Työsuhdematkalippu on vaivaton kannuste viisaaseen liikkumiseen

Työsuhdematkalippu on helppo ja edullinen tapa kannustaa työntekijöitä kulkemaan työmatkoja joukkoliikenteellä.

Työntekijöiden siirtyminen joukkoliikenteen käyttäjiksi voi tuoda säästöjä pysäköintipaikkatarpeen vähentyessä. Se myös mahdollistaa matka-ajan käytön hyödyllisesti. Työnantajan tarjoama työsuhdematkalippu on rahanarvoinen rekrytointivaltti ja näkyvä viesti yrityksen vastuullisuudesta.

Työsuhdematkalippu verotuksessa

Työsuhdematkalippu on verotuksessa edullinen sekä työntekijälle että työnantajalle. Alle 300 € suuruisena etuus on työntekijälle kokonaan verovapaa, jolloin myöskään palkan sivukuluja ei etuudesta mene. Tätä suuremmassa etuudessa 301–750 € välinen osuus on verollista ja 751 € suurempi taas verotonta 3400 € asti. Lisäksi työnantajalle koko summa on verovähennyskelpoinen. Työnantaja voi valita maksaako lipun kokonaan tai osittain.

Lisätietoa työsuhdematkalipun verotuskäytännöistä:
Luontoisedut verotuksessa

Työsuhdematkalippua tarjoavat tahot

Työsuhdematkalippu on hankittavissa usein suoraan matkakorttina paikalliselta joukkoliikennetoimijalta tai vaihtoehtoisesti joukkoliikennetoimijan toimittamina työmatkaseteleinä. Työsuhde-etuja (muun muassa lounassetelit, kulttuurisetelit) välittävät palveluntarjoajat tarjoavat puolestaan sähköisiä työsuhdelippupalveluita. Sähköisten palveluiden etuna on niiden toimiminen koko Suomessa ja ilman sidonnaisuutta tiettyyn liikenteen palveluntarjoajaan.

Palveluntarjoajat, joukkoliikenne- ja paikallistoimijat

Esimerkkejä käyttöönottotavoista

Kaikki luetellut käyttötavat eivät välttämättä ole tarjolla kaikkialla Suomessa. Tarkista paikallinen tarjonta oman alueesi joukkoliikenteen järjestäjältä.

TYÖMATKASETELIT JOUKKOLIIKENTEEN JÄRJESTÄJÄLTÄ

Työnantaja tilaa joko paikalliselta joukkoliikennetoimijalta, Matkahuollolta tai VR:ltä haluamansa määrän työmatkaseteleitä ja jakaa nämä työntekijöille. Setelit ovat joukkoliikennetoimijakohtaisia. Mikäli osa työntekijöistä käyttää paikallisliikennettä, osa Matkahuollon järjestelmään kuuluvia busseja ja osa VR:n junia, tilaa työnantaja useamman toimijan seteleitä.

Työntekijät ostavat itsenäisesti seteleillä haluamansa lipputuotteet, esimerkiksi kausi- tai arvolipun. Mikäli setelien arvo ei riitä työntekijän haluamaan lipputuotteeseen, voi hän maksaa erotuksen itse. Toimintamalli on helppo työnantajalle ja joustava työntekijälle.


SÄHKÖINEN TYÖSUHDEMATKALIPPUSOVELLUS

Luontaisetuseteleitä tarjoavien yritysten sähköiset työmatkasetelisovellukset toimivat laajasti eri toimijoiden joukkoliikennelippujen ostoon. Fyysisiin, joukkoliikennetoimijakohtaisiin työmatkaseteleihin nähden etu onkin siinä, ettei työnantaja joudu tilaamaan eri alueilta tuleville työntekijöille eri joukkoliikenteen järjestäjien seteleitä.

Malli on myös työntekijälle helppo. Sovelluksen käyttöönoton ja työnantajan arvolatauksen jälkeen varsinainen lipun osto tai lataus tapahtuu lipunmyyntipisteessä (esimerkiksi R-kioskista) sovellusta näyttämällä. Mikäli työnantaja tukee työmatkaa vain osalla tarvittavan lipun arvosta, voi työntekijä maksaa erotuksen omalla rahallaan.

KATSO: Työsuhdematkalippua luontaisetusovelluksena tarjoavat toimijat


TYÖSUHDEMATKALIPPU LASKUTUSSOPIMUKSELLA TAI MAKSUSITOUMUKSELLA

Työsuhdematkalippu on mahdollista toteuttaa laskutussopimuksella, jolloin työnantaja valitsee haluamansa lipputuotteet työsuhdematkalipuksi ja ilmoittaa joukkoliikenteen järjestäjälle etuun oikeutetut työntekijät. Työnantaja voi maksaa lipun kokonaan tai osittain. Työntekijä maksaa mahdollisen oman osuutensa lipun hinnasta sitä ladatessaan ja työnantajaa laskutetaan omasta tukiosuudestaan.

Työnantaja voi myös luovuttaa työntekijälle maksusitoumuksen jolla työntekijä lunastaa matkakorttinsa latauksen joukkoliikennetoimijan palvelupisteessä. Joukkoliikennetoimija laskuttaa arvolatauksen sitten työnantajalta.


TYÖNANTAJA OSTAA TYÖSUHDEMATKALIPUT SUORAAN

Työnantaja voi ostaa matkaliput suoraan työntekijöilleen paikalliselta joukkoliikennetoimijalta, VR:ltä tai Matkahuollolta. Malli on työntekijän kannalta helpoin ratkaisu, mutta etenkin laajasti eri alueilta tulevien työntekijöiden tapauksessa toimintapa on hallinnollisesti hieman työmatkaseteleitä tai sähköisiä palveluita monimutkaisempi.

Eri toimijoilla on erihintaisia sekä -tyyppisiä lipputuotteita ja tukisumman ollessa kaikille työntekijöille sama, voidaan osalta työntekijöistä veloittaa erotus suoraan palkasta esimerkiksi palkkakuukausille jyvitettynä. Osalla paikallisista joukkoliikennetoimijoista lippu voidaan ostaa myös laskutusmallilla, jossa palkasta tapahtuvan suoraveloituksen sijaan työntekijä maksaa mahdollisen erotuksen lipun lataustilanteessa.
kulje-viisaasti-logot-20160810-01
Työpaikkojen viisaan liikkumisen edistämiseksi tehtävää työtä koordinoi Motiva Oy Liikenneviraston toimeksiannosta.

Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 7.5.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.