Liikkumisen teemavuosi Padasjoella

Tavoite

Tavoitteena on antaa vaihtoehtoja fossiilista polttoainetta käyttäville autoille sekä lisätä pyöräilyä kuntien alueilla näkyvästi.

Pidemmän aikavälin kantavana ajatuksena on tehdä alustavaa selvitystä "Green Highway" -konseptin käyttökelpoisuudesta. Norjan ja Ruotsin sekä osin Suomenkin lävitse kulkee "Green Highway", jonka varrella auton voi tankata etanolilla, kaasulla tai sähköllä usealla asemalla siten, että matkan voi oikeasti tehdä näitä vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäen. Helsingistä Lahteen kulkeva moottoritie ja Lahdesta Padasjoen lävitse Jyväskylään kulkeva 24-tie voisi olla mahdollinen tieosuus tämän tapaiseen kokeiluun myöhemmässä vaiheessa. Helsingistä, Lahdesta ja Jyväskylästä vaihtoehtoisia polttoaineita jo saa ja HINKU-kuntana myös Padasjoki voisi olla kiinnostunut näitä vaihtoehtoja tarjoamaan jo lähivuosina.

Toteutus

Hankkeen tärkeimmät osat ovat sähköauton hankinta kolmeksi kuukaudeksi, sähköavusteisten polkupyörien lainaus satamasta, vaihtoehtoisesta polttoaineesta etanolista sekä kimppakyytipalvelusta tiedottaminen etelästä tuleville autoileville vapaa-ajanasukkaille. Hanketta viedään eteenpäin HINKU-hankkeeseen varatuilla henkilöresursseilla. Hankkeen vastuullisena johtajana toimii Padasjoen kunnan ympäristösihteeri Maria Virtanen ja hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus (SYKE):n suunnitteluinsinööri Pasi Tainio.

Sähköavusteiset polkupyörät (2 kpl) hankittiin syksyllä 2012 ja lainataan maksutta kesän 2013 aikana vähintään sadalle matkailijalle Padasjoen satamasta. Pyöriä lainaa sataman infopisteessä matkailijoita neuvova kesätyöntekijä. Pyörät on lainaushetkellä valmiiksi ladattu aurinkoenergialla, jota on ollut käytössä matkailijoiden infopisteessä jo kahden kesän ajan. Sähköavusteisilla polkupyörillä matkailijat pääsevät helpommin ja maksutta satamasta parin kilometrin päähän kunnan keskustaan. Ne korvaavat taksimatkustamista ja parantavat matkailijoiden mahdollisuuksia tutustua kuntaan. Pyörät jäävät käyttöön myös tuleviksi vuosiksi. Kolmas sähköavusteinen polkupyörä hankittiin Kuntalaan kunnan viranhaltijoiden asiointimatkoille.

Sähköauto on Padasjoella käytössä kolmen kuukauden ajan. Arkisin sitä käyttävät kunnan henkilöstö tai kotisairaanhoito. Tavoite on saada kymmeniä ihmisiä tutustumaan sähköauton tarjoamaan edulliseen kyytiin.

Ilmaiseksi uuteen kotiin -osion myötä Padasjoen kunta tarjoaa uusille kuntaan muuttaville työikäisille kuukaudeksi seutulipun maksutta käyttöön. Kuntaan muuttavia työikäisiä on vuosittain kymmeniä. Joukkoliikenteeseen suuntautuvassa osiossa Padasjoen paikallinen bussiyritys on yhteistyökumppanina.

Syrjäkylien liikkumista pyritään helpottamaan Greenridersin tarjoamalla kimppakyytipalvelulla. Kimppakyydillä voi oman auton jättää kotiin myös työmatkoilla. Kimppakyytipalvelusta on toteutettu kunnille omat sivut sekä mainosmateriaali. Kunta tulee mainostamaan palvelua erityisesti kyläyhdistyksille sivukylien asukkaiden liikkumisen helpottamiseksi. Kohderyhmänä ovat etupäässä pääkaupunkiseudulta tulevat vapaa-ajan asukkaat, kunnan viranhaltijat ja uudet asukkaat.

Yhteyshenkilö:
Pasi Tainio, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
pasi.tainio@ymparisto.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 21.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.