Ajankohtaista VILI-verkostolle

Autoilun vähentäminen ja terveyshyödyt kiinnostavat työntekijöitä, tukea kestävään liikkumiseen kaivataan

Polkupyörä, kävely ja joukkoliikenne ovat kärkikolmikko mieluisimmista tavoista kulkea työmatkat kestävästi. Kestävä työmatkaliikkuminen kiinnostaa erityisesti nuoria aikuisia, jotka muutenkin autoilevat muita työikäisiä vähemmän.

Lähes neljännes autoilijoista haluaisi vähentää autoiluaan ja 16 prosenttia pyrkii pienentämään autoilun aiheuttamia ilmastopäästöjä. Potentiaalia työmatkojen kulkemiseen kestävämmin on siis olemassa. Tämä ilmeni Liikenneviraston tilaamasta kyselystä, jossa selvitettiin työikäisten suomalaisten asenteita kestävää työmatkaliikkumista ja liikkumisen uusia palveluita kohtaan.

Kestävään liikkumiseen siirtymistä voidaan tukea monin tavoin. Merkittävimpänä tekijänä kestävämpään työmatkaliikkumiseen siirtymistä vauhdittaisi nykyistä paremmat joukkoliikenneyhteydet. Vastaajat kokivat myös, että siirtyminen ratin takaa kestäväksi liikkujaksi helpottuisi taloudellisten ja verotuksellisten kannustimien avulla. Työnantajan mahdollisuuksista tukea kestävää liikkumista pidettiin hyvänä vaihtoehtona joukkoliikenteen työsuhdematkalippua, joka motivoisi jättämään auton kotiin. Rahallisen tuen lisäksi lähes puolet vastaajista koki, että työpaikan asianmukaiset sosiaalitilat kävelijöille ja pyöräilijöille houkuttelevat kestävään liikkumiseen. Kiinnostusta kestävään liikkumiseen on siis työntekijöillä, mutta työnantajilta toivotaan kuitenkin siihen tukea. 

Henkilökohtaisista kestävän työmatkaliikkumisen motivaattoreista oman terveyden parantuminen oli kaikkien vastaajien keskuudessa selkeä ykkönen. Nuoret aikuiset, jotka ovat kyselyn mukaan kaikkein kiinnostuneimpia kestävästä liikkumisesta, kokevat rahan säästön tärkeäksi hyödyksi. Myös hiilidioksidipäästöjen väheneminen nousi motiivien kärkikolmikkoon. 

Sähköinen liikenne ja uudet palvelut houkuttelevat

Yli kolmannes kyselyyn vastanneista koki, että sähköautot, ladattavat hybridit ja sähköpyörät ovat houkuttelevia tapoja liikkua työmatkat. Kyselyssä selvitettiin myös liikkumisen uusien palveluiden (MaaS) kiinnostavuutta työmatkoilla. Liikkumisen uudet palvelut mahdollistavat saumattoman ja helpon matkan yhden maksun ja lipun periaatteella ilman oman auton omistamista.

Lähes viidennes kyselyyn vastanneista autoilijoista piti erittäin tai melko todennäköisenä sitä, että luopuisi oman tai työsuhdeauton käytöstä seuraavan viiden vuoden aikana ja siirtyisi käyttämään uusia liikkumispalveluita. Suurinta kiinnostus oli nuorten aikuisten keskuudessa. Yli kolmannes autoilijoista oli jokseenkin tai täysin sitä mieltä, että liikkumisen uusien palveluiden saaminen työsuhde-etuna kannustaisi luopumaan omasta autosta.

Nyt tehdyn kyselyn ja vuonna 2016 työnantajille tehdyn kyselyn perustella voidaan todeta, että työntekijöiden toiveet ja työpaikkojen todellisuus kestävästä liikkumisesta eivät vielä kohtaa. Työntekijät olivat kyselyssä suopeita sille, että työnantaja voi vaikuttaa liikkumiseen kodin ja työpaikan välillä. Sen sijaan vuonna 2016 työnantajille tehdyn kyselyn mukaan työnantajat olivat varovaisempia asian suhteen.

Liikenneviraston Motiva Oy:ltä ja Aula Researchilta tilaamassa kyselyssä selvitettiin työikäisten kansalaisten asenteita kestävää työmatkaliikkumista ja liikkumisen uusia palveluita kohtaan. Kysely toteutettiin ajanjaksolla 13.2.–25.2.2018. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1 277 työikäistä suomalaista.

 Lisätietoja:

Kysely suomalaisten suhtautumisesta kestävän liikkumisen muotoihin ja työmatkaliikkumiseen

Tilastotietoa työmatkaliikkumisesta

www.fiksustitoihin.fi


Palaa otsikoihinMotiva koordinoi Viisaan liikkumisen verkostoa Liikenneviraston toimeksiannosta.

Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB

Kulje viisaasti-rgb-681x605px-96dpi-logo-kaikki uusi verkkoSivua päivitetty viimeksi 12.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.