Ajankohtaista VILI-verkostolle

25.4.2018 14.00

FABULOS tuo itseohjautuvat linja-autot Helsingin kaduille

Kansainvälisen FABULOS-hankkeen tavoitteena on selvittää, miten kaupungit voivat hyödyntää itseohjautuvia linja-autoja osana julkista liikennettä. Tavoitteen saavuttamiseksi hankitaan linja-autolinja, jossa liikennöivät itseohjautuvat bussit. Helsingissä itseohjautuvia linja-autoja kokeillaan Pasilan ja Kalasataman välisellä alueella kesällä 2020. Yrityksille on tarjolla yhteensä 5,5 miljoonaa euroa tukea ratkaisun kehittämiseen.

FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation Systems) on tutkimus- ja tuotekehityshanke, jonka tavoitteena on suunnata liikenteen automaation kehittymistä kaupungin tarpeisiin, lisätä kaupunkien ymmärrystä liikenteen automaation hyödyntämisessä ja pilotoida itseohjautuvia linja-autoja osana julkista liikennettä. EU-rahoitteista hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja teknisenä asiantuntijana toimii Metropolia ammattikorkeakoulu. Suomen lisäksi partnereita on Alankomaista, Kreikasta, Norjasta, Portugalista ja Virosta.

FABULOS-hankkeen partnerit hankkivat yhdessä tutkimus- ja kehitystyötä, joka mahdollistaa itseohjautuvien linja-autojen ottamisen osaksi julkista liikennettä. Käytännössä tämä merkitsee tarkoitukseen sopivien ohjelmistojen, laitteistojen, hallinnointijärjestelmien ja palveluiden kehittämistä sekä yhteensovittamista. Vasta tämän jälkeen on mahdollista tarjota kaupunkilaisille uusia ja parempia liikennepalveluja itseohjautuvien linja-autojen muodossa.

”Helsingin kaupungin tavoitteena on houkutella asukkaat kävelemään, pyöräilemään ja käyttämään julkista liikennettä omien autojen sijaan. Robottibussit voivat huomattavasti parantaa julkisen liikenteen sujuvuutta, sillä ne voivat kuljettaa kaupunkilaisia ketterästi muutamien kilometrien matkan”, sanoo Anni Sinnemäki, Helsingin kaupungin apulaispormestari.

Avoin markkinavuoropuhelu keväällä 2018

Onnistuneen hankinnan takaamiseksi FABULOS-hanke haluaa kuulla älyliikenteeseen erikoistuneilta teknologiayrityksiltä ja muilta alan asiantuntijoilta, mikä on markkinoiden nykytilanne ja mitkä ovat realistiset odotukset itseohjautuvien bussien lähiajan kehityksestä. Näiden näkemysten keräämiseksi ja tarjouspyynnön raamien hahmottamiseksi FABULOS-hanke järjestää avoimen markkinavuoropuhelun keväällä 2018.

Syyskuussa 2018 julkaistaan kansainvälinen esikaupallinen tarjouspyyntö, jonka tarkoituksena houkutella yrityksiä älyliikenteen ja teknologian aloilta mukaan kilpailutukseen. Kilpailutukseen voivat osallistua kaikki yritykset ja organisaatiot, kunhan ne sitoutuvat tekemään vähintään 50 % tarvittavasta tutkimus- ja kehitystyöstä Euroopan Unionin jäsen- ja liitännäisvaltioiden alueella.

Esikaupallinen hankinta työvälineenä

Tarjousten jättämisen jälkeen käynnistetään varsinainen kolmivaiheinen esikaupallinen hankintaprosessi, joka päättyy syyskuussa 2020. Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan tarjottujen teknologiaratkaisujen soveltuvuus. Lupaavimmat tuoteideat kehitetään prototyypeiksi ja testataan laboratorio-olosuhteissa toisessa vaiheessa. Kolmannessa vaiheessa varmistetaan lopputuotteiden soveltuvuus testaamalla niitä aidoissa olosuhteissa. FABULOS-hankkeen tavoitteena on, että parhaat itseohjautuvien linja-autojen prototyypit testataan Virossa, Suomessa, Kreikassa, Alankomaissa, Norjassa ja Portugalissa.

Lisätietoja: fabulos.eu


Palaa otsikoihin



Motiva koordinoi Viisaan liikkumisen verkostoa Liikenneviraston toimeksiannosta.

Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB

Kulje viisaasti-rgb-681x605px-96dpi-logo-kaikki uusi verkko



Sivua päivitetty viimeksi 1.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.