Oulun seutu ympärivuotisen pyöräilyn malliksi

Oulu on pyöräilykaupunki ja myös seudullisesti pyöräilyn kulkutapaosuus on korkea. Oulussa pyöräily on osa kaupunkikulttuuria ja sillä on pitkä historia. Pyöräilyn mahdollisuuksien edistämiseksi on tehty pitkään määrätietoista työtä. Oululaisen pyöräilykulttuurin erikoisuus on talvipyöräilyn runsaus, jota on tuettu muun muassa talvikunnossapitoa ja toimenpiteiden muutakin priorisointia kehittämällä.

Hankkeen tavoitteet ja sisältö:
  • Lisätä ympärivuotisen pyöräilyn ja kävelyn määrää Oulun seudulla.
  • Parantaa asukkaiden hyvinvointia kannustamalla ympärivuotiseen pyöräilyyn sekä parantaa pyöräilyn olosuhteita Oulun seudulla.
  • Nostaa pyöräilyn ja kävelyn arvostusta liikkumismuotoina eri kohderyhmien piirissä.
  • Saada aikaan positiivista toimintaa pyöräilyn ja kävelyn ympärille.

Hankkeeseen sisältyy 2013 helmikuussa järjestetyn kansainvälisen talvipyöräilykongressin valmistelutyötä.

Oulun ja Oulun seudun talvipyöräilyn osuutta on tarkoitus entisestään kasvattaa. Tavoitteena on hyödyntää Oulun asemaa maailman johtavana talvipyöräilykaupunkina ja luoda Oulun seudusta entistä viihtyisämpi, energiatehokkaampi, ympäristöystävällisempi, terveempi ja turvallisempi elinympäristö.

Toimenpiteiden käynnistyksessä ja toteutuksessa keskeisenä toimijana on pyöräilykoordinaattori. Vuonna 2013 painopistealueena on ympärivuotisen pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen, johon kuuluu myös kesäpyöräilyä edistävien kehittämistoimenpiteiden ohjelmointi, kävelyn ja pyöräilyn näkökohtien tuominen juuri käynnistyneeseen seudun liikennejärjestelmätyöhön sekä Oulun seudun asukkaiden lisämotivoiminen pyöräilyyn ja kävelyyn.

Hanke kytkeytyy strategioihin ja alueella olevaan osaamiseen

Hankkeen taustalla on Oulun kaupungin vuonna 2011 laatima suunnitelma ”Oulu, maailman paras talvipyöräilykaupunki, toimintasuunnitelma 2011-2014”. Suunnitelmassa todettiin, että kirjattujen toimenpiteiden toteutus edellyttää lisäresurssina pyöräilykoordinaattoria. Toimintasuunnitelman lähtökohtina ovat olleet liikenne- ja viestintäministeriön strategiat, Liikenneviraston tavoitteet sekä seudulliset strategiat.

Talvipyöräily on olemassa oleva asia, jossa Oulun seudulla ollaan hyviä jo nyt. Lisäksi Oulusta löytyy aihetta tukevaa huippuosaamista muun muassa kylmätutkimuksessa ja teknologia-alalla. Nämä yhdessä muodostavat Oulun seudusta ideaalisen demonstraatioympäristön ympärivuotisen pyöräilyn edistämiselle.

Tavoitteena toimintatavan kehittäminen ja toiminnan jatkuvuus

Kävelyn ja pyöräilyn kehittäminen tarvitsee oman vetäjänsä niin Oulussa kuin muuallakin Suomessa. Pyöräilykoordinaattorista on tarkoitus saada pysyvä resurssi näiden kulkumuotojen edistämiseen sekä linkiksi eri hallintokuntien, organisaatioiden ja kehittämishankkeiden välille.

Tavoitteena on, että kokemukset toimintamallista antavat hyvän esimerkin muille suomalaisille kunnille ja kaupungeille talvipyöräilyn mahdollisuuksista.

Yhteyshenkilö:
Jorma Heikkinen
jorma.heikkinen@ouka.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 7.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.