RASTU 2006-2008

Raskas ajoneuvokalusto: Turvallisuus, ympäristöominaisuudet ja uusi tekniikka: "RASTU"

Rastu paasivu

Tutkimushanke vuosille 2006-2008

Vuosina 2003-2005 toteutettiin laaja, kuuden tutkijaosapuolen ja noin 20 eri rahoittajan tutkimuskokonaisuus ”Raskaan ajoneuvokaluston energiankäytön tehostaminen” (HDEnergia). Hankkeeseen kuului yhteensä 13 alaprojektia. Hankkeen avulla pystyttiin tunnistamaan useita polttoaineen säästökohteita, ja lisäksi ideoitiin uusia kuljetusalan IT-sovelluksia.

Tehtyä työtä jatkoi vuosina 2006-2008 RASTU-tutkimuskokonaisuus. Hankkeessa jatkettin energiansäästön tutkimusta ja siihen yhdistettiin myös aiemmin erillisinä hankkeina toteutetut bussien ja kuorma-autojen päästömittausprojektit. Hankkeen toimintakenttää laajennetttiin lisäksi siten, että raskaan kaluston turvallisuustason parantaminen esimerkiksi IT-tekniikkaa hyödyntämällä sai hankkeessa tärkeän sijan.

RASTU-hankekokonaisuuden tehtävät tiivistetysti:
  • Uusiutuvien ajoneuvojen todellinen suorituskyky (Euro 4/5 autojen toimivuus)
  • IT-tekniikan kehittäminen raskaan kaluston energiankäytön tehostamiseen sekä turvallisuus- ja palvelutason lisäämiseen
  • Ajoneuvotekniset ratkaisut polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi
  • Energiaa säästävien toimenpiteiden todentaminen ja siirto kuljetusyrityksiin, kuorma- ja linja-autoliikenteen energiansäästösopimuksien tukeminen, seurantajärjestelmien kehitystyö
  • Taajamailman NO2/PM laatuun vaikuttaminen ajoneuvotekniikan keinoin
Myös RASTU-hankkeessa oli mukana useita tutkimusyksiköitä.

Vastuuyksikkönä toimii VTT, ja hankkeen koordinaatiosta vastaa TEC TransEnergy Consulting Oy. Motiva Oy hoitaa hankkeen viestintää. Ensimmäisenä vuonna hankkeessa on 9 tutkimuksellista alatehtävää.
climbus-logo
Vuosibudjetti oli noin 800 000 €. Hankkeen päärahoittaja oli Tekesin ClimBus-teknologiaohjelma ja muina rahoittajina olivat Ajoneuvohallintokeskus, liikenne- ja viestintäministeriö sekä lisäksi kuljetuspalvelujen ostajia, tuottajia ja muita alan yrityksiä.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.