Ajoneuvojen huolto ja päivitys

Alatehtävässä selvitettiin eri huoltotoimenpiteiden ja mahdollisten päivitys- tai retrofit-toimenpiteiden vaikutusta polttoaineenkulutukseen.
huolto paivitys retrofit 150x185
Perinteisien moottorin huoltotoimenpiteiden vaikutuksien selvittämiseksi ajettiin muun muassa moottorikokeita käyttöikänsä loppupuolella olevalla moottorilla. Moottori peruskunnosttiin vaiheittain ja mitattiin yksittäisten toimenpiteiden vaikutukset polttoaineenkulutukseen ja pakokaasupäästöihin. Yksittäisiä toimenpiteitä olivat muun muassa suuttimien, ruiskutuspumpun ja turboahtimen uusiminen.

Päivitys- ja retrofit-osuudessa selvitettiin, onko kulunut moottori peruskunnostuksen yhteydessä mahdollista päivittää uudemman moottoriversion tai muutoin uudemman tekniikan mukaiseksi ja onko jälkikäteen mahdollista asentaa esimerkiksi elektronista ohjausta polttoaineensyötölle tai jopa yhteispaineruiskutusjärjestelmää vanhan rivipumpun tilalle.

Muita mahdollisesti tutkittavia huoltotoimenpiteiden vaikutuksia olivat muun muassa ajoneuvojen akselistojen ja pyöränkulmien suuntausvirheiden vaikutukset ajoneuvon ajovastuksiin ja sitä kautta polttoaineenkulutukseen. Etenkin perävaunujen akselistot ovat herkkiä muuttamaan asentoaan käänneltäessä ajoneuvoa täydessä kuormassa.

Tuloksia

Huoltotoimenpiteistä moottorin sisäpesun ja polttoainejärjestelmän pesuaineen vaikutusta polttoaineenkulutukseen tutkittiin kahdella kaupunkilinja-autolla. Linja-autoilla oli ajettu 210 tkm ja 230 tkm. Kyseisillä ajoneuvoilla kumpikaan puhdistustoimenpide ei tuonut toivottuja polttoaineensäästöjä. Nykyaikaisia laadukkaita poltto- ja voiteluaineita käytettäessä, karstan muodostuminen on varsin vähäistä ja voiteluaineiden tehokkaan pesevyyden ansiosta karsta ei järjestelmän oikein toimiessa yleensä aiheuta polttoaineenkulutusta kasvattavia ongelmia. Näin ollen moottorin pesutoimenpiteistäkään ei ole odotettavissa hyötyä.

Eri moottorityyppien päivitys- ja retrofit-mahdollisuuksien kirjallisuusselvitys tehtiin Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadian toimesta.

Raportti:

Ajoneuvojen huolto ja päivitys (pdf) (1 MB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 12.3.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.