Taksiautoilija ajaa flexfuelilla ekologisemmin ja edullisemmin

Liedon Littoisissa toimiva taksiyrittäjä Ari Tähkäpää kuljettaa asiakkaitaan Dacia-flexfuelilla, johon soveltuu polttonesteeksi niin RE85-korkeaseosetanoli kuin tavallinen bensiinikin. Auton mittarissa on runsaat 220 000 kilometriä, takana pari kovaa pakkastalvea – ja ammattiautoilija on edelleen hyvin tyytyväinen valintaansa.

”Flexfuel oli ennen kaikkea ekologinen valinta – auton polttonesteenä käytettävä etanolihan valmistetaan Suomessa kotimaisista biojätteistä ja tähteistä – eli se on kierrätystä parhaimmillaan. Kokonaisuutena tämä on myös edullinen vaihtoehto: hinnaltaan auto on Suomessa edullisimmasta päästä ja RE85:n litrahinta on tällä hetkellä 50-60 senttiä alempi kuin dieselin, jota käytetään polttoaineena noin puolessa kaikista takseista. Taksiautoilun luonteeseen kuuluu sitä paitsi paljon tyhjäkäyntiä ja pätkäajoa, jolloin todellinen dieselin kulutus saattaa nousta jopa 9-10 litraan satasella”, Ari Tähkäpää Piispanristin Taksi Oy:stä kertoo.

Flexfuel-autoissa on joustava polttoainejärjestelmä. Käytännön ajossa eroa ei Tähkäpään mukaan huomaa. Hän tankkaa joskus RE85:n sekaan tavallista bensiiniä, ellei bioetanolin tankkauspistettä satu sopivasti reitille. Talven kovimmillakin pakkasilla auto on lähtenyt käyntiin ja toiminut moitteettomasti ilman, että tankkiin on tarvinnut laittaa mitään lisäaineita.

Tähkäpään mukaan flexfuel-malli on vahvoilla jatkossakin, kun auton vaihto tulee ajankohtaiseksi. Malleja alkaa olla mukavasti eri autonvalmistajien valikoimissa. ”Uskon, että yksittäisen ammattiautoilijankin valinnalla on merkitystä ympäristöä ja tulevia sukupolvia ajatellen – unohtamatta myöskään alan yrittäjälle tärkeätä toiminnan taloudellisuutta. Etanoliautoilun edullisuus tuntuu puhuttelevan myös kollegoita, joiden kanssa olen asiasta keskustellut.”


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 9.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.