Viisaan liikkujan pikavinkit

Etätyö, etäneuvottelut, puhelimen ja internetin hyödyntäminen

Monesti viisaan liikkujan valinnat koskevat kulkutavan valinnan lisäksi oivalluksista omasta ja esimerkiksi perheen liikkumisesta. Toisinaan on vaikkapa järkevää jättää jokin matka tekemättä ja hoitaa asia puhelimitse tai internetissä tai yhdistää hyöty- ja hupimatka toisiinsa.

Kulkutavan valitseminen

Kulkutapa määränpäähän kannattaa valita tarpeen mukaan ja pohtia eri vaihtoehtojen hyötyjä ja haittoja. Tietoa eri kulkutavoista löydät Näin liikut viisaasti-osiosta. Oman liikkumisen kannalta ratkaisevaa on usein matkan pituuden, keston ja tavaroiden tai henkilöiden kuljetustarpeen miettiminen. Toisaalta siirtymällä määränpäähän esimerkiksi kävellen tai pyörällä, voi säästää aikaa erilliseltä liikuntaharjoitukselta kun päivän kuntoliikunta on hoidettu jo työ- tai kauppamatkalla.

Reittien ja matkojen yhdistäminen

Toisinaan asioiden hoidon hetkeä kannattaa siirtää myöhemmäksi siten, että reitille saa yhdistettyä myös muiden matkustamista aiheuttavien tehtävien hoitoa. Töistä kotiin tullessa kannattaa poiketa esimerkiksi kaupassa tai jumpassa sen sijaan, että illalla lähtisi liikkeelle uudestaan. Myös reitit määränpäähän kannattaa miettiä etukäteen. Näin välttyy turhalta etsimiseltä ja hermojen kiristelyltä.

Tarjoa kyyti myös kaverille tai naapurille

Jos liikkuminen vaati oman auton käyttöä, voi kyydin tarjota myös tutuille joilla on sama määränpää. Pidemmille matkoille voi kimppakyytiä tarjota myös esimerkiksi kimppakyyti ryhmissä, joita on sosiaalisessa mediassa. Toisinaan henkilöiden kuljettamisen sijaan voi ilahduttaa vaikka naapurille sillä, että noutaa myös hänen tilauksensa postista.

Eri kulkutapojen yhdistäminen

Aina ei tarvitse välttämättä taittaa koko matkaa autolla vaan auton käytön voi yhdistää esimerkiksi joukkoliikenteen tai pyörän käyttöön. Liityntäpysäköinti on yleensä suunniteltu siten, että sieltä matkaa on helppo jatkaa esimerkiksi joukkoliikenteellä. Pyöräteline autossa on taas mukava tapa yhdistää matkaan myös hieman raitista ilmaa ja linnunlaulua.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 16.1.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.