Viisaasti töihin – työnantajan keinoja

Työnantaja voi monin eri tavoin kannustaa työtekijöitä liikkumaan jalan, pyörällä, joukkoliikenteellä tai esimerkiksi kimppakyydeillä. Työsuhdematkalippu tukee joukkoliikenteen käyttöä, taloudellisen ajon koulutus pienentää polttoaineenkulutusta ja pukuhuone ja suihku houkuttelevat liikkumaan lihasvoimin töihin.

Työnantajan kannattaa laatia suunnitelma siitä, miten työntekijöiden kestävää liikkumista voidaan tukea. Tätä varten on hyödyllistä tietää, miten työntekijät kulkevat työmatkat, miten pitkiä matkat ovat ja mihin aikoihin työntekijät töihin ja töistä liikkuvat. Vielä parempi on, jos tiedetään, mikä estää työntekijöitä kulkemasta töihin jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennevälineillä.

Lihasvoimin työpaikalle

Aktiivinen liikkuminen kodin ja työpaikan välillä on kannattavaa. Tutkimukset osoittavat, että pyörälijät ovat onnellisempia kuin muut ja lihasvoimin tehtävä työmatka auttaa saavuttamaan liikkumiselle asetetun päivittäisen 30 minuutin terveyssuosituksen. Pyöräilevä ja kävelevä työntekijä on terveempi ja hyvinvoivampi.

Työntekijöille voidaan tarjota työsuhde-etuna myös työsuhdepolkupyörää. Polkupyöriäkin voidaan hankkia leasing-periaatteella.

Lue lisää:
Kävely
Pyöräily

Kestävää liikkumista tukeva järjestelyt työpaikalla

Kun organisaatio harkitsee muuttoa uusiin tiloihin tai rakennuttaa uutta toimitilaa, sijaintipäätöksessä tulisi ottaa huomioon työntekijöiden mahdollisuus tulla töihin kävellen, pyörällä tai joukkoliikentellä.

Pyöräilijät ja kävelijät tarvitsevat asianmukaiset suihkutilat sekä mahdollisuuden vaatteiden vaihtamiseen ja kuivattamiseen. Lisäksi pyöräilijät tarvitset pyörätelineet, mieluiten runkolukittavat ja katokselliset. Esimerkiksi autohallista voidaan varata alue pyörille.

Työpaikan hyvä saavutettavuus joukkoliikenteellä on myös hyvä keino edistää kestävää liikkumista.

Etäneuvotteluilla voidaan välttää työasiamatkoja

Etäneuvotteluilla voidaan vähentää työntekijöiden työmatkoja. Neuvotteluja varten tarvitaan asianmukaiset tilat ja laitteet.

Etätyö vähentää työmatkoja olennaisesti Työntekijällä on oltava riittävät välineet ja valmiudet etätyön tekemiseen. Etätyön pelisäännöt onkin hyvä tehdä selväksi. Ohjeita ja vinkkejä löytyy etätyöpäivän verkkosivuilta.

Myös työajan joustot voivat lisätä joukkoliikenteen käyttöä. Liikkumiseen liittyvät ongelmat ja kehitystarpeet voidaan käsitellä yhtenä kohtana esimerkiksi kehityskeskusteluissa. Itse keskustelut voidaan jopa hoitaa kävellen!

Lue lisää:
Kansallinen etätyöpäivä – Vinkkejä
Etäpalvelut ja etätyö

Joukkoliikenteen monet hyödyt

Työntekijöille voidaan tarjota työsuhdeautojen ohella työsuhde-etuna myös joukkoliikennelippua. Työnantaja voi myös tarjota joukkoliikenteen lippuja työasiamatkoihin.

Myös joukkoliikenteen käyttäjät liikkuvat enemmän vuorokaudessa kuin autoilijat. Liikunnan lisäksi joukkoliikenteen suosiminen työmatkoilla vähentää tarvetta kalliin autopysäköinnin järjestämiselle.

Lue lisää:
Joukkoliikenne

Auton valinta ja taloudellinen ajotapa

Työsuhdeautojen ja työpaikan autojen hankinnassa kannattaa suosia vähäpäästöisiä malleja. Vähäpäästöisten autojen suosiminen on myös yrityskuvan kannalta myönteinen asia. Auton valinnassa voi hyödyntää Trafin Autovertaamoa, jossa on kaikkien uusien autojen kulutus- ja päästötiedot. Yritys voi linjata hankintapolitiikassaan millaisin perustein työntekijät voivat auton valita. Autonvalinnassa voidaan esimerkiksi määritellä hiilidioksidipäästöille yläraja.

Työnantaja voi tarjota taloudellisen ajotavan koulutusta työntekijöilleen, erityisesti niille, jotka käyttävät autoa työmatkoillaan tai työasioita hoitaessaan.

Työntekijältä voidaan periä työpaikalla sijaitsevasta autopaikasta maksu, jonka suuruus riippuu siitä kuinka tarpeellista työntekijän on tulla omalla autolla töihin. Kimppakyytiläisille pysäköinti voi olla edullisempaa tai ilmaista. Parkkipaikan ajastettavat lämpöpistokkeet varmistavat autojen esilämmityksen kylmällä säällä.

Lue lisää:
Valitse auto viisaasti
Taloudellisen ajon koulutus

Yhteiskäyttöautot ja kimppakyydit

Työpaikan omat autot voidaan myös korvata osittain tai kokonaan autojen yhteiskäyttöpalvelulla. Tällöin säästyy myös parkkipaikkakustannuksia.

Jos työasiamatkoihin voi käyttää pyörää, joukkoliikennettä tai yhteiskäyttöistä autoa, työntekijän ei tarvitse ajaa töihin omalla autolla hoitaakseen sillä työasioita päivän aikana.

Työnantaja voi myös ylläpitää kimppakyytipörssiä, jossa työkaverit voivat etsiä sopivaa matkaseuraa. Jos liikkujia on paljon samaan aikaan ja suuntaan, voi työnantaja järjestää omia bussikyytejä.

Lue lisää:
Yhteiskäyttöautot
Kimppakyyti

Tietoa kestävästä liikkumisesta työntekijöille

Kaikki liikkumiseen liittyvät edut ja ohjeet kannattaa koota yrityksen sisäisille verkkosivuille. Niille voi myös koota hyödyllisiä linkkejä seudun liikennepalveluista. Intranetissä voi toteuttaa yrityksen sisäisen kimppakyytipörssin.

Työpaikalla voidaan järjestää tempauksia esimerkiksi pyöräilyn edistämiseen liittyen. Hyviä ajankohtia tempauksille ovat Pyöräilyviikko keväällä, Liikkujan viikko syyskuussa ja Energiansäästöviikko lokakuussa. Lisäksi kesällä ja talvella poljettavaan Kilometrikisaan voi yritys ilmoittaa oman joukkueen.

Työpaikan matkustusohjeistuksessa voidaan antaa suosituksia käytettävistä matkustusmuodoista matkan luonteen, pituuden ja käytettävissä olevien vaihtoehtojen mukaan.

Lue lisää:
Pyöräilyviikko
Liikkujan viikko
Energiansäästöviikko
Kilometrikisa

Liikennepalvelujen räätälöinti työpaikan tarpeiden mukaan

Työnantaja voi neuvotella esimerkiksi joukkoliikenteen palveluntarjoajan kanssa, miten joukkoliikenne parhaiten palvelisi työpaikkaa. Aikataulu- tai vuorovälimuutos voi ratkaisevasti lisätä joukkoliikenteen käyttöä.

Liikkumissuunnitelman avulla kestävämpään liikkumiseen

Työpaikan liikkumissuunnitelmalla selvitetään työntekijöiden työ- ja työasiointimatkojen kulkutavat sekä herätetään ihmiset ajattelemaan päivittäisiä liikkumisvalintoja ja -vaihtoehtoja.

Työpaikan liikkumissuunnitelman avulla tunnistetaan organisaation mahdollisuudet edistää kestäviä liikkumismuotoja ja vähentää henkilöauton käyttöä.

Liikkumissuunnitelmia tarjoavia yrityksiä:
Palveluntarjoajat, joukkoliikenne- ja paikallistoimijat

Esimerkkejä tehdyistä liikkumissuunnitelmista:
Tietopankki asiantuntijoille


Sivua päivitetty viimeksi 17.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.