Edelläkulkijat kertovat

Teosto kannustaa kestävään ja hyvinvointia parantavaan työmatkaliikkumiseen

Teostolaiset ovat hyvin innokkaita pyöräilijöitä. Tämä näkyy muun muassa siinä, että järjestöllä on ollut useampana vuonna innokas pyöräilyjoukkue Kilometrikisassa. Kilometrikisa on leikkimielinen pyöräilytempaus, jonka päätarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään sekä nostattaa yhteishenkeä työpaikoilla ja muissa yhteisöissä.

Teosto on musiikintekijöiden etujärjestö jonka 80 henkilön toimipiste sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Järjestön toimipisteen sijainti on mahdollisuus joukkoliikenteen käyttäjille sekä pyöräilijöille.

Lue lisää >>


Tullissa työskennellään mobiilisti

Tulli on sitoutunut vähentämään toiminnastaan aiheutuvia ympäristövaikutuksia, pienentämään hiilijalanjälkeään sekä lisäämään työntekijöiden ympäristötietoisuutta.

Tavoitteisiin tähdätään muun muassa kannustamalla työntekijöitä työskentelemään mobiilisti sekä liikkumaan työmatkat kestävästi, esimerkiksi joukkoliikenteellä ja pyörällä. Hyvät joukkoliikenneyhteydet ovatkin yksi tekijä, joka vaikuttaa Tullin toimipaikkojen sijaintipäätöksiin.

Lue lisää >>


Viisas työmatkaliikkuminen on osa Eteran yrityskulttuuria

Eläkevakuutusyhtiö Etera on paitsi eläketurvan myös työkyvyn asiantuntija. Yhtiölle on luontevaa kannustaa omat työntekijät liikkumaan fiksusti. Viisas työmatkaliikkuminen onkin osa Eteran yrityskulttuuria.

Työmatkaliikkuminen tukee omalta osaltaan eteralaisten hyvinvointia ja työkykyä. Liikkumisen järkevä suunnittelu ja toteutus tuovat yhtiölle kustannussäästöjä. Viisas liikkuminen on myös ympäristövastuullinen teko. Työmatkaliikkuminen on otettu osaksi Eteran työhyvinvointitavoitteita sekä ympäristö- ja yritysvastuullisuusjärjestelmiä.

Lue lisää >>


If Vahinkovakuutusyhtiö panostaa työmatkaliikkumiseen

If Vahinkovakuutusyhtiössä halutaan kannustaa työntekijöitä tekemään työmatkat terveellisesti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Työntekijöiden hyvinvoinnin lisäksi kestävään liikkumiseen kannustaminen vaikuttaa positiivisesti myös yhtiön työnantajamielikuvaan.

Työmatkaliikkumiseen panostaminen edistää Ifin työntekijöiden terveyttä ja näin ollen vähentää sairauspoissaolopäiviä. Viestintä turvallisesta liikkumisesta vähentää työmatkatapaturmista syntyviä kustannuksia, sekä mahdollisesti myös vapaa-ajan tapaturmia.

Lue lisää >>


Työsuhdematkalippu kertoo vastuullisuudesta

”Fiksun liikkumisen vastuullisuusnäkökulma oli meille tärkeä syy lähteä miettimään työsuhdematkalippujen hankkimista. Olemme Helsingissä toimiva viestintätoimisto, joten helsinkiläisen kaupunkikulttuurin edistäminen myös liikkumisen keinoin on meille tärkeää”, toteaa toimitusjohtaja Sari-Liia Tonttila Ahjo Communications -yhtiöstä.
Sari-Liia_verkkoon
Kuva. Työsuhdematkalipun lisäksi pyöräilystä on tullut ahjolaisten oma juttu. Kuvassa toimitusjohtaja Sari-Liia Tonttila Ahjo Communications -yhtiöstä.

Ahjolaisilla on käytössään työsuhdematkalippu, josta työnantaja maksaa puolet. Se on osoittautunut erittäin suosituksi. Työntekijät ovat tyytyväisiä siitä, että työnantaja tulee vastaan työmatkan kustannuksissa, joten kyseessä on paitsi vastuullisuusteko, myös työtyytyväisyyden ja työnantajamielikuvan hoitaminen.

”Lippua käytetään paljon. Toimistomme sijaitsee ihan Helsingin ydinkeskustassa. Siinä on se etu, että kaikki on lähellä, mutta toisaalta auton parkkipaikan löytäminen on vaikeaa. Myös siksi julkisen liikenteen käyttö on järkevää”, Tonttila lisää.

Julkisen liikenteen hyviin puoliin kuuluu myös pysäkeille liikkuminen. Se lisää hyödyllistä arkiliikuntaa, toisin kuin omalla autolla ovelta ovelle tuleminen, ja tuo liikunnan iloa. Ahjossa toivotaan muutenkin, että työntekijät liikkuisivat paljon ja pitäisivät huolta omasta terveydestään.

Työsuhdematkalipun lisäksi pyöräilystä on tullut ahjolaisten oma juttu. ”Itsekin pääasiassa pyöräilen lumettomana aikana palavereihin ja tulen pyörällä töihin.”

Kilometrikisa polkaistaan käyntiin joka kevät ja pyöräilytrendi vahvistuu kaiken aikaa. Ahjolaiset ovatkin seuraavaksi toivoneet firman omia pyöriä työasiakäyttöön.
Pyörällä pääsee ja tulosta tulee

Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Helsingissä toimiva Arkkitehtipalvelu on saanut henkilöstönsä lihasvoimin liikkeelle töihin. Aamut työpaikalla käynnistyvät tehokkaasti, kun sinne tupsahtaa rentoa ulkoilman herättämää porukkaa työn ääreen.
AP_pyöräilijät pieni
Kuva. Pyörän saa kätevästi katettuun parkkiin ja huoltokin tulee talon puolesta joka kevät.

”Koko henkilöstölle on tarjolla työsuhdepolkupyörät. Pyöräilytärppiin on tarttunut jo reilusti yli puolet porukasta. Päivittäiseen työasia-ajoon on lisäksi yksi kaikkien käytettävissä oleva polkupyörä”, sanoo toimitusjohtaja Tommi Luukkonen tyytyväisenä.

Arkkitehtipalvelun työmatkaliikkujat nauttivat hyvistä suihkutiloista. Pyörän saa kätevästi katettuun parkkiin ja huoltokin tulee talon puolesta joka kevät. Pitkämatkalaiset hyödyntävät työmatkaetua julkisessa liikenteessä.

Hyvä henki kantaa: porukalla on myös tutustuttu eri lajeihin seinäkiipeilystä frisbeegolfiin ja mitattu rasvaprosentit. Liikunnalliset tempaukset ovat tuoneet paitsi hyvää mieltä myös entistä vähemmän sairauspoissaoloja.
Exovessa ilo ja hyöty irti työmatkaliikkumisesta

"Siinä vaiheessa kun metrolla tai taksilla ei enää ehtisi perille, polkupyörällä kyllä ehtii", sanoo ohjelmistoyritys Exoven teknologiajohtaja Kalle Varisvirta.
miikkapirinen-0043 s
Kuva. Helsingin toimistolta asiakastapaamisiin kuljetaan pääosin Exove-jopoilla. Kuva Miikka PirinenExove on yritysten digitalisoitumiseen erikoistunut yritys. Koska työ on enimmäkseen staattista tietokonetyöskentelyä, exovelaiset ottavat ilon ja hyödyn irti kaikista liikkumismahdollisuuksista ja välttävät turhaa autoilua. Helsingin toimistolta asiakastapaamisiin kuljetaan pääosin Exove-jopoilla ympäri vuoden. Erityisesti lounasaikaan jopot saavat, ja antavat, kyytiä.

Pidemmät työmatkat kuljetaan julkisella liikenteellä. ”Julkisen liikenteen kynnyksen madaltamiseksi henkilöstölle tarjotaan yhteiseen työmatkakäyttöön HSL:n matkakortteja”, Varisvirta kertoo. Näin vältytään myös kululaskujen tekemiseltä.

Exovella on viisi toimipistettä, joiden keskinäinen yhteydenpito on tiivistä. Videopalaverit kuuluvat siksi exovelaisten arkeen. Puolet neuvotteluhuoneista on virtuaalisia, ja palaveria voi pitää vaikka toimiston jumppapalloilla pomppiessa.
Johdon tuki kannustaa liikkumaan arjessa

”Meillä on antoisaa yhteistyötä muun muassa kiinteistöyhtiö Senaatin, Valonian, pyörähuoltoon erikoistuneen Recykkelin ja Liikenneturvan kanssa työliikkumisasioissa. Johdon tuki ja positiiviset esimerkit ovat olleet niin ikään tosi tärkeitä asian edistämisessä”, toteaa suunnittelija Nina Myllykoski Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
oma kuva pyöräily
Kuva. Hyvät pukuhuonetilat ja pyörien säilytystilat kannustavat Elyläisiä työmatkapyöräilemään.

Hyvät pukuhuonetilat ja pyörien säilytystilat ovat käytännössä kannustaneet työmatkapyöräilyyn. Elyläiset osallistuvat innolla myös vuotuisiin valtakunnallisiin ja alueellisiin pyöräilykilpailuihin.

”Osallistumme nyt syksyllä Valonian maakunnalliseen Pyörällä töihin -kilpailuun. Tänä vuonna aiomme haastaa erityisesti virastomme johtoryhmän pyöräilemään kyseisellä viikolla. Lisäksi lyhyisiin työasiamatkoihin käytetään nykyisin ahkerasti virkapyöriä. Minua ilahduttaa myös se, että Senaatti selvittää vakavasti muutaman virkapyörän muuttamista sähköpyöriksi”, Myllykoski lisää.

Parkkipaikkojen vähäinen määrä on rajoittanut työmatka-autoilua. Myllykosken mukaan myös virkamatkoja tehdään huomattavasti entistä vähemmän videoneuvottelujen ja -seminaarien yleistymisen myötä.

Talvikauden suunnitelmiin kuuluu pyöränhuoltopäivän lisäksi kannustaminen talvipyöräilyn kokeiluun tarjoamalla asiaan liittyvää tietoa ja talvirenkaiden vaihtoa pyöriin. Vuotuinen henkilöstökysely toteutetaan, kuten ennenkin. Siinä selvitetään myös henkilöstön työ- ja virkamatkojen liikkumistavat sekä etätyön määrä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 3.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.