Ajoneuvotekninen kehitystyö

TKK Autolaboratoriolla on Ajoneuvoteknisessä kehityksessä kaksi projektia, jotka toteutetaan diplomitöinä ja osittain tutkijavoimin. Ensimmäinen on Raskaan kaluston aerodynamiikan kehittäminen.

Maantienopeuksissa kuorma- ja linja-autojen ilmanvastus kasvaa suurimmaksi vastusvoimaksi. Perinteisesti raskasta kalustoa ei ole suunniteltu aerodynamiikan ehdoilla ja näiden ajoneuvojen aerodynamiikan kehittämisellä voidaankin saada parannuksia energiatehokkuuteen. Aerodynamiikalla voidaan myös vaikuttaa myönteisesti ajettavuuteen ja turvallisuuteen.

Oikealla muotoilulla voidaan sivutuulen vaikutuksia vähentää ja vesisumun syntymistä sekä leviämistä ehkäistä. Osuudessa kartoitetaan kirjallisuuden perusteella ajoneuvotekniikan piirissä aerodynamiikan suunnittelun perusteita ja kokeellisessa osuudessa testaan linja-autonkori rakenteen muutoksien mahdollisuuksia tuulitunnellimittauksien avulla.

Raskaan kaluston aerodynamiikan kehittäminen (diplomityö) (pdf) (3.2 MB) Juha Nyholm

tuuliohjain.nettijpg


helma netti

Toinen TKK Autolaboratorion mielenkiinnon kohde on raskaiden ajoneuvojen perävaunujen turvatekniikka erityisesti ajonhallintalaitteiden sekä rengasteknisten valintojen vaikutuksien arvioimiseksi. Perävaunujen kohdalla hyvin erilaiset rakenneratkaisut, suuri akselimassaero tyhjän ja täyden välillä sekä rengaskustannusten hallinta ovat kysymyksiä jotka aiheuttavat selkeitä haasteita painotettaessa liikennöitävyyttä hankalissakin keliolosuhteissa. Työn tarkoituksena on kerätä ja tuottaa tietoa ajonhallinan sekä renkaiden merkityksestä eri keliolosuhteissa.

Ajoneuvotekninen kehitys -alatehtävässä tutkitaan lisäksi mm. rengasvalintojen ja kevytrakennetekniikan mahdollisuuksia polttoaineen kulutuksen pienentämiseksi. Vaikutukset kulukseen pyritään määrittelemään suoraan litra- tai prosenttilukuina ajoneuvoluokan ja ajosuoritetyypin perusteella. Näin saadaan konkreettista tietoa käytännön vaikutusten suuruuksista, mikä puolestaan mahdollistaa tarkat kustannuslaskelmat ja lopulta teknisiä valintoja koskevien päätöksien tekemisen. Tutkimusta tehdään VTT:llä ja TKK:lla.
P3080100. nettijpg

Lisätietoja:

TKK
Osku Kaijalainen
(09) 451 5706, osku.kaijalainen@tkk.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.2.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.