Automalli

Autontarve vaihtelee eri elämänvaiheissa. Henkilö- ja tavarankuljetustarve, pääasiallinen käyttöympäristö (taajama, maantie) ja vuotuinen ajomäärä vaikuttavat siihen, millainen auto on kuhunkin käyttötarpeeseen ihanteellinen.

Jos tarvitset autoa, käyttötarpeesi ratkaisee sen, mikä on sopivin korimalli ja kokoluokka. Sopiva automalli on sellainen, joka riittää 85-95 prosenttiin vuotuisesta ajokilometrimäärästä. Jos suurta henkilö- tai tavaramäärää kuljetetaan vain muutaman kerran vuodessa ja auto valitaan sen perusteella, päädytään turhan ison, kalliin ja useimmiten myös paljon kuluttavan auton hankintaan.

Version eli alamallin valinnan keskeisimpiä päätöksiä on moottorin valinta. Jos autoa ei tarvita suuren kuorman kuljettamiseen tai (matkailu)perävaunun vetämiseen, malliston pieni- tai keskitehoinen moottori on useimmiten riittävä. Isojen moottorien tarve on nykyään melko pieni, koska nykyisten alle 1,5-litraisten moottorien teho ja vääntömomentti ovat parantuneet huimasti.

Kun tiedät käyttötarpeesi, valitse sopiva mutta mahdollisimman pieni, uusi ja vähän kuluttava versio. Samalla kannattaa tarkistaa, että automalli on saanut hyvät arvosanat Euro NCAP -törmäystesteissä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.