Euro 4/5 autojen poltto- ja voiteluaineet

DSC00103 netti
Osaprojektissa tutkitaan poltto- ja voiteluaineiden vaikutuksia polttoaineenkulutuksen ja päästöihin. Kokeita tehdään uusinta tekniikkaa edustavilla moottoreilla ja raskailla ajoneuvoilla. Sekä moottori- että autokokeet tehdään VTT:n tutkimuslaboratoriossa.

Voiteluainetutkimus aloitetaan Euro 4 päästötasoa edustavalla Cummins moottorilla määrittämällä polttoaineenkulutus 8-10 vakiokuormapisteessä valituilla voiteluaineilla, sekä kaupallisilla että uusilla tuotteilla. Myöhemmin voiteluainetutkimusta jatketaan automaattivaihteistoöljyillä moottoripenkissä sekä moottoriöljyillä ajoneuvokokeina. Aiemmin kokonaisilla ajoneuvoilla on mitattu voiteluaineiden välisiä eroja moottoritiesyklillä, jolla mittaustarkuus on paras mahdollinen. Nyt keskitytään kaupunkialueella jakeluliikennettä kuvaavaan sykliin, jossa odotettavissa olevat erot voiteluaineiden välillä ovat suurempia kuin moottoritiesyklissä johtuen moottorin pienemmästä keskimääräisesä kuormituksesta.

Polttoainetutkimus keskittyy biokomponenttien vaikutuksiin sekä kulutukseen että päästöihin uusinta tekniikkaa edustavissa ajoneuvoissa. Polttoainetutkimus painottuu vuosiin 2007 ja 2008 johtuen biopolttoaineiden saatavuuden paranemisesta.

Lisätietoja:

VTT-prosessit
Matti Kytö
020 722 5513, matti.kyto@vtt.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.2.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.