Esimerkkilaskelma autotyyppien kokonaiskustannuksista

Seuraava laskelma on tehty vain esimerkin vuoksi havainnollistamaan eri autotyyppien kustannuksia. Esimerkkiin valittiin automaattivaihteinen VW Golf, josta on markkinoilla saatavilla kaikki eri autotyypit lataushybridin dieselversiota lukuun ottamatta. Versioiksi pyrittiin valitsemaan teholtaan ja varustelutasoltaan mahdollisimman yhtenevät alamallit. Poikkeuksena oli lataushybridi, josta markkinoilla on vain 150 kW (204 hv) versio.

Taulukko 1. Autotyyppikohtaiset lähtötiedot, joiden pohjalta on laskettu kuvassa 1 näkyvät autotyyppikohtaiset kilometrikustannukset.
(Huom! Taulukko suurenee hiirellä klikkaamalla.)
Laskelman lähtötiedot autotyypeittäin

Laskelmassa on mukana myös pääomakustannus, johon vaikuttaa eniten vuotuinen arvon alenema. Todellisuudessa arvon alenema vaihtelee autotyypeittäin (kuten tietysti merkeittäin ja malleittainkin). Laskelmassa vuotuinen arvon alenema on kuitenkin oletettu kaikille samaksi (14 prosenttia/vuosi; lähde: Autoliiton laskuri). Laskelmassa vuotuinen ajosuorite on 18 000 km.

Saman arvon aleneman käyttö ei vastaa hyvin todellisuutta, mutta muiden kuin bensiini- ja dieselautojen jälleenmyyntiarvon kehittymisestä ei vielä ole varmaa tietoa. Nykytilanteessa esimerkiksi sähköauton arvon alenema voidaan olettaa selvästi suuremmaksi kuin muilla autotyypeillä (ehkä 2-3 -kertainen), mutta tulevaisuudessa jälkimarkkinoiden kehitys ja akkukustannusten laskeminen voivat muuttaa tilannetta.
Kilometrikustannukset eri autotyypeillä
Kuva 1. Esimerkki eri autotyyppien kilometrikustannuksista (18 000 km/vuosi). Oletuksena, että kaikkien autotyyppien vuotuinen arvonalenema on samansuuruinen (14 %).
(Huom! Kuva suurenee hiirellä klikkaamalla.)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 5.6.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.