Vinkit – ennen ajoon lähtöä

Huollot ja korjaukset

Huolehdi, että autosi on kunnossa. Esimerkiksi väärät ohjauskulmat ja päällä ”makaavat” jarrut lisäävät polttoaineenkulutusta ja ylläpitokustannuksia. Säännöllinen huolto ja vikojen ripeä korjaaminen varmistavat osaltaan, että voit ajaa autollasi taloudellisesti.

Säännöllisesti huollettu ja säädöissä oleva auto kuluttaa 0,2-0,3 litraa vähemmän polttoainetta sadalla kilometrillä kuin pitkään huoltamaton auto. Väärät säädöt lisäävät polttoaineenkulutusta. Kun polttoaine palaa epätäydellisesti myös pakokaasupäästöt lisääntyvät. Polttoaineenkulutusta ja pakokaasupäästöjä voi vähentää myös käyttämällä puhtainta polttoainetta ja synteettisiä voiteluaineita.

Esilämmitä moottori kylmällä

Moottorin esilämmitys kannattaa aloittaa jo, kun ilman lämpötila laskee nolla-asteeseen. Lämmitysajan määrittämiseen on suositeltavaa käyttää ajastinta tai etäohjausta, jolla vältetään turhaa energiankulutusta (ks. tarkemmin Moottorin esilämmitys -alasivu).

Poista ylimääräinen kuorma

Poista auton katto- ja muu kuorma, kuten suksiboksi, heti kun et enää tarvitse sitä. Kuorma lisää auton painoa ja katolla myös ilmanvastusta ja siten polttoaineenkulutusta. Suksiboksi ja kattoteline lisäävät kulutusta noin litran sadalla kilometrillä. Jos lumet jäävät puhdistamatta auton katolta ja suksiboksin välistä, kulutus saattaa lisääntyä jopa kahdella litralla sataa kilometriä kohden.

Turhat tavarat kannattaa poistaa myös tavaratilasta. Keskikokoisella henkilöautolla 100 kg:n lisäkuorma nostaa polttoaineenkulutusta noin 0,5 l/100 km.

Muista rengaspaineet

Tarkista vähintään kerran kuukaudessa ja aina sään kylmennyttyä, että renkaissa on sopiva paine. Rengaspaineet on tarkastettava kylmästä renkaasta (enintään 2 km ajoa ennen tarkastusta). Muista, että sään kylmentyessä renkaiden ilmanpaine vähenee noin 0,1 bar jokaista 10 Celcius-astetta kohti.

Renkaissa kannattaa pitää aina ohjekirjassa mainittu suurimman kuorman paine, ellei halua säätää paineita joka kerran kuorman muuttuessa. Vaikka tällöin kevyellä kuormalla mukavuus voi hieman kärsiä, polttoainetta säästyy ilman, että turvallisuus heikkenee tai renkaiden ikä lyhenee.

Liian pienet rengaspaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaiden kuluminen ja polttoaineen kulutus lisääntyvät ja liikenneturvallisuus huonontuu. Henkilöauton polttoaineenkulutus lisääntyy 0,1-0,3 l/100 km, jos renkaiden paine on noin 0,5 baria suosituspainetta pienempi.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 6.3.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.