Linja-autojen liikennöinnin optimointi

jokeri netti
Tämän osatehtävän tavoitteena on liikennöinnin taloudellisuuden ja tehokkuuden lisääminen, liikennöinnin laadun parantaminen ja liikenteen nopeuttaminen. Tavoitteiden toteutuessa saadaan säästöjä liikennöintikustannuksissa, kaluston käyttö on tehokkaampaa, linjan ajojaksojen liikennöinnin vaihtelu pienenee, joka puolestaan parantaa liikennöinnin täsmällisyyttä ja joukkoliikenteen käyttö helpottuu. Lisäksi energiankulutuksen vähentyessä liikenteen ympäristökuormitus vähenee ja liikenneturvallisuus paranee.

Osatehtävässä keskitytään ajo-opastinlaitteen logiikan jatkokehittämiseen tiedonkeruusta saatavan lisäinformaation perusteella siten, että laite kuljettajaa opastaessaan ottaa paremmin huomioon linjakohtaiset ominaisuudet opastimesta saatavan hyödyn optimoimiseksi. Laite kerää ja jalostaa linjalta kerättyä tietoa, jota käytetään toisaalta kuljettajan opastuksen laadun jatkuvaan parantamiseen ja toisaalta linjan suunnitteluperusteiden ja toimenpidevaihtoehtojen määrittelyyn. Ideana on, että ajo-opastinlaitteen peruslogiikkaa käytetään toisaalta kuljettajan opastukseen ja toisaalta esim. linjan aikataulun sovittamiseen siten, että energian kulutus minimoidaan ja palvelu maksimoidaan.

Työ jakaantuu seuraaviin osatehtäviin, jotka toteutetaan VTT:n eri tiimien tiiviinä yhteistyönä:
  • Linjan analysoinnissa tarvittavan tiedon keruun määrittely
  • Linjan jaksojen määrittely (ajan ja matkan suhteen)
  • Linjalta kerätyn tiedon analysointi ja tiedon jalostaminen
  • Suunnitteluperusteiden määrittely (aikataulu ym.)
  • Toimenpidevaihtoehtojen määrittely (aikataulut, reittimuutokset ym.
  • Ajoprofiilien tarkentaminen

Lisätietoja:

VTT
Kari Mäkelä
puh. 040 551 8475, kari.makela@vtt.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.2.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.