Kuluttajat

Ihmiset liikkuvat usein tottumustensa ohjaamalla tavalla. Oman liikkumisen suunnittelun avulla voi kuitenkin säästää aikaa, rahaa, ympäristöä ja kohentaa terveyttä. Jokapäiväiset valinnat eri kulkutapojen välillä vaikuttavat myös oman asuinympäristön viihtyvyyteen.

Omaa ja perheen liikkumista voi muuttaa yllättävän helposti. Joskus muutos vaatii omien pinttyneiden tapojen tuulettamista sekä pohdintaa liikkumisen tarpeesta. Päivän matkat kannattaa suunnitella etukäteen ja pohtia uusia tapoja liikkua. Vanhat tottumukset on hyvä unohtaa hetkeksi.
Viisaaliikkumisenvalinnat_portaikko-2017
Viisaan liikkujan valinnat

Lähipalveluja käyttämällä voi suhteellisen helposti vähentää liikkumiseen kuluvaa energiaa ja siitä syntyviä päästöjä. Lyhyet matkat voi kulkea kävellen tai pyörällä. Aina matka ei ole tarpeen lainkaan, sillä nykyään monet asiat voi hoitaa sujuvasti puhelimen tai internetin avulla.

Suomalaiset tekevät keskimäärin 1 000 matkaa vuodessa.

Lomamatkojen energiankulutus vaihtelee suuresti riippuen siitä, missä lomailemme ja miten lomamatkat tehdään. Kaukolomat lentäen kuluttavat väistämättä paljon energiaa ja rasittavat ympäristöä. Jos kaukomatkan kuitenkin toteuttaa, on kohteessa mielekkäämpää viipyä hieman pidempään.

Ennen liikkeelle lähtöä on hyvä pohtia seuraavia asioita:
  • Onko matka tarpeellinen vai voinko hoitaa saman asian esimerkiksi nettiyhteydellä kotoa käsin?
  • Mihin olen menossa ja miten pääsen sinne?
  • Voinko yhdistää samaan matkaan myös muiden asioiden hoitamisen?
  • Jos määränpäähän on mentävä autolla, voinko tarjota kyydin jollekin?



Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.