Ajankohtaista VILI-verkostolle

9.10.2017 12.08

Fiksun liikkumisen koordinaattori kannustaa viisaisiin valintoihin

Jyväskylässä on viime vuosina viety kestävää liikkumista eteenpäin päämäärätietoisesti. Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuuksien kasvattamiseksi tehdään kaupungissa töitä monella eri sektorilla.

Kati Kankainen aloitti kesäkuussa työnsä Jyväskylän kaupungilla fiksun liikkumisen koordinaattorina. Työnkuvaan kuuluvat kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen ja fiksun autoilun edistäminen. Tärkeä osa työtä on asukkaiden ja yritysten tukeminen resurssiviisaaseen liikkumiseen, erilaisten kestävän liikkumisen edistämissuunnitelmien vieminen käytäntöön sekä hyvien toimintamallien levittäminen. – Työssäni pyrin lisäämään tietoisuutta viisaan liikkumisen vaihtoehdoista ja viemään eteenpäin keinoja kestävien kulkutapojen käytön edistämiseksi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa yhä isompi osa kaupunkilaisista taittaa arkimatkojaan jalan, pyörällä tai linja-autolla eli jyväskyläläisittäin Linkillä, kertoo Kankainen.

Kokeilujen kautta kohti kestävämpiä kulkutapoja

Jyväskylässä on saatu hyviä kokemuksia viisaan liikkumisen edistämisestä yhteistyössä alueen suurimpien työnantajien kanssa. Työn alla onkin työnantajaverkoston kehittäminen ja laajentaminen edelleen sekä erilaisten toimenpiteiden edistäminen myös kaupungin omassa organisaatiossa. Ohjelmassa on erilaisia kokeiluja ja pilotointeja henkilöstölle, esimerkiksi työyksiköihin jalkautuva pop-up -pyöränhuoltokiertue, sähköpyörä- ja linja-autokokeiluja sekä yhteiskäyttöauton pilottikokeilu työasiamatkojen hoitamiseksi. Myös fiksun liikkumisen brändäystyö on käynnissä. Parhaillaan työn alla on yhtenäisen ilmeen ja viestinnän suunnittelu kestävän liikkumisen kokonaisuudelle.

Aiemmin Kankainen on työskennellyt kestävän kehityksen teemojen parissa kolmannella sektorilla. Jyväskyläläisen kestävän kehityksen yhdistyksen JAPA ry:n koordinaattorina tutuiksi tulivat kymmenen työvuoden aikana muun muassa erilaiset liikkumisen ohjauksen hankkeet ja kampanjat sekä kestävän liikkumisen asukaslähtöinen edistämistyö.  – Omat työ- ja kauppamatkat ovat hoituneet jo kuuden vuoden ajan sähköpyörän tai biokaasuauton voimin. Ja saattaapa minut bongata välillä myös Linkin kyydistä, Kankainen kuvaa omaa arjen liikkumispalettiaan.

Yhteistyöllä tuloksiin

 Jyväskylässä on pitkät perinteet yhteistyön tekemiselle eri tahojen kesken muun muassa yhteisten tapahtumien ja liikkumisen ohjauksen hankkeiden muodossa. Mukana yhteisissä hankkeissa ja tapahtumissa ovat vuosien varrella olleet niin kaupunki, alueen suuret työnantajat, Jyväskylän seudun joukkoliikenne, yhdistystoimijat, kuten JAPA ry ja Jyväskylän pyöräilyseura JYPS ry, Liikenneturva sekä monet muut alueen toimijat. – Tätä yhteistyötä haluan jatkossakin olla omalta osaltani mukana viemässä eteenpäin, sillä yhdessä tekemällä on saatu täällä paljon hyviä tuloksia aikaiseksi. Yksi hyvä esimerkki tästä on Jyväskylän valitseminen vuoden 2016 pyöräilykunnaksi. Tunnustuksen myöntämisen yhtenä perusteluna oli juurikin tuloksellinen yhteistyö toimijoiden kesken, kertoo Kankainen.

Jyväskylässä fiksun liikkumisen edistämistyössä ohjenuorina toimivat kaupunkistrategia, kaupungin resurssiviisauden tiekartta ja muut ohjelmat, kuten vuonna 2015 valmistunut Jyväskylän kaupungin pyöräilynedistämisohjelma sekä Jyväskylän seudun liikennejärjestelmä 2025. Jyväskylän kaupunki on sitoutunut pitkäjänteisesti resurssiviisauden tavoitteluun; se haluaa olla viimeistään vuonna 2050 jätteetön, päästötön ja ylikulutukseton kestävän hyvinvoinnin kaupunki. Fiksun liikkumisen edistäminen on yksi tärkeä osa tätä kokonaisuutta.


Palaa otsikoihinMotiva koordinoi Viisaan liikkumisen verkostoa Liikenneviraston toimeksiannosta.

Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB

Kulje viisaasti-rgb-681x605px-96dpi-logo-kaikki uusi verkkoSivua päivitetty viimeksi 1.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.