aurinkosähköjärjestelmät näkyvät myös muiden alojen toimijoiden arjessa, kun paneelit yleistyvät niin pientalojen kuin suurempienkin kiinteistöjen katoilla ja läheisyydessä.
22.3.2023 Motivan toimitusjohtaja vaihtuu – uudeksi toimitusjohtajaksi valittu Elina Moisio
Motiva Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Vesa Silfver jättää tehtävänsä. Motivan hallitus on nimittänyt uudeksi toimitusjohtajaksi 2.5.2023 alkaen VTM Elina Moision.
16.3.2023 YM: Sähkölämmitteiset taloyhtiöt voivat hakea tukea lämmityskulujen maksuun 17.4. alkaen
Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen, jolla säädetään sähkölämmitteisille taloyhtiöille myönnettävästä kertaluontoisesta tuesta. Tuki vähentää asunto-osakeyhtiön paineita siirtää kohonneita lämmityskuluja vastikkeisiin asukkaiden maksettavaksi.
Suomen kestävän kasvun ohjelman RRF-energiainvestointitukien toinen haku on käynnissä 15.3.–26.5.2023. Rahoitusta on haettavissa energiainfrastruktuurihankkeisiin sekä teollisuuden prosessien sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.
Motiva on yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa julkaissut rahoituksen tietopalvelun, johon on koottu ja kootaan erityisesti yrityksille ja kunnille tietoa energiatehokkuuden parantamiseen ja korjausrakentamiseen suunnatuista tuista, avustuksista sekä muista rahoitusmahdollisuuksista. Palvelu on osa Kestävän rahoituksen tietopalvelu ja pyöreä pöytä -hanketta, jota rahoittavat ympäristöministeriö, Energiavirasto, Suomen Kuntaliitto ja Kaupan liitto.
Euroopan komission, parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston 10.3.2023 päättyneessä uutta energiatehokkuusdirektiiviä koskevassa trilogi-neuvottelussa saavutettiin alustava yhteisymmärrys. Saavutettu sopu ei ota riittävästi huomioon Suomen vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen edellyttämiä joustotarpeita.
2.3.2023 TEM: Uusi asetus päivittää energiatuen myöntämisen ehdot vuosina 2023–2027
Valtioneuvosto antoi 2.3.2023 asetuksen, joka määrittelee energiatuen myöntämisen yleiset ehdot vuosina 2023–2027. Siinä säädetään muun muassa energiatuen kohdentumisesta, tuen myöntämisen edellytyksistä, enimmäistukitasoista ja energiatuen maksamisen edellytyksistä.
Kunnat ja maakuntien liitot voivat hakea ympäristöministeriöltä avustusta vihreää siirtymää edistävien investointihankkeiden kaavoitukseen, lupamenettelyyn ja niihin liittyviin selvityksiin. Haettavana on 2,6 miljoonaa euroa. Avustushaku on auki 2.3.–18.4.2023.
1.3.2023 YM: Eduskunta hyväksyi rakentamisen päästöjä pienentävät ja digitalisaatiota edistävät lait
Eduskunta hyväksyi tänään rakentamislain. Uusi laki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Laki myös sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota ja parantaa rakentamisen laatua. Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025.
Enemmistö suomalaisista näkee, että Suomi voi parantaa kilpailukykyään satsaamalla uuteen osaamiseen ja ilmastoratkaisuihin. Luontokato on noussut ilmastonmuutoksen rinnalle vakavana ympäristökriisinä ja enemmistö kansalaisista on sitä mieltä, että ilmastonmuutokseen ja luontokatoon tulee etsiä ratkaisuja kokonaisuutena.
Enemmistö suomalaisista näkee, että Suomi voi parantaa kilpailukykyään satsaamalla uuteen osaamiseen ja ilmastoratkaisuihin. Luontokato on noussut ilmastonmuutoksen rinnalle vakavana ympäristökriisinä ja enemmistö kansalaisista on sitä mieltä, että ilmastonmuutokseen ja luontokatoon tulee etsiä ratkaisuja kokonaisuutena.
Jo yli 27 800 pientalon omistajaa on hakenut ELY-keskukselta avustusta fossiilisen öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtamiseen kestävämpään energiaan perustuvaan lämmitykseen viimeisen 2,5 vuoden aikana.
16.2.2023 Öljylämmityksen vaihto alentaa lämmityskustannuksia
Lämmityskustannusten pieneneminen tekee öljylämmityksestä luopumisesta kauaskantoisesti kustannustehokkaan investoinnin. 1970- ja 1990-luvun pientaloille eri energianhinnoilla lasketut esimerkkilaskelmat osoittavat, että kalliimmaksi tulee vain sähkölämmitys.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 14:lle Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaiselle puhtaan energian hankkeelle investointitukea yhteensä 108 730 715 euroa. Tukea myönnettiin tällä kertaa 7:lle energiainfrastruktuuri- ja 7:lle uuden energiateknologian hankkeelle.
8.2.2023 Lamppujen energiamerkinnän siirtymäaika päättyy
Lamppujen energiamerkkien uudistukseen liittynyt 18 kuukauden siirtymäaika päättyy. Maaliskuun alussa kaupoissa saa olla myynnissä vain uudella energiamerkillä merkittyjä lamppuja, jossa energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. Nyt markkinoilla olevat lamput siirtyvät asteikon heikompaan päähän, vaikka ne ovat yhtä energiatehokkaita kuin ennen muutosta.
Haastavan energiatalven loppusuora on alkamassa. Sähköpulan ja kiertävien sähkökatkojen uhka on vähentynyt kansalaisten, yritysten ja julkisen sektorin toimin ansiosta. Sähkön säästö ja kulutusjoustot ovat tehonneet. Energia-asioista vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä kiittää suomalaisia saavutetuista tuloksista, joilla on pystytty vastaamaan Venäjän aloittaman energiasodan haasteisiin.
Ympäristöministeriö on myöntänyt miljoona euroa valtionavustusta 14 hankkeelle rakennetun ympäristön ilmastotyöhön. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman kolmannessa hankehaussa.
Korkea sähkönhinta on kiihdyttänyt uusiutuvien energiateknologioiden markkinoita: aurinkosähköjärjestelmiä ja lämpöpumppuja on asennettu tiuhaan tahtiin niin pieniin kuin suurempiin kohteisiin ja asennuksia joutuu odottamaan kuukausia. Pulaa on sekä laitteistoista että tekijöistä. Jatkossa työvoimapula korostunee entisestään, sillä sekä EU:n että Suomen omat vähähiilisyystavoitteet kasvattavat uusiutuvan energian kysyntää. Uutta työvoimaa tarvitaan.
Kiinteistö- ja rakentamisalan päästöjä on mahdollista leikata tehokkaasti ja samalla luoda uutta, kansainvälisestikin kiinnostavaa liiketoimintaa. Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta on haettavissa vielä noin 12 miljoonaa euroa tukea rakennetun ympäristön vihreää siirtymää edistäville tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille.
2.2.2023 Teollisuuden hukkalämpö kannattavasti talteen
Teollisuuden hukkalämpöä pystytään ottamaan talteen entistä kannattavammin. Ensisijaisesti sitä ohjataan teollisuuden omaan käyttöön, mutta lämpöpumpputeknologian kehittymisen ansiosta myös siirto kaukolämpöverkkoon on yhä useammin mahdollista ja järkevää.
1.2.2023 Talotekniikkavinkit pakkaskauteen
Kun ulkolämpötila pienenee, niin luonnollisesti samalla lämmityksen tarve kasvaa. Toimivassa kiinteistössä lämpöä tuotetaan ja jaetaan kiinteistön tarvitsema määrä halutun sisälämpötilan ylläpitämiseksi. Hyvin toimiva talotekniikka pitää huolta siitä, että sisälämpötilat ja mukavuus pysyvät yllä myös talviolosuhteissa.
Suomalaiset hankekehittäjät voivat saada neuvontaa ja sparrausta puhtaan teknologian investointeja rahoittavan EU:n innovaatiorahaston auki olevasta energiateknologian ja -investointien suurten hankkeiden hausta. Orientaatiokeskusteluihin voi ilmoittautua välittömästi.
Luvituksen sujuvoittaminen on tärkein yksittäinen keino vauhdittaa teollisuuden vihreän siirtymän investointeja Suomessa. Tämä ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä ”Energiaintensiivisen teollisuuden vihreän siirtymän investointitarpeet ja niiden toteutumisedellytykset”, joka julkaistiin 27.1.2023.
Resurssiviisaat Fisu (Finnish Sustainable Communities) -kunnat ovat yhdessä rakentaneet mallin ilmasto- ja talousjohtamisen kytkemiseksi. Tämä tarjoaa kaikille kunnille apua siihen, kuinka ilmastotyö käytännössä sovitetaan kunnan vuosittaiseen taloussuunnitteluun ja -seurantaan.
Maa- ja metsätalousministeriö seuraa, kuinka julkisten ruokapalveluiden tuottamien aterioiden kotimaisuusaste, vastuullisuus ja ravitsemuslaatu kehittyvät. Tuoreesta kyselystä selviää, että vastuullisuus huomioidaan ruokahankinnoissa monin tavoin ja lihan, maitotuotteiden ja kananmunien kotimaisuusasteen arvioidaan olevan yli 90 %.
10.1.2023 TEM: Lakiluonnos takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä lausunnolle
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta takautuvasti maksettavaa sähköhyvitystä sekä sähkölaskujen maksuaikojen pidennystä koskevaksi lainsäädännöksi. Sen tarkoituksena on tukea asiakkaiden kykyä selvitä sähkölaskuista poikkeuksellisen korkeiden energiahintojen aikana.
Energiankulutuksen seuranta on lähtökohta tarkoituksenmukaiselle energiankäytölle sekä energiankäytön tehostamiselle. Rakennusten lämmitysenergian kulutuksen seurantaan ja vertailuun käytettävät lämmitystarveluvut päivittyvät vuodenvaihteessa. Tammikuussa 2023 julkaistaan lämmitystarveluvut 16 vertailupaikkakunnalle kuukausi- ja vuositasolla sekä uuden ilmastollisen vertailukauden 1991–2020 vastaavat tiedot.
4.1.2023 Pienennä pakkasten vaikutusta energialaskuusi
Suomalaisten energiansäästötalkoot jatkuvat, kun vuosi käynnistyy kylmenevässä säässä. Pakkanen lisää lämmitysenergian tarvetta ja kustannuksia lämmitysmuodosta riippumatta. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta kymmeneen lämmitysenergian tarve kasvaa kymmeniä prosentteja.