Ajankohtaista VILI-verkostolle

Liikkumisen murros ja haasteet – terveiset ECOMM-konferenssista

Reilut 300 ihmistä ympäri maailmaa kokoontui Uppsalassa järjestettyyn ECOMM-konferenssiin (European Conference on Mobility Management). Kolmen päivän ajan osallistujat olivat liikkumisen ohjauksen ajankohtaisten aiheiden äärelle. ECOMM:issa oli suomalaisia osallistujia ennätykselliset 18 henkilöä. Suomalaisten esityksiä kuultiin yhteensä huikeat kuusi kappaletta.

ECOMM 2018 -konferenssin teemana oli ”Mobility in disruption – Fast forward to smart and sustainable societies”, jonka ensimmäinen osa vapaasti suomennettuna viittaa ajatukseen liikkumisen murroksesta, mutta myös liikkumiseen liittyviin haasteisiin. Jälkimmäinen osa, kuten myös koko konferenssin sisältö, keskittyi siihen, miten päästäisiin tästä murroksesta ja haasteista nopeasti siirtymään kohti älykkäitä ja kestäviä yhteiskuntia.

Älykkäät ja kestävät yhteiskunnat ovat mahdollisia, sillä monet sen ratkaisuista ovat jo nykypäivää. Mutta jotta monenlaiset haasteet tulevat huomioon otetuksi kokonaiskuvaa unohtamatta, vaaditaan monipuolista ongelmanratkaisua ja laaja-alaista ymmärrystä. ECOMM-konferenssiin valikoitui viisi keskeistä teemaa, joissa käsiteltiin liikenteeseen sopivia ratkaisuja. ”Yesterday, today and tomorrow” -teemassa katsottiin myös taaksepäin esimerkkien avulla. ”Institutional and legal framework” -teemassa nostettiin esiin ymmärrystä älykkäämmän liikkumisen vaatimista institutionaalisista ja lakiin liittyvistä seikoista. Käyttäytymisen muutokseen liittyviin aiheisiin paneuduttiin teeman ”Human behaviour and behavioural change” yhteydessä. Segregaatioiden [JA1] välttämiseen ja turvallisuuden varmistamiseen paneuduttiin teemassa ”Include everyone”.

Monenlaisia näkökulmia ja ajatuksia nousi esiin konferenssissa, mutta aivan erityisesti esiin nousi tarve tarkoituksenmukaisille ja toimiville välineille kestävämmän liikkumisen edistämiseksi yhteiskunnissa. Konferenssi-osallistujien käytössä oli myös ECOMM 2018 -sovellus, jonka avulla yleisöä saatiin paremmin osallistettua yhteisten puheenvuorojen aikana. Pääpuhujien esityksissä näkyivät myös konferenssin viisi keskeistä teemaa, mutta erityisesti monelle mieleen jäivät puheenvuorot teknisistä ratkaisuista työkaluina kestävän liikkumisen lisäämiseksi. Tilaisuudessa julkistettiin myös EPOMM strategy book, joka tarjoaa yleiskatsauksen EPOMM-jäsenmaiden liikkumisen ohjauksen käytäntöihin.

Jälleen kerran esille nousi liikkumisen ohjauksen rooli siltojen rakentajana eri ratkaisujen ja toimijoiden välillä rakennettaessa yhteistä, älykästä ja kestävää yhteiskuntaa. Seuraavan kerran VILIn jäsenet pääsevät verkostoitumaan ja inspiroitumaan ECOMM:in tuliaisten äärelle ECOMM- ja Velo-city -jälkiseminaariin 11.10.2018. Ilmoittautuminen on auki.

Seuraava ECOMM-konferenssi järjestetään vuonna 2019 Edinburgissa, Skotlannissa. Sillä välin: "Guid gear comes in sma' bulk" (=good things come in small packages).


Palaa otsikoihinMotiva koordinoi Viisaan liikkumisen verkostoa Liikenneviraston toimeksiannosta.

Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB

Kulje viisaasti-rgb-681x605px-96dpi-logo-kaikki uusi verkkoSivua päivitetty viimeksi 20.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.