Taksi

Taksi on kilpailukykyinen vaihtoehto omalle autolle silloin kun autolla ajetaan vuosittain vain muutamia tuhansia kilometrejä. Vähän ajavalla autoilijalla varsinkin uuden ja kalliin auton kilometrikustannus nousee helposti lähelle taksien taksoja ja pysäköintiin erityisesti kaupunkien keskustoissa voi upota melkoinen summa rahaa.

Jos auton tarve on vähäistä ja autoa joudutaan säilyttämään kadunvarrella, myös auton ylläpidon vaiva ja huoli ilkivallasta voivat puoltaa omasta autosta luopumista. Taksi yhdessä joukkoliikenteen kanssa voi olla ainakin suurissa kaupungeissa riittävä ja huoleton vaihtoehto liikkua.

Taksilla järkeviin henkilöautomatkoihin

Yksittäisen automatkan vaihtaminen taksimatkaan ei yleensä vähennä päästöjä ja energiankulutusta, vaan voi jopa hieman lisätä niitä, koska taksi joutuu tulemaan lähtöosoitteeseen joskus usean kilometrin päästä ja kyydin jälkeen yleensä palaamaan takaisin liikennealueelleen.

Automatkojen lukumäärä kuitenkin yleensä vähenee jos omasta autosta luovutaan ja käytetään tarvittaessa taksia. Joukkoliikennettä tulee tällöin käytetyksi aiempaa enemmän ja taksia (henkilöautoa) vain silloin, kun todella tarvitsee autoa. Lisäksi yhtä taksia kohti on monta käyttäjää, joten taksinkäyttäjät eivät tarvitse yhtä paljon pysäköintipinta-alaa kuin oman auton omistajat.

Haja-asutusalueen joukkoliikennettä taksilla

Haja-asutusalueilla perinteisen joukkoliikenteen tarjoaminen on hankalaa, koska matkustajamäärät ovat liian pieniä linja-autoliikeelle. Näillä alueilla taksit ovat tulevaisuudessa yhä merkittävämpi osa julkista liikennettä.

Kutsutaksit ovat joukkoliikenteen ja taksiliikenteen välimuotoja – ne keräävät useita asiakkaita, mutta ne pitää tilata etukäteen. Takseilla voidaan myös hoitaa säännöllistä asiointiliikennettä syrjäkyliltä keskustaajamaan tai lähikaupunkiin silloin, kun matkustajamäärät eivät riitä linja-autolle.

Kimppataksi säästää

Kimppataksit perustuvat lähes samansuuntaisten ja -aikaisten matkojen yhdistelyyn siten, että matkustajien matka-ajat eivät merkittävästi muutu.

Taksi voi tulla omaa autoa edullisemmaksi

Uusi auto voi tulla yllättävän kalliiksi, jos käyttökuluihin lasketaan mukaan myös auton arvon alenema. Jos esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuva ja kalliihkolla uudella autolla 10 000 kilometriä vuodessa ajava henkilö luopuu omasta autostaan ja kulkee oman auton sijaan joukkoliikenteellä ja taksilla, hän voi omaan autoon käyttämällään rahalla ajaa yhden taksimatkan viikossa ja rahaa säästyy vielä yli 800 euroa vuodessa. Vaihtoehtoisesti hän voisi tehdä samanlaisia 7 kilometrin taksimatkoja vuosittain noin 330 kpl.
Kustannusvertailu – Oma auto vs Julkinen liikenne
Yllä olevan laskelman autoilukustannukset on laskettu Autoliiton laskurilla (3 vuoden pitoaika, muuten laskurin oletusarvot). Laskelmassa on käytetty Motivan ”Valitse auto viisaasti” -verkkopalvelun esimerkkiautoksi valittua VW Passat -farmaria lähinnä olevaa nykymallia (Volkswagen Passat Variant Comfortline 1,4 TSI 110 kW [150 hv] ACT DSG-automaatti). Korostettakoon että pelkkien polttoainekulujen osuus laskelmassa on vain 9,5 % kokonaiskustannuksista (samaa luokkaa kuin liikenne- ja kaskovakuutus yhteensä), joten muita kulkutapoja ei kannata verrata pelkkiin auton ”bensakuluihin”.

Joukkoliikenteen kustannuksina on käytetty HSL:n seutuliikenteen vuosilippua (vuonna 2015 hinta on 1083,50 €) ja Matkahuollon lipun hintoja (edestakainen 150 km lippu [vuonna 2015 hinta on 47,40 €], 6 matkaa vuodessa, yhteensä 284,40 €).

Taksin kustannukset ovat puolestaan 1.7.2015 voimaan tulleen hinnaston mukaisia siten, että perusmaksuna on käytetty päivä- ja yöperusmaksujen keskiarvoa. Taksimatkalle on oletettu myös liikennevalojen takia tapahtuvaa odotusta (3 liikennevalopysähdystä/km, 1 minuutti/pysähdys, puolet ohitetaan vihreässä aallossa). Tästä syystä kustannus eroaa Taksiliiton sivulla olevasta esimerkkilaskelmasta, joka pätee haja-asutusalueilla tai yöaikaan osittain myös kaupunkiliikenteessä.

Valitse auto viisaasti: Esimerkkilaskelma autotyyppien kokonaiskustannuksista

Sovellukset avuksi taksin löytämiseen

Nykyään tarjolla on runsas määrä erilaisia sovelluksia joiden avulla myös taksin löytämisestä ja tilaamisesta on tehty helpompaa. Etsi puhelimesi sovelluskaupasta millaisia sovelluksia voit ottaa käyttöösi.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 1.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.