Liikkuva Jyväskylä

Liikkuva Jyväskylä -hankkeen tavoitteena on kehittää liikkumisen ohjausta Jyväskylässä kolmen eri osahankkeen tavoittamien eri sektoreiden kautta. Hankkeessa kehitetään hyvin erilaisten työpaikkojen liikkumisen ohjausta (kunta, järjestöt) ja vapaa-ajan liikkumisen ohjausta (vapaaehtoistoiminta, asukkaat). Tavoitteena on luoda pysyviä toimintamalleja, käytäntöjä ja materiaaleja, joita voidaan käyttää hyödyksi hankeorganisaation ulkopuolella.

Hankkeessa pyritään yksityisautoilun ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen koordinoidun liikkumisen ohjauksen sekä pyöräilyn ja hyvien pyöräilyolosuhteiden lisäämisen ja tapahtumien järjestämisen avulla. Hankkeen avulla pyritään vaikuttamaan kohderyhmän liikkumista koskeviin asenteisiin ja käyttäytymiseen. Kohderyhmää kannustetaan ja aktivoidaan lihasvoimin tapahtuvaan työmatkaliikkumiseen myös työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen lisäämiseksi.

Hankkeen aikana kannustetaan myös julkisen liikenteen käyttöön yksityisautoilun sijasta. Tavoitteena on lisätä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuuksia kohderyhmän keskuudessa työmatkojen, työpäivän sisäisen liikkumisen sekä vapaa-ajan osalta. Liikkumisen ohjauksen teemaviikkojen kehittämisen kautta on tavoitteena lisätä näiden viikkojen tunnettuutta kaupunkilaisten ja lähialueiden asukkaiden keskuudessa.

Kaikissa osahankkeissa tuotettavaa materiaalia voidaan hyödyntää muissa samantapaisissa toimintaympäristöissä. Pyöräilyviikkoon yhdistyvän I Cycle JKL -tunnuksen pohjalta luodaan pysyvä brändi Jyväskylän ja koko Keski-Suomen pyöräilylle. Lisäksi brändiä kehitetään siihen suuntaan, että sen kopioiminen muualle Suomeen on helppoa. Tunnusta voidaan hyödyntää myös Liikkujan viikon markkinoinnissa ja muissa viisaan liikkumisen tapahtumissa.

Toimenpiteinä osahankkeissa ovat muun muassa kestävän liikkumisen edistämiseksi tehtävät hankinnat, tapahtumat, tempaukset ja kisat sekä kestävään liikkumiseen kannustavat ja auttavat materiaalit eri kohderyhmille.

Hankkeen kohderyhmänä ovat Jyväskylän kaupungin hallintokorttelissa työskentelevät, Jyväskylässä sijaitsevan Kansalaistoiminnankeskus Mataran vaikutuspiirissä olevat toimijat (keskuksessa työskentelevät ja asioivat) sekä kaikki Jyväskylän kaupungin ja sen lähiseutujen asukkaat.

Osahankkeet:
  • Älykästä työmatkaa, II (Jyväskylän kaupunki),
  • Liikkumisen ohjaus kolmannen sektorin työ- ja verkostoyhteisössä – Liikkumisen ohjauksen toimintamalli Kansalaistoiminnankeskukseen (JAPA ry), sekä
  • Pyöräilyviikko ja We cycle Keski-Suomi (JYPS ry).

Yhteyshenkilö:
koordinaattori Anna Sarkkinen JAPA ry
anna.sarkkinen@jkl.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 21.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.