ECOWILL-koulutusstandardi

ECOWILL-standardi on Euroopan tasolla sovittu minimitaso turvallisen ja vastuullisen ajotavan kouluksen sisällöstä ja toteutuksesta. Sen mukainen lyhytkestoinen ajotapakoulutus sisältää kaksi ajoharjoittelukierrosta normaalissa liikenteessä. Koulutukseen kuuluu henkilökohtaista ajoharjoittelua niin, että kouluttaja on mukana autossa. Koulutuksen tavoitteena on sekä liikenneturvallisuuden parantaminen että polttoaineenkulutuksen ja päästöjen vähentäminen. ECOWILL-standardin mukainen koulutus kestää noin tunnin.

ECOWILL-standardin mukaiseen lyhytkestoiseen koulutukseen kuuluu seuraavat vaiheet:
 1. Alkukeskustelu ja kurssin tavoitteista sopiminen ("lämmittely")
 2. Ensimmäinen ajokierros (kesto 15-20 minuuttia)
 3. Ensimmäinen palaute
 4. Toinen ajokierros (sama reitti; kesto 15-20 minuuttia)
 5. Toinen palaute ja yhteenveto

ECOWILL-verkkoon kuuluvalla kouluttajalla on oltava sekä ECOWILL-kouluttajan sertifikaatti että autokoulunopettajan pätevyys. ECOWILL-standardi on laadittu yhtenäistämään henkilöautokortillisten turvallisen ja taloudellisen ajon koulutusta Euroopassa.

Julkisen rahoituksen puuttumisen takia Motiva on lopettanut ECOWILL-kouluttajaverkon markkinoinnin Suomessa vuoden 2015 alusta ja markkinoi vain EcoDriving-mallin mukaista ajotapakoulutusta (lisätietoa saa EcoDriving-verkkopalvelusta).

ECOWILL – Yhdenmukaistettu viisaan ajotavan opetusohjelma ajokoulutusta ja ajokoetta varten (pdf) (4.5 MB)

ECOWILL-koulutuksessa keskitytään olennaisimpaan

ECOWILL-standardin mukaisessa lyhytkestoisessa koulutuksessa ei pyritä käymään läpi kaikkia ajotapaniksejä, vaan yhteistyössä kouluttajan ja kuljettajan kanssa keskitytään yhteen tai useampaan tärkeimmistä viidestä kultaisesta säännöstä.

Taloudellisen ajamisen viisi kultaista sääntöä:
 1. Ennakoi ja havainnoi liikennettä.
  a. Havainnoi liikennettä niin pitkälle eteenpäin kuin mahdollista ja ennakoi muiden käyttäytymistä liikenteessä.
  b. Toimi harkiten äläkä pelkästään reagoi – lisää toimintamahdollisuuksiasi säilyttämällä riittävä etäisyys.
  c. Käytä mahdollisimman paljon hyväksesi ajoneuvon liike-energiaa – aivan kuten tekisit pyöräillessäsi!
 2. Ylläpidä tasaista nopeutta alhaisilla kierrosluvuilla.
 3. Vaihda ajoissa isommalle vaihteelle.
 4. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa.
 5. Ota huomioon, että lisäenergian tuottamiseen kuluu polttoainetta ja rahaa.

EcoDriving-kursseista osa ylittää ECOWILL-standardin

Ajoharjoittelua sisältävistä EcoDriving-kursseista suurin osa täyttää ECOWILL-standardin vaatimukset ja osin ylittääkin ne. Ainoastaan Eco 1 -kurssi ei täytä standardin vaatimuksia, jos se toteutetaan yhden ajokierroksen mallin mukaan. Sen sijaan Eco 1 -kurssin kahden kierroksen malli on käytännössä sama kuin ECOWILL-koulutuksen lyhytkestoinen ajotapakoulutus. EcoDriving-kurssien ajokierrosten minimikesto on liikennehäiriöiden vaikutuksen vähentämiseksi hieman pitempi kuin ECOWILL-standardi vaatii (20 minuuttia).

Pelkästään ajoharjoitteluradalla tapahtuva turvallisen ja taloudellisen ajon koulutus ei täytä ECOWILL-standardin vaatimuksia, sillä radalla voi käytännössä harjoitella vain ajoneuvon hallintaa. Liikennetilanteiden hallinnan ja ennakoivan ajotavan koulutus edellyttävät ajoa normaalissa liikenteessä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 29.3.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.