TransEco 2009-2013 -tutkimushanke

Tavoitteena tieliikenteen energiankäyttöä ja päästöjä vähentävät teknologiat ja niiden käyttöönotto

TransEco LOGO 186pTieliikenteessä tulee vuoteen 2020 mennessä vähentää merkittävästi energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä sekä lisätä uusiutuvan energian käyttöä. VTT on käynnistänyt viisivuotisen TransEco-tutkimusohjelman (2009-2013), jossa kehitetään tieliikenteen energiankäyttöä ja päästöjä vähentävää teknologiaa ja kaupallistetaan kehitystyön tuloksia. Sähkö- ja hybridiautoihin liittyvällä teknologian kehittämisellä on ohjelmassa merkittävä osuus.

TransEco-ohjelman keskeisiä tavoitteita ovat tieliikenteen energiankäytön tehostaminen ja uusiutuvan energian käyttöönoton lisääminen. Uusiutuvaa energiaa voidaan tuoda liikenteeseen niin kehittyneiden biopolttoaineiden kuin sähkön muodossa.

VTT tutkii hankkeissaan muun muassa sähkö- ja hybridiautojen toimintaa erilaisissa käyttötilanteissa ja ajo-oloissa. Erityisen mielenkiinnon kohteena on sähköautojen suorituskyky alhaisissa lämpötiloissa. VTT toteuttaa tämän hankkeen yhteistyössä Fortum Oyj:n ja Oy Finnish Electric Vehicle Technologies Ltd:n kanssa.

Ammattikorkeakoulu Metropolia kehittää omassa hankkeessaan ajoneuvojen ja työkoneiden sähköistä voimajärjestelmää. Tekniikka demonstroidaan yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Lahden muotoiluinstituutin kanssa toteutettavassa akkujen voimalla kulkevassa suoravetoisessa ERA-urheiluautossa. Hankkeessa tutkitaan myös sähköautojen pikalatausjärjestelmiä.

Oulun yliopisto kehittää erilaisia energiatehokkuutta ja palvelutasoa parantavia ajoneuvojen tietojärjestelmiä.

Tekes (nykyisin Business Finland) on myöntänyt TransEco-tutkimusohjelmalle 2 miljoonan euron rahoituksen vuosille 2009- 2011. TransEcoa rahoittavat myös muu valtionhallinto, kuntasektori ja yritykset. TransEco on verkottunut EU:n ja kansainvälisen energiajärjestön IEA:n hankkeiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:

VTT
erikoistutkija Matti Kytö, hankkeen vastuuhenkilö
puh. 020 722 5513, matti.kyto@vtt.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.