Liikkuminen palveluna (MaaS)

Liikkuminen on muuttumassa palveluksi (Mobility as a Service, MaaS), jonka keskiössä on liikkuja, eli asiakas. Tämän liikenteen kokonaisvaltaisen palvelun on tarkoitus tarjota kattavia liikkumispalveluita ilman oman auton omistamisen ja käyttämisen pakkoa.

Matkustaja saa tarvitsemansa liikkumisen palvelut ovelta ovelle -palveluna ja yhden maksun ja lipun periaatteella. Liikenteen palveluiden on tarkoitus toimia matkustajalle saumattomasti yhteen ja myös matkan aikana on saatavilla reaaliaikaista tietoa matkan etenemisestä. Palveluiden digitalisoitumisen ja avoimen datan kautta tämä on mahdollista. Eri MaaS-operaattorit kokoavat liikenteeseen liittyviä palveluita yhteen ja ideoivat ja kehittävät MaaS-konseptia yhdessä julkisen hallinnon ja yrittäjien kanssa.

Liikenteen palveluekosysteemi vaatii uudenlaista yhteistyötä, palveluiden integroimista ja liikenteen suunnittelua. Tavoitteena on toteuttaa varsinaiset palvelut markkinaehtoisesti. Kestävän liikkumisen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että kokonaisvaltaisten palveluiden tarjoamisessa otetaan huomioon myös liikkumisen energiatehokkuus ja päästöt.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.7.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.