Työkaluja ja vinkkejä työpaikoille

Sivustolle on kerätty erilaisia työkaluja ja vinkkejä, joiden avulla organisaatio tai yksittäinen työntekijä voi ottaa askeleen kohti fiksumpaa liikkumista.

Kyselyjä lähtötilanteen selvittämiseen ja keskustelun tueksi

Fiksusti töihin -verkkoaineisto kertoo työ- ja työasiamatkojen nykytilasta, ympäristö- ja terveysvaikutuksista sekä kustannuksista. Aineistossa annetaan työantajalle vinkkejä fiksuun työmatkaliikkumiseen ja mahdollisuus kartoittaa organisaation oman työmatkaliikkumisen tilaa.

www.fiksustitoihin.fi
Mitä viisaan työmatkaliikenteen ratkaisuista on toteutettu työpaikallasi? -lomake sopii yritysjohdon ja henkilöstöhallinnon työkaluksi. Lomakkeessa kartoitetaan fiksun työmatkaliikenteen tilaa ja haetaan työyhteisölle sopivia keinoja. Lomake on pdf-muodossa.

Lomake

Kokonaisvaltaisia työkaluja

Viksu-työkalu viisaan liikkumisen edistämisen suunnitteluun, arviointiin ja raportointiin.

www.ukkinstituutti.fi/viksu

Hyödynnä valmiita materiaaleja sekä testejä

EcoDriving-sivustolla on itsearviointitesti, jonka avulla vastaaja voi arvioida turvallisen ja taloudellisen ajon valmiuksia. Testi soveltuu kaikille autoileville. Sivustolla on myös hyötylaskuri, joka laskee arvion siitä, kuinka paljon vois säästää polttoainekuluissa vuositasolla. Lisäksi laskuri laskee saavutetun säästön hiilidioksidipäästöissä.

www.ecodriving.com
Pyöräilyviikko keväällä, Liikkujan viikko syyskuussa ja Energiansäästöviikko lokakuussa ovat fiksuihin liikkumisvalintoihin ja energiansäästöön kannustavia teemaviikkoja. Teemaviikoista saa hyvän startin muutoksiin. Myös Kilometrikisa toimii oivallisena kannustimena fiksumpaan liikkumiseen.
www.poljin.fi/fi/toimintaa/pyorailyviikko

www.liikkujanviikko.fi

www.energiansaastoviikko.fi

www.kilometrikisa.fi

Motivan julkaisupankissa on esitteitä, joita voi jakaa esimerkiksi sähköisenä omassa organisaatiossa. Myös työmatkaliikenne voi olla viisasta -infokortti

Kulje viisaasti – työpaikalle, kotiin ja työssä -esite

Mieti miten kuljet – työpaikalle, kotiin, työssä

HSL:n kulkutapalaskurin avulla henkilö voi määritellä liikkujatyyppinsä. Työmatkalaskurilla työnantaja saa konkreettista tietoa työntekijöidensä työ- ja työasiamatkoista. Laskurit toimivat vain HSL:n alueella.
HSL:n Kulkutapalaskuri

HSL:n Työmatkalaskuri

FIKSUSTI TÖIHIN! – Viisaan työmatkaliikenteen hyödyt työyhteisölle -kalvojen avulla voi helposti nostaa esille fiksun työmatkaliikenteen pääkohdat.
FIKSUSTI TÖIHIN -kalvot

Neuvontaa ja palveluja

Viisaan liikkumisen palveluja, kuten työpaikkojen liikkumissuunnitelmia, tekevät useat alan konsultit ympäri Suomea.

Palveluntarjoajat

Paikalliset toimijat antavat erilaista neuvontaa ja apua oman kunnan viisaan liikkumisen asioista. Osa toimijoista tarjoaa myös palveluja yrityksille.

Paikalliset toimijatSivua päivitetty viimeksi 20.7.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.