Ajankohtaista VILI-verkostolle

5.12.2017 15.00

Hackathonissa ideoitiin uusia ratkaisuja kestävän liikkumisen edistämiseen

Hyvinkään kaupunki järjesti marraskuussa kestävän liikkumisen Hackathon-tapahtuman. Tapahtuman järjestäminen oli rohkea avaus, sillä vastaavasta ei ollut aikaisempaa kokemusta. Osallistujien haasteena oli kehittää palvelu tai konsepti, jonka avulla Hyvinkään kaupungissa kestävä liikkuminen kehittyy olemassa olevan mittariston tavoitteiden mukaisesti.

Hackathon aloitettiin yleisinfolla Hyvinkäästä, sen rakenteesta ja liikenteestä. Lisäksi käytiin läpi avoimia rajapintoja ja käynnissä olevia hankkeita. Alustuksen jälkeen osallistujat jaettiin ryhmiin ja alkoi lähes vuorokauden mittainen ideointi.

Ryhmät työstivät ideoitaan paikan päällä, mutta heidän oli mahdollista tehdä yhteistyötä myös muualla olevien kollegoiden kanssa. Ryhmien sparrauksesta vastasi monipuolinen joukko muun muassa avoimen datan, palvelumuotoilun, paikallisliikenteen, graafisen suunnittelun ja liiketoiminnan asiantuntijoita.

Ryhmät esittelivät ideansa Jurylle, jonka jäseniä olivat Hyvinkään kaupungin Tekniikan ja ympäristön toimialajohtaja Marko Hytönen, tietopalvelupäällikkö Päivi Tiihonen, Hyvinkään Liikenne Oy:n toimitusjohtaja Wille Mäkelä, Kuntaliiton maankäyttö ja kaavoitus kehittämispäällikkö Anne Jarva sekä rahoittajan edustajana Liikenneviraston Liikkumisen palveluiden ja älyliikenteen asiantuntija Anni Hytti.

Hyvinkään Hackathonista saatiin kaikkiaan neljä erilaista lopputuotosta. Niistä kaksi oli mobiilisovelluksia, yksi idea keskittyi markkinointiin ja yksi pikaviestintään joukkoliikenteessä. Pitkän pohdinnan jälkeen raati valitsi voittajaksi Hämeen ammattikorkeakoulun liikennealan opiskelijoiden idean Säästöpäästö-mobiilisovelluksesta. Sovelluksen tavoitteena on motivoida ihmisiä liikkumaan pyörällä.

Sovelluksessa pystyy vertailemaan omia säästöpäästöjä muihin pyöräilijöihin verrattuna. Lisäksi ideaan oli räätälöity turvalliset sisäpyöräparkit, joita voi käyttää sovelluksen avulla. – Tarkoituksemme on antaa ajatusten ja ideoiden hetken aikaa hautua. Ideoita tullaan jatkojalostamaan ja on mahdollista, että jatkossa hyödynnämme elementtejä useammista töistä, kertoo Hackathonia organisoinut Marjukka Aronen Hyvinkään kaupungilta.

Hyvinkään kestävän liikkumisen Hackathon on saanut Liikenneviraston myöntämää liikkumisen ohjauksen valtionavustusta. Valtionavustus ei koske ideoiden pilotointia. Konsulttina hankkeessa toimi Observis Oy Mikkelistä.

Lisätietoja:
Kestävän liikkumisen Hackathon

Kestävä liikkuminen Hyvinkäällä Hyvinkään 47 000 asukkaasta 80 prosenttia asuu kolmen kilometrin säteellä rautatieasemasta. Kaupungin tiiviys, kattava pyörätieverkosto ja toimivat joukkoliikenneyhteydet luovat hyvät edellytykset kestävien kulkumuotojen edistämistyölle. Tällä hetkellä Hyvinkäällä liikennöi kuusi perinteistä linja-autolinjaa, joissa oli vuonna 2016 yhteensä 820 000 matkustajaa. Näiden lisäksi kaupungissa on kahdeksan palvelulinjaa, joissa oli viime vuonna yhteensä 15 000 matkustajaa.

Kaupunkia halkoo päärata ja rautatieasema on sijoittunut keskelle kaupunkia. Kaupungin sydämeen, Hämeenkadun sillalle, on suunniteltu rakennettavaksi paikallisliikenteen terminaali aina 1970-luvulta alkaen. Terminaalin rakentamisesta on tehty tänä vuonna Hyvinkään kansi -peli, joka auttaa hankkeen viestinnässä.

Tutustu Hyvinkään kansi -peliin:
Hyötypelit hankeviestinnän apuna Hyvinkäällä

Hyvinkää Hackathon palkintojenjako
Kuvassa Hyvinkään ammattikorkeakoulun voittajajoukkue: Antti Posti, Jouko Salonen, Tony Heikkilä, Ilkka Toppila ja Mohames el Shamaly. Kuvasta puuttuvat Joel Mutka ja Tom Norrgård.


Palaa otsikoihinMotiva koordinoi Viisaan liikkumisen verkostoa Liikenneviraston toimeksiannosta.

Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB

Kulje viisaasti-rgb-681x605px-96dpi-logo-kaikki uusi verkkoSivua päivitetty viimeksi 1.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.