Liikkumisen ohjaus -toiminta Varsinais-Suomessa 2013

Toiminnan tavoitteena on toteuttaa Varsinais-Suomen liikkumisen ohjauksen toimenpidesuunnitelmaa 2012-2015, joka on laadittu osana liikenne- ja viestintäministeriön ja Liikenneviraston rahoittamaa liikkumisen ohjauksen hankeohjelmaa 2010-2011. Suunnitelma toimii ohjenuorana hyvälle liikkumisen ohjauksen työlle ja se toteuttaa liikkumisen ohjaukseen liittyviä tavoitteita, jotka on määritetty maakunnassa laadituissa strategioissa ja ohjelmissa.

Koordinoinnista ja toteutuksesta vastaa Valonia – Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Valonia on varsinaissuomalaisten kuntien yhteinen ympäristöalan asiantuntija- ja palveluorganisaatio. Liikkumisen ohjaus -toimintaa ohjaavana ryhmänä toimii seudullista liikennejärjestelmätyötä tekevä ryhmä.

Toiminta-alueena on Varsinais-Suomi, pääpainon ollessa Turun kaupunkiseudulla.

Joukkoliikenteen edistämisessä pääkohteita ovat seudullisen joukkoliikenneorganisaation muodostavat Turun kaupunkiseudun kunnat: Turku, Kaarina, Lieto, Rusko, Raisio ja Naantali.

Tärkeimmät kohderyhmät ovat:
  • työpaikat,
  • lapset ja nuoret,
  • liikkumissuunnitelmatyötä tukevat avainorganisaatiot ja viranhaltijat maakunnassa,
  • kunnan työntekijät, päättäjät ja johto, sekä
  • kuntalaiset.

Vuonna 2013 autetaan työpaikkoja liikkumissuunnitelmatyössä neuvomalla, kouluttamalla, konsultoimalla sekä tuottamalla materiaalia. Lasten ja nuorten parissa tehdään liikkumisen ohjausta pilotoimalla koulujen liikkumissuunnitelmatyötä yhdessä koulussa sekä kannustamalla kouluja viisaisiin kulkumuotoihin tiedotuskampanjoilla, tempauksilla ja tapahtumilla.

Liikkumisen ohjaus -toiminnalla pyritään aktiivisesti vahvistamaan yhteistyötä seudullisten liikkumisen ohjaustyötä tekevien ja siihen halukkaiden organisaatioiden kesken ja lisäämään yhteistyötä liikenneturvallisuustoimijoiden kanssa kunnissa ja alueellisesti.

Kuntien työntekijöille, johdolle ja päättäjille järjestetään viisaan liikkumisen informaatio- ja koulutustilaisuuksia ja heitä rohkaistaan liittymään Varsinais-Suomen liikkumisen ohjauksen verkostoon (V-S LIVE).

Kuntalaisiin kohdistuvista kampanjoista ja tapahtumista esimerkkejä ovat: Pyörällä töihin -kilpailu ja Pyörällä kouluun -kampanja (vko 20) sekä EU:n Liikkujan viikko 16.-22.9.

Lisäksi pyritään vahvistamaan yhteistyötä kaupunkiseudun kuntien liikenneturvallisuusryhmien kanssa.

Joukkoliikenteen käyttöä edistetään markkinointitoimenpitein ja erityisesti Työbussaile!-kampanjan avulla. Kampanjassa annetaan 60:lle henkilölle Turun joukkoliikenteen bussikortti kuukaudeksi maksutta käyttöön ja bussailu- eli joukkoliikenteen käyttökokemuksia jaetaan ja seurataan sosiaalisessa mediassa ja Valonian internetsivuilla.

Osa kuukausikorteista annetaan kampanjaan osallistuvien esimerkkityöpaikkojen työntekijöille. Esimerkkityöpaikkoja ovat Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Turun kaupunki. Kampanjaan kuuluu myös yleisötapahtumia, kuten tutustumisajoja busseissa, Pop up -joukkoliikenneklinikoita ja muita osallistavia tapahtumia.

Yhteyshenkilö:
Paula Väisänen
paula.vaisanen@valonia.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 21.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.