Joukkoliikenteen GPS-paikannus ja asiakasinformaation tuottaminen Porissa

Taustaa

Bussiliikenne on Porin seudulla kamppaillut jo vuosia kannattavuuden rajamailla. Bussivuoroja on jouduttu supistamaan riittämättömien matkustajavirtojen vuoksi, mikä on taas edelleen vähentänyt bussiliikenteen houkuttelevuutta. Ongelma on tuttu muillakin keskisuurilla kaupunkiseuduilla. Jotta bussiliikenne saataisiin uudestaan varteenotettavaksi vaihtoehdoksi henkilöautoilulle, on mietitty uusia keinoja sen houkuttelevuuden lisäämiseksi. Monissa tutkimuksissa informaation tarkkuus ja luotettavuus ovat nousseet esille yhtenä merkittävänä bussin käyttöön liittyvänä tekijänä.

Työn tavoite

Päätavoitteena on luoda järjestelmä, joka vastaa entistä paremmin matkustajien tarpeisiin tuottamalla reaaliaikaista informaatiota bussien liikkeistä sekä esimerkiksi arvioidusta saapumisesta tiettyyn reittipisteeseen (pysäkille). Lisäksi liikennöitsijän on helpompi reagoida mahdollisiin ongelmatilanteisiin, kun järjestelmä tuottaa ajantasaista tietoa bussin sijainnista. Käyttäjät voivat seurata bussien kulkua reaaliaikaisesti joko internetin tai älypuhelinsovelluksen avulla.

Tavoitteena on tuottaa nykyaikaisin menetelmin luotettavaa ja täydellisempää informaatiota nykymaailman matkustajalle. Helposti, houkuttelevassa muodossa puhelimella ja netin kautta saatava informaatio madaltaa kynnystä valita bussi kulkumuodoksi.

Työn sisältö

Hankkeessa testataan GPS-paikannusta ja asiakasinformaation tuottamista pilottilinjalla Porin paikallisliikenteen linjalla 6 noin yhden vuoden aikana syksystä 2013 kevääseen 2014. Pilottiin kutsutaan Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoista sekä linjan 6 matkustajista testiryhmä. Testiryhmä raportoi kokemuksistaan suoraan nettilinkin kautta. Saman linkin kautta voi lähettää kysymyksiä palveluun liittyen. Varsinaiset ongelmatilanteet käsitellään välittömästi.

Käytettävät resurssit ja tekniikka

Linjalla 6 ajavien autojen rahastuskoneet laajennetaan niin sanotulla corebox-moduulilla, joka mahdollistaa GPS-tiedonssiirron. Hankkeessa luodaan bussien reaaliaikaisen sijainnin näyttävä palvelu paikkatietopalvelimelle. Palvelu tarjotaan internet- ja mobiilikarttapalveluna ulospäin ja sen sisältö tulee suoraan bussin toimittamasta tiedosta.

Palvelun kautta päivitetään bussien sijaintia Windows Service -prosessista, johon rakennetaan niin sanottu TCP-Serveri vastaanottamaan bussin lähetyksiä. Bussien sijainnit julkaistaan eteenpäin käyttäjille avoimena karttapalveluna (Map Service), joka hakee tiedot paikkatietokannan bussiaikataulusta.

Aikataulu

Testausjärjestelmän rakentaminen aloitettiin keväällä 2013. Pilotti alkaa lokakuussa 2013 ja päättyy huhtikuussa 2014.

Vastuuhenkilö:
Porin kaupunki
liikennesuunnitteluinsinööri Eija Riihimäki
eija.riihimaki@pori.fiOliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 21.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.