Sähköbussikokeilu Porvoossa

Porvoon kaupunki hankki sähköbussin kuljettajineen matkailijoiden ja asukkaiden käyttöön kolmeksi viikoksi 1.-21. heinäkuuta. Reittiä ajettiin viikon jokaisena päivänä noin klo 10-18 välisenä aikana.

Sähköbussi oli ilmainen koko kokeilun ajan. Bussi liikennöi noin 3,5 kilometrin pituista lenkkiä yhteen suuntaan vanhan Porvoon Kirkkotorin ja Taidetehtaan välillä. Reitin suunnittelussa on otettu huomioon matkailijoiden tarpeet sekä se, että reitti ei ole identtinen nykyisten yhteyksien kanssa. Reittiin voi tutustua kaupungin matkailusivuilla, ja kokeilua koskevia tiedotteita ja lehtiuutisia oli runsaasti. Bussia liikennöi Veolia Transport Espoo Oy, ja se on valmistettu Siemensin ja italialaisen Rampinin yhteistyön tuloksena.

Tavoitteena on edistää vähäpäästöistä liikkumista sekä laskea kynnystä vähäpäästöisten kulkuneuvojen hankintaan kuntasektorilla, sekä lisätä kuntalaisten kiinnostusta joukkoliikennettä ja uutta teknologiaa kohtaan. Sähköbussin kokeileminen on lisäksi osa energiatehokkaan Skaftkärrin alueen kehittämistä. Kaupunki haluaa myös kehittää joukkoliikennettä ja lisätä sen matkustajamääriä. Kokeilun kautta saatiin tietoa piilevistä liikkumistarpeista joukkoliikenteen kilpailutusta varten. Kaupunkiliikenteen kilpailutus järjestetään vuoden 2013 lopulla.

Pilottihanke oli riskitön tapa testata uutta teknologiaa ja saada siitä kokemuksia. Samalla kehitettiin mallia joukkoliikennepalvelujen hankkimiselle, ja testattiin, miten vaihtoehtoiset, vähäpäästöiset teknologiat ja ratkaisut voidaan huomioida hankinnassa. Pilottikokeilun tavoitteena on myös saada kokemuksia sähköbussin liikennöinnistä, akun lataamisesta ja toimintasäteen riittävyydestä sekä matkustajien kokemuksista. Alustavan palautteen mukaan ihmiset suhtautuivat bussiin ja sen tuomaan liikkumismahdollisuuteen erittäin myönteisesti. Myös teknologia kiinnosti ihmisiä.

Yhteyshenkilö:
Hanna Linna-Varis
hanna.linna-varis@porvoo.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 21.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.