PCM-akku elintarvikekuljetuksissa

Elintarvikkeiden lämpötilasäädeltyyn kuljetuskalustoon kehitetään kylmävaraajamoduuleja, joiden avulla dieselmoottorikäyttöinen kylmäkone voidaan tilapäisesti kytkeä pois taajama-ajossa tai lastaus- ja purkutilanteissa. Näin vähennetään sekä elintarvikekuljetusten pakokaasupäästöjä että meluhaittoja ja parannetaan kylmäketjun toimintavarmuutta.

Hankkeessa etsitään esimerkiksi viileä- ja pakastekuljetuksiin parhaat mahdolliset kylmää varaavat faasimuutosmateriaalit. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi parafiinit ja suolaliuokset. Kylmävaraajat mitoitetaan numeeristen matemaattisten mallien avulla ja niistä rakennetaan laboratorioprototyypit, joille tehdään kestotestit. Tavoitellut autonomia-ajat ovat yhdestä viiteen tuntiin.

Mitoituslaskelmien pohjalta haetaan kylmäkuljetusketjusta se osa, jossa varaajamoduulista saadaan suurin hyöty. Tämän sovelluskohteen ympärille toteutetaan täysimittakaavainen kenttäkoe, jossa faasimuutosmateriaali integroidaan osaksi kylmäkuljetusauton korirakennetta ja jossa todennetaan valittujen teknisten ratkaisujen toimivuus käytännössä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 13.2.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.