Materiaalikatselmustoiminnan tuloksia

Materiaalikatselmustoiminta on tuloksellista. Tämän ovat osoittaneet kaikki Suomessa tähän mennessä tehdyt materiaalikatselmukset ja Saksassa jo pitkään käynnissä ollut materiaalikatselmustoiminta. Katselmustoiminnan tuloksena säästetään paitsi merkittäviä summia rahaa myös luonnonvaroja ja ympäristöä.

Keskeisessä roolissa on yrityksen oman tiedon ja osaamisen hyödyntäminen. Tuotantohenkilöstön "hiljainen tieto" voi olla erittäin arvokasta tehostamiskohteiden tunnistamisessa. Tämä tieto pyritään kaivamaan esille katselmuksen aikana käyttämällä hyödyksi muun muassa työpajatyöskentelyä ja muuta vuorovaikutteisuutta projektin aikana.


Materiaalitehokkuus on paljon muutakin kuin jäteasioiden penkomista.

Materiaalitehokkuus on paljon muutakin kuin jäteasioiden penkomista. Katselmusten aikana on havaittu, että materiaalitehokkuutta voidaan parantaa huomattavasti myös sellaisissa yrityksissä, joissa ei juuri synny tehtaan ulkopuolelle vietävää jätettä. Tehostamispotentiaalia voi olla esimerkiksi yrityksen sisäisissä kierrätysvirroissa, virheiden aikaisemmassa havaitsemisessa tai niin sanotun ylilaadun tekemisessä.

Materiaali- ja energiavirtojen vuorovaikutus on myös oleellista tunnistaa ja ottaa huomioon. Usein materiaalien ja energian säästö kulkevat käsi kädessä. Joskus energiankäyttöä lisäämällä voidaan kuitenkin säästää huomattavia määriä materiaaleja. Kyse on siis kokonaisoptimoinnista.

Saksalaisen materiaalitehokkuutta edistävän Demean materiaalikatselmusprojekteissa säästöpotentiaali on ollut keskimäärin 2,4 prosenttia yritysten liikevaihdosta.

Suomessa vuosina 2014–2015 tehtyjen materiaalikatselmusten keskimääräinen säästöpotentiaali on noin 1 M€/katselmus. Katselmuksissa tuotettiin keskimäärin 26 toimenpide-ehdotusta, joista alle 20 000 euron investointeja vaativia oli 20 kappaletta.

Esimerkkejä materiaalikatselmusprojekteista – Demea (pdf) (1.6 MB)

Materiaalitehokkuudella saavutettuja tuloksia Saksasta 2010 (pdf) (965.6 KB)

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.5.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.