Henkilöstölahjaksi hyvinvointia

Anna liikuttava
henkilöstölahja

Tässä 12 lahjaideaa, jotka lisäävät työntekijöiden hyvinvointia ja terveyttä. Liikuttavat henkilöstölahjat kannustavat työntekijöitä liikkumaan työmatkat kestävästi ja vastuullisesti.

Työnantajan kannattaa panostaa aktiiviseen työmatkaliikkumiseen eli kävelyyn ja pyöräilyyn. Aktiivinen liikkuminen lisää työntekijöiden hyvinvointia ja parantaa terveyttä. Terveyshyödyt johtavat sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähenemiseen.


Jos organisaatiossa työskentelee 20 henkeä, voi työnantaja saavuttaa jopa 30 000 euron vuosisäästöt edistämällä aktiivista työmatkaliikkumista.


Terveyshyötyjen lisäksi työntekijöiden kannustaminen kestävään ja vastuulliseen liikkumiseen vähentää liikkumisen päästöjä sekä pysäköinnistä syntyviä kustannuksia. Fiksun liikkumisen eri muotojen tarjoaminen työntekijöille parantaa työtyytyväisyyttä ja -vireyttä, sitouttaa työntekijöitä sekä nostaa työn tuottavuutta. Viisas liikkuminen kohentaa organisaation imagoa ja on luonteva osa yritysvastuuta.


Hyvinvointia edistäviä lahjaideoita

Työasiointipyörä


Koko henkilöstölle sopiva yhteinen joululahja on työasiointipyörät. Työpäivän aikana tehtävät lyhyet työasiamatkat sujuvat usein kätevästi työasiointipyörällä. Pyörä on kaupungissa usein nopein kulkupeli alle 5 km matkoilla. Auton sijaan kannattaakin asiakasvierailut tai lounaat hoitaa kätevästi pyörällä. Jos hikoilu pelottaa, voi työasiointipyöräksi valita myös sähköavusteisia pyöriä tai miksei vaikka sähköpotkulaudan.Tavaroiden kuljetustarpeisiin taas sopii mainiosti kuormapyörä.

Miten?

Ostakaa organisaatiollenne lainattavat työasiointipyörät. Sopikaa pyörähuollon järjestelystä sekä yhteisistä säännöistä pyörien varaukseen ja käyttöön. Työasiointipyöriä voi halutessa lainata tyoasiointipyoramyös työmatkoille. Jos työpaikkanne lähellä on mahdollisuus kaupunkipyörien käyttöön, on siinä vasta oivallinen huoltovapaa tapa työasiointiliikkumiseen. Esimerkiksi Helsingin ja Espoon kaupunkipyörät maksavat 30 €/kausi.

Kustannukset*

Peruspyörän hinta on keskimäärin noin 600-800 €. Huoltokustannuksiin on hyvä varata noin 100 € vuodessa.

Jos organisaatiossa työskentelee 20 henkilöä, on yhden pyörän kulut noin 37,5 €/työntekijä.

Lue lisää

Kävellen ja pyöräillen työhyvinvointia – Työmatkaliikunnan taloudelliset kannustimet -kortti


Työsuhdematkalippu


Työnantaja voi muistaa työntekijöitä joululahjalla, joka houkuttelee nousemaan joukkoliikenteen kyytiin oman auton sijasta. Työnantaja voi tarjota joukkoliikenteen kausilippua tai työmatkaseteleitä työsuhde-etuna kodin ja työpaikan välisille matkoille. Joukkoliikenteen käyttäjä säästyy auton huoltamisen ja pysäköinnin vaivalta. Lisäksi joukkoliikenteessä käytetyn ajan joukkoliikennevoi hyödyntää haluamallaan tavalla.

Miten?

Työsuhdematkalippu on oivallinen veroton etu työntekijälle 300 € asti sekä 751-3 400 € osuudelta. Työnantajan ei tarvitse maksaa verottomien summien osalta osuuksista palkan sivukuluja ja työnantaja voi vähentää lippujen hankintakulut tuloverotuksessaan. Työntekijä maksaa verollisesta osuudesta (300-750 €) veron oman veroprosenttinsa mukaan.

Kustannukset*

Työsuhdematkalipusta syntyvä kustannus on 300 € / työntekijä (verovapaa). Yleensä noin puolet työntekijöistä ottaa etuuden käyttöön.

Lue lisää

Katso Työmatkat joukkoliikenteellä -video

Lue lisää työsuhdematkalipuista

Esimerkki työyhteisöstä: Työsuhdematkalippu kertoo vastuullisuudesta

Työsuhdematkalipulla helppoja ja fiksuja työmatkoja -infokortti


Viisaan liikkumisen kampanja


Työntekijöille voi antaa liikuttavaksi henkilöstölahjaksi viisaan liikkumisen kampanjan, joka aktivoi liikkumaan työmatkat fiksummin. Kampanjat luovat yhteishenkeä työpaikalla ja tuovat kaikkia koskevan asian yhteiseen keskusteluun.

Miten?

Tässä muutama helposti toteutettava kampanjaidea:

Pyöräilyviikko

Valtakunnallinen pyöräilyviikko järjestetään 4.–12.5. Viikko koostuu useista teemapäivistä, joista yksi on Pyörällä töihin -päivä. Työmatkapyöräilyn tukeminen on helppoa ja tehokasta henkilöstön hyvinvoinnin sekä työkyvyn edistämistä. Viettäjien käytössä on ilmaista materiaalia. Lue lisää täältä

Kilometrikisa pyöräilijöille ja kävelijöille

Kilometrikisa on työpaikkojen ja muiden yhteisöjen välinen leikkimielinen kisa, jossa poljetaan omalle joukkueelle kilometrejä ja/tai minuutteja. Kilometrikisa käydään toukokuusta syyskuulle, ja siihen voi liittyä mukaan koko kilpailun ajan. Ilmoittautuminen Kilometrikisaan avautuu keväällä. Talvella on pljetaan puolestaan Talvikilometrikisaa. Lue lisää kampanjan verkkopalvelusta. kampanjatMyös kävelijöille on oma Kilometrikisa.

Euroopan liikkujan viikko ja Auton vapaapäivä

Syyskuussa 16.–22.9. vietetään Euroopan Liikkujan viikkoa, joka huipentuu Auton vapaapäivään 22.9. Viikolla voi kannustaa työntekijöitä kulkemaan työmatkat vaikka pyörällä tai kimppakyydeillä. Viisasta liikkumista on myös ylimääräisen liikkumisen vähentäminen – Liikkujan viikko on siis myös hyvä hetki etätyön kokeilemiselle. Valmista kampanjamateriaalia on saatavilla viikon verkkosivustolta: www.liikkujanviikko.fi

Työmatkasta hyvinvointia -kampanja

Työntekijöitä voi kannustaa liikkumaan viisaasti myös kertomalla heille hyvinvointia lisäävästä työmatkaliikkumisesta. Työyhteisöjen käytössä on ilmainen julistesarja ja video. Lue lisää täältä

Kustannukset*

Edellä mainittuihin kampanjoihin osallistuminen on ilmaista, mutta mukaan kannattaa tuoda esimerkiksi aamiaistarjoilu kävelijöille ja pyöräilijöille. Innokkaille pyöräilijöille voi järjestää työpaikalla pyöränhuoltotapahtuman. Myös heijastimien jakaminen on välkky juttu.

Tässä suuntaa antavia esimerkkejä kustannuksista:
  • Pyöräilyaamiainen (sis. sämpylä ja kahvi) 7,02 eur/henk, alv 0 %
  • Pyöränhuolto työpaikalla noin 47,50 eur/pyörä, alv 0 % (, 20-30 pyörän huolto 950 eur/alv 0 %
  • Heijastimet 0,99 eur/kpl, sis. alv 24 %
  • Pyöränvalot eteen ja taakse, 7,99 eur, alv 24 %Työsuhdepyörä


Työsuhdepyörä on oivallinen tapa kannustaa työntekijöitä liikkumaan työmatkat aktiivisesti. Työsuhdepyörä mahdollistaa kodin ja työpaikan välisten matkojen lisäksi työntekijöiden huolettoman liikkumisen myös vapaa-ajalla. Sähköavusteinen pyörä on myös matalan kynnyksen pyöräilyratkaisu.

Miten?

Työsuhdepyöräedussa työnantaja antaa työntekijän käyttöön polkupyörän. Pyörän luontoisetuarvo lasketaan jakamalla pyörän hankintahinta oletetuilla käyttövuosilla. Pyörän hankintahintaantyosuhdepyora lisätään sen korko sekä työnantajan maksamat pyörän korjaus-, huolto- ja muut mahdolliset kulut, joista voidaan laskea työsuhdepyöräedun vuosiarvo. Tästä vuosiarvosta voidaan laskea kuukausittain palkanlaskennassa käytettävä arvo. Pyörien leasing-sopimuksessa luontoisetuarvo on palkansaajan verotuksessa työnantajalle aiheutuva kustannus vähennettynä toimisto- ja käsittelykuluilla.

Kustannus*

Leasing pyörän kustannus on 52,07 € / kk. Laskelmassa on käytetty esimerkkinä pyörää, jonka hankintahinta on 700 €. Lisäksi lisättiin pyörän lisävarusteita yhteensä 50 €:lla.

Lue lisää

Esimerkki työpaikalta – case Arkkitehtipalvelu
Kävellen ja pyöräillen työhyvinvointia – Työmatkaliikunnan taloudelliset kannustimet -kortti

Peseytymis- ja pukeutumistilat


Sopivat tilat työmatkaliikkujille

Joulunaika on nykyisin usein lumeton. Lumettomuus houkuttelee useita työmatkaliikkujia kulkemaan työmatkat lihasvoimin. Lumen yllättäessä myös talvipyöräily, kävely ja hiihto ovat erinomaisiatyomatkaliikunta tapoja saapua töihin. Aamuliikunnan hyvinvointivaikutukset ovat ilmeiset, mutta aktiiviset työmatkaliikkujat kaipaavat sopivia peseytymis- ja pukeutumistiloja. Eikä varusteiden kuivaamista ja säilytystä sovi unohtaa. Miksi et siis antaisi työntekijöillesi mahdollisuutta saapua töihin liikunnallisesti ja varmistaisit, että työpaikkanne sosiaalitilat ovat varmasti riittävät ja sopivat työntekijöiden tarpeeseen!

Lue lisää

Hyvät pyöräilyolosuhteet työpaikalla -video
Esimerkki työyhteisöstö: Viisas työmatkaliikkuminen on osa Eteran yrityskulttuuria


Sähköauton latauspiste


Latauspiste työpaikalla helpottaa sähköautoilua

Sähköauton latauspisteet työpaikalla ovat hyvä tapa edistää kestävämpää työmatkaliikkumista. Ladattavien autojen määrä on viime aikoina kaksinkertaistunut joka vuosi. Myös työsuhdeautoina niiden suosio on kasvussa, sillä markkinoille tulee yhä parempia ja edullisempia automalleja.

Etenkin ladattavien hybridien käyttö työmatkoihin helpottuu, kun lataaminen on mahdollista myös työpaikalla. Työpaikalla oleva latauspiste helpottaa myös työasiamatkojen tekemistä sahkoautosähköautoillen.

Miten?

Sähköautokäyttöön tarkoitettu latauspiste (Type 2) vaatii asennustöitä, toisinaan myös kaivuutöitä. Kotitalouspistorasiaan perustuvan lämpötolpan ”vaihtopää” on mahdollista hankkia ja asentaa yksinkertaisemmin. Jos latauspisteitä tehdään paljon, älykäs latausjärjestelmä on tarpeen, jotta kiinteistön sähköjärjestelmän kapasiteetti ei ylity.

Kustannus*

Sähköautokäyttöön tarkoitettu latauspiste (Type 2) maksaa 500–1 000 €. Hintaan lisätään lisäksi asennustöitä kaapelivedon mukaan 200–1 000 €. Mahdolliset kaivuutyöt lisäävät kustannuksia. Kotitalouspistorasiaan perustuvan lämpötolpan ”vaihtopään” kustannus 300–400 €.

Lue lisää

Sähköauton ostajan opas

Lataussähkö luontoisetuna – verottajan ohje


Pyöräpysäköinti


Hyvä pyöräpysäköinti houkuttelee pyöräilemään töihin. Miksi et tarjoaisi työntekijöille joululahjaksi paranneltua pyöräpysäköintiä, joka yhdessä hyvien pukeutumis- ja peseytymistilojen kanssa houkuttelee pyöräilemään töihin.

Miten?

Pyöräpysäköinnin saavutettavuus ja erilaisten käyttäjien tarpeet on hyvä huomioida suunnittelussa. Pyöräpysäköintipaikkojen määrä ja toteutustapa on asioita, joihin kannattaa panostaa. pyorapysakointiHuomioon otettavia asioita ovat ainakin: saavutettavuus, arvio pyöräpysäköinnin määrästä ja tilantarpeesta sekä itse toteutuksen ratkaisut.

Pyöräpysäköinti on helppo järjestää esimerkiksi parkkihalliin tai rakentamalla ulos katoksellinen pyöräpysäköinti. Pyörätelineitä valittaessa kannattaa huomioida, että laadulla on väliä. Runkolukittavat telineet, joihin pyörän saa kiinnitettyä rungostaan mielellään paikalle kiinnitettyyn pyörätelineeseen, lisäävät pysäköinnin turvallisuutta sisä- ja ulkotiloissa. Erilaisia telinemalleja löytyy runsaasti ja valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota helppokäyttöisyyteen. Myös pyöräpysäköinnin opasteet ja valaistus on hyvä ottaa huomioon suunnittelussa.

Lue lisää

Laadukasta pyöräpysäköintiä työpaikalle -artikkeli

Hyvät pyöräilyolosuhteet työpaikalla -video
Taloudelliset kannustimet kävelyyn ja pyöräilyyn


Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt ovat kiistattomia. Kiireisessä arjessa työmatkaliikunta on oivallinen tapa lisätä liikuntaa ja aktiivisuutta elämään. Työnantajana voit tukea henkilökuntasi työmatkoja taloudellisin kannustein.taloudellisetkannusteet

Miten?

Rakentakaa järjestelmä, johon työntekijät voivat kirjata kulkemansa matkat ja työnantaja maksaa niistä työntekijälle kilometrikorvauksen. Työnantaja määrittelee, mistä kulkutavoista maksetaan ja kuinka paljon. Maksettuja työmatkakorvauksia verotetaan henkilön normaalin tuloveroprosentin mukaan. Maksettu korvaus on verotettavaa tuloa, jolloin siitä aiheutuu työnantajalle työnsivukulukustannuksia muun muassa eläkemaksujen muodossa.

Työntekijän omistamalla kulkuneuvolla tehdyistä työasiamatkoista voi myös maksaa kilometrikorvausta verottomasti: työasiamatkoilla esimerkiksi polkupyörän veroton kilometrikorvaus on enintään 0,10 €/km.

Lue lisää

Kävellen ja pyöräillen työhyvinvointia – Työmatkaliikunnan taloudelliset kannustimet -kortti
Työmatkapyöräilystä hyötyvät kaikki -blogi


Aikataulunäyttö


Helppo, nopea ja halpa tapa kannustaa työntekijöitä liikkumaan joukkoliikenteellä on tarjota heille joukkoliikenteen informaatiota ja aikataulutietoja mahdollisimman helposti. Tutkimusten mukaan aikataulunaytto helposti saatavilla oleva aikataulutieto kannustaa työntekijöitä joukkoliikenteen käyttöön!

Miten?

Onko aulassanne jo valmiiksi näyttö tai pyöriikö nurkissanne ylimääräisiä näyttöjä? Asenna näyttö paikalleen ja räätälöi tai tilaa siihen aikataulutietoa paikalliselta joukkoliikenteen tarjoajalta. Näkymään kannattaa sisällyttää kaikki läheiset bussi-, juna-, metro-, lautta- tai raitiovaunutiedot. Saman näkymän voi viedä myös intranettiin, josta aikataulutiedot voi tarkastaa helposti omalta työpisteeltä.

Kustannus*

Linkki on maksuton.


Turvallista kävelyä ja pyöräilyä


Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt ovat kiistattomat ja ympäristökin kiittää aktiivista työmatkaliikkujaa. Jotta kävelyä ja pyöräilyä voisi jatkaa myös vuoden pimeimpinä ja liukkaimpina aikoina voi pukinkonttiin lisätä liukuesteitä, pyörävaloja, nastarenkaita tai vaikkapa pyöräilykypärän.turvallisuus

Miten?

Liikkuttava henkilöstölahja on esimerkiksi koko henkilökunnalle ostetut liukuesteet tai vaikka lahjakortti nastarenkaiden ostoon. Kävele siis kauppaan tai kirjaudu nettikauppaan, joka tarjoaa turvallisia ratkaisuja työmatkaliikkumiseen.

Kustannus*

Esimerkkejä kustannuksista:
  • Heijastimet 0,99 eur/kpl, sis. alv 24 %
  • Pyöränvalot eteen ja taakse, 7,99 eur, alv 24 %
  • Liukuesteet jalkineisiin, 24,90 eur, alv 24 %
  • Laadukas pyöräilykypärä, 54,90 eur, alv 24 %
  • Nastarengas polkupyörään, 44,90 eur, alv 24 %/kpl

Lue lisää

Fiksusti töihin: Turvallinen liikkuminen on osa työhyvinvointia
Työmatkaliikenteen turvallisuus - Case Valio


Etätyö


Etätyö osaksi työkulttuuria

Etätyö mahdollistaa erilaiset joustot työajassa. Näin työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on helpompaa. Etätyö on myös keino vähentää matkustamisesta ja sitä kautta liikenteestä aiheutuvia etatyopäästöjä sekä kustannuksia. Etätyön ottaminen aidosti osaksi työkulttuuria onkin erinomainen henkilöstölahja!

Miten?

Työnantaja voi tarjota työntekijöille mahdollisuuksia etä- ja joustotyöhön. Työskennellä voi tällöin kotoa tai esimerkiksi viihtyisästä kahvilasta. Etätyön mahdollistaa useissa tapauksissa hyvät etätyö- ja etäneuvotteluvälineet sekä työpaikan yhteiset pelisäännöt etä- ja joustotyölle.

Kustannus*

Kustannukset syntyvät mahdollisesta etäneuvotteluohjelmistosta sekä lisävarusteista, kuten headsetit ja kamerat.

Lue lisää

Etätyöstä hyvinvointia ja työtehoa -artikkeli

Tehokkaan etätyöpäivän vinkit


Kimppakyydit


Tarjoamalla liikuttavaksi joululahjaksi työntekijöillesi kimppakyytijärjestelmää, voit mahdollistaa heille fiksumpaa työmatkaliikkumista. Kimppakyydillä voidaan vähentää tuntuvasti työmatkojen kimppakyytipäästöjä ja kuluja. Lisäksi pysäköintipaikkojen tarve työpaikalla pienee, kun autoja on vähemmän.

Miten?

Kimppakyytijärjestelmään on useita ratkaisumalleja. Suljettuja, työpaikoille räätälöityjä ratkaisuja tarjoavat alan yritykset. Nämä järjestelmät tarjoavat myös usein tila- ja sijaintitietoja sekä ratkaisuja kustannusten jakamiseen. Oman työpaikan tai työpaikka-alueen suljettu järjestelmä kannustaa kyytien tarjoamiseen ja vastaanottoon. Kevyemmän ratkaisun ilman lisämausteita voi toteuttaa esimerkiksi suljetun Facebook-ryhmän avulla.

Lisätietoja:

Kimppakyydit-video


Liikuttava henkilöstölahja on investointi terveyteen, hyvinvointiin, lähiympäristöön ja ilmastoon.