Ajoneuvotekniikka

Ajoneuvotekniikka vaikuttaa osaltaan liikenteessä syntyviin päästöihin. Energiankulutusta ja päästöjä voidaan vähentää pienentämällä auton liikkumiseen tarvittavaa energiaa, parantamalla voimalinjan hyötysuhdetta ja parantamalla energialähteitä.

Energiatarpeen vähentämiskeinoja ovat muun muassa rakenteiden keventäminen, aerodynamiikan parantaminen ja vierinvastuksen pienentäminen. Voimalinjan hyötysuhdetta voidaan parantaa esimerkiksi hybriditekniikalla ja moottorin polttoainetaloutta parantamalla. Kasvihuonekaasupäästöjä voidaan parantaa myös suunnittelemalla auto sellaiseksi, että se pystyy hyödyntämään vähähiilistä tai uusiutuvaa energiaa tai molempia.

Moottoritekniikka

Moottoritekniikkaosiossa kerrotaan polttomoottoreista, bensiini- ja dieselmoottoreista, sähkömoottoreista sekä poltto- ja sähkömoottoreita hyödyntävästä hybriditekniikasta.

Renkaat

Renkaiden ominaisuudet ja ilmanpaine vaikuttavat vierintävastukseen, joka on yksi ajoneuvon polttoaineenkulutukseen keskeisesti vaikuttavista tekijöistä. Rengasmallien väliset vierintävastuserot voivat olla jopa 50-70 %.

Lisää aiheesta:

Vaihtoehtoiset polttoaineet ja ajoneuvot (pdf) (1.8 MB) (Treatise-hankkeen koulutusopas)

Liikenteen polttoainevaihtoehtot – Kehitystilanneraportti (pdf) (4.2 MB) (VTT, TransEnergy Consulting)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 18.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.